Aljašský poloostrov: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Amirobot (diskuse | příspěvky)
m [r2.5.2] robot přidal: fa:شبه جزیره آلاسکا
WikitanvirBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot přidal: eo:Alaska Duoninsulo
Řádek 34: Řádek 34:
[[de:Alaska-Halbinsel]]
[[de:Alaska-Halbinsel]]
[[en:Alaska Peninsula]]
[[en:Alaska Peninsula]]
[[eo:Alaska Duoninsulo]]
[[es:Península de Alaska]]
[[es:Península de Alaska]]
[[et:Alaska poolsaar]]
[[et:Alaska poolsaar]]

Verze z 4. 6. 2011, 15:20

Aljašský poloostrov se sopkami

Aljašský polosotrov (anglicky Alaska Peninsula) je část pevninské Aljašky (USA). Jde o poloostrov vybíhající téměř 800 kilometrů jihozápadním směrem z pevniny, zakončený řetězem Aleutských ostrovů. Poloostrov odděluje Tichý oceán od Bristol Bay, zálivu Beringova moře.

Nejvýraznější geologickou formací poloostrova je Aleutské pohoří s četnými aktivními vulkány. Poloostrov je, zejména na jižní straně, obklopen stovkami malých ostrovů a ostrůvků.

Jižní strana poloostrova je hornatá a velmi členitá, byla vytvořena vyzdvižením při tektonické aktivitě severní části Pacifické desky která je tu v subdukci se západní částí desky Severoamerické. Severní strana je mnohem plošší s mnoha močály a bažinami, její reliéf je výsledkem dlouhodobé eroze a seismického klidu.

Stejně tak je rozdílné jižní a severní pobřeží. Severní pobřeží Bristol Bay je relativně mělké, vody jsou kalné a zvířené, dochází tu k velkým rozdílům při přílivu a odlivu; pacifické pobřežní vody jsou hluboké a čisté a slapové jevy se na pobřeží projevují v malé míře.

Na poloostrově se nachází národní parky Katmai, Aniakchak, Becharof, Izembek a Alaska Peninsula National Wildlife Refuge.

Literatura

  • Rennick, Penny: Alaska Peninsula (Alaska Geographic, Vol 21, No 1), Alaska Geographic Society, ISBN 978-1-56661-018-6

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Aljašský poloostrov na Wikimedia Commons

Zdroj

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Alaska-Halbinsel na německé Wikipedii a Alaska Peninsula na anglické Wikipedii.