Agudat Jisra'el: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Thomazzo (diskuse | příspěvky)
fix překlad - eged je svazek, spojení, jednota by byla ichud (jako v ichud ha-leumi atd.)
m link poalej agudat
Řádek 26: Řádek 26:
| počet stran = 278
| počet stran = 278
| strany = 142
| strany = 142
}}</ref> Od voleb v&nbsp;roce 1992 kandiduje společně se stranou [[Degel ha-Tora]] v&nbsp;alianci [[Sjednocený judaismus Tóry]]. Současným předsedou strany je [[Ja'akov Licman]].
}}</ref> Po dlouhou dobu vstupovala do parlamentních voleb v Izraeli v alianci se spřízněnou politickou formací [[Po'alej Agudat Jisra'el]]. Od voleb v&nbsp;roce [[1992]] kandiduje společně se stranou [[Degel ha-Tora]] v&nbsp;alianci [[Sjednocený judaismus Tóry]]. Současným předsedou strany je [[Ja'akov Licman]].


== Volební výsledky ==
== Volební výsledky ==

Verze z 31. 5. 2011, 21:36

Šablona:Infobox politická strana Agudat Jisra'el (hebrejsky: אגודת ישראל‎, Svaz Izraele) je aškenázská religiózní nesionistická izraelská politická strana. V minulosti byla zastřešující stranou všech ultraortodoxních ŽidůIzraeli a předtím v britské mandátní Palestině. Jedná se o nejstarší izraelskou religiózní politickou stranu, jejíž původ lze nalézt hnutí Agudat Jisra'el, které bylo založeno v Evropě na počátku 20. století.[1] Po dlouhou dobu vstupovala do parlamentních voleb v Izraeli v alianci se spřízněnou politickou formací Po'alej Agudat Jisra'el. Od voleb v roce 1992 kandiduje společně se stranou Degel ha-Tora v alianci Sjednocený judaismus Tóry. Současným předsedou strany je Ja'akov Licman.

Volební výsledky

Výsledky voleb do Knesetu
(počet mandátů)

Odkazy

Reference

  1. ČEJKA, Marek. Judaismus a politika v Izraeli. 3. vyd. Brno: Barrister & Principal, 2009. 278 s. ISBN 978-80-87029-39-8. S. 142. 

Související články

Externí odkazy

Šablona:Pahýl - Izrael

Šablona:Izraelské politické strany