Společenstvo Prstenu (postavy): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m typo
ArthurBot (diskuse | příspěvky)
m Robot opravil přesměrování na Středozemě - Změněn(y) odkaz(y) na Středozem
Řádek 1: Řádek 1:
'''Společenstvo prstenu''' je v knižní trilogii [[J. R. R. Tolkien]]a ''[[Pán prstenů]]'' skupina devíti postav reprezentujících svobodné národy [[Středozemě]]. Její vytvoření je popsáno hned v prvním dílu, ''[[Společenstvo prstenu]]''. Společenstvo mělo za úkol vést a chránit [[hobit]]a [[Frodo Pytlík|Froda Pytlíka]] na cestě k [[Hora osudu|Hoře osudu]] v [[Mordor]]u, kde jedině se dá zničit [[Jeden prsten]].
'''Společenstvo prstenu''' je v knižní trilogii [[J. R. R. Tolkien]]a ''[[Pán prstenů]]'' skupina devíti postav reprezentujících svobodné národy [[Středozem|Středozemě]]. Její vytvoření je popsáno hned v prvním dílu, ''[[Společenstvo prstenu]]''. Společenstvo mělo za úkol vést a chránit [[hobit]]a [[Frodo Pytlík|Froda Pytlíka]] na cestě k [[Hora osudu|Hoře osudu]] v [[Mordor]]u, kde jedině se dá zničit [[Jeden prsten]].


== Vznik Společenstva ==
== Vznik Společenstva ==

Verze z 3. 6. 2011, 20:19

Společenstvo prstenu je v knižní trilogii J. R. R. Tolkiena Pán prstenů skupina devíti postav reprezentujících svobodné národy Středozemě. Její vytvoření je popsáno hned v prvním dílu, Společenstvo prstenu. Společenstvo mělo za úkol vést a chránit hobita Froda Pytlíka na cestě k Hoře osudu v Mordoru, kde jedině se dá zničit Jeden prsten.

Vznik Společenstva

Společenstvo bylo ustanoveno na Elrondově radě v Roklince. Tou dobou se tam náhodou sešlo několik zástupců svobodných říší, jež prosili o Elrondovu radu. Rada se konala 25. listopadu 3018 Třetího věku a mělo se na ní projednat, co s Prstenem, který přinesl Frodo a jeho 3 společníci. Bylo rozhodnuto, že Prsten musí být zničen, ale to šlo jenom uprostřed země nepřítele v ohních Hory osudu. Frodo se nabídl, že tam Prsten odnese a zničí. Elrond mu potom ustanovil za společníky Gandalfa, Legolase, Gimliho, Aragorna, Boromira a Sama, který tajně sledoval radu. Elrond chtěl, aby měla družina devět členů, kteří by stáli proti devíti Sauronovým prstenovým přízrakům (nazgûlům), a rozmýšlel se, že pošle ještě dva elfy ze své domácnosti. V tu chvíli se přihlásili Smíšek a Pipin, protože nechtěli opustit přátele. Elrond je nechtěl pustit, jelikož byli mladí, a radši by je poslal do Kraje s varováním, ale na přímluvu Gandalfa byli nakonec přidáni ke Společenstvu.

Na cestu se vydali z Roklinky 25. prosince 3018 Třetího věku.

Členové společenstva

Seznam členů společenstva podle jejich rasy:

Nejdříve bylo Společenstvo vedeno Gandalfem, ale potom, co bojoval s balrogem a spadl s ním do propasti v Morii, se ujal vedení Aragorn.

Rozbití Společenstva

Dne 25. února 3019 doplulo Společenstvo po Anduině na palouk Parth Galen poblíž Rauroských vodopádů, kde se utábořilo. Další den se mělo rozhodnout, zdali budou pokračovat přímo k Mordoru, nebo to vezmou oklikou přes Gondor. Frodo, jakožto nositel Prstenu, dostal hlavní slovo, vzal si čas na rozmyšlenou a šel se sám rozhodnout. Brzy se za ním vydal Boromir, který tajně prahl po Prstenu (což způsobovala samotná moc Prstenu). Našel ho a snažil se ho přesvědčit, aby se vydal do Mordoru a dokonce, aby Prsten nezničil, ale použil proti nepříteli. Pak se mu ho pokusil vzít, Frodo si však nasadil Prsten a neviditelný utekl na vrcholek Amon Henu.

Potom Boromir přišel mezi zbytek Společenstva a řekl, že Frodo mu neviditelný utekl, nezmínil se však proč. Hobiti se ve strachu o Froda rozprchli a zbytek se je snažil dohonit, čímž se všichni rozdělili. Do toho vpadli Sarumanovi skřeti ze Železného pasu, kteří měli za úkol unést hobity. Skřeti narazili na Smíška a Pipina a i přes jejich ochranu Boromirem, kterého zastřelili šípy, je unesli. Frodo se zatím konečně rozhodl a utíkal dolů k lodím, aby se sám vydal přes řeku do Mordoru. Samovi došlo, co asi chce jeho pán udělat, vydal se za ním a dohonil ho právě, když už odplouval.

Když získali Smíška a Pipina, utíkali skřeti zpět do Železného pasu. Aragorn, Legolas a Gimli zjistili, kam se vydal Frodo a Sam a nakonec se rozhodli, že zachrání Smíška a Pipina. Před tím ještě pohřbili Boromira v loďce, kterou poslali do Rauroského vodopádu.

Pozdější historie Společenstva

Přestože se Společenstvo po smrti Boromira rozpadlo a přestože urazilo jenom polovinu cesty do Mordoru, pomohlo Frodovi dostat se přes první, velmi nebezpečnou polovinu putování. Poté zbylí členové pomáhali svobodným národům ve válce o Prsten a povedlo se jim odvést Sauronovu pozornost od Froda a Sama, což jim velmi pomohlo. Po válce se všichni znovu sešli na Cormallenském poli v Ithilienu.

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Fellowship of the Ring (characters) na anglické Wikipedii.

Šablona:Společenstvo prstenu