Intelektuál: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
WikitanvirBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot přidal: ca:Intel·lectual
Vyprázdnění stránky
Řádek 1: Řádek 1:
'''Intelektuál''' (z [[francouzština|franc.]] ''l´intellectuel'', z [[latina|lat.]] ''intellegere'', chápat, rozumět) je novověké označení pro zejména humanitně vzdělané lidi, kteří se vyjadřují i k veřejným otázkám, ačkoli se sami nepodílejí na vládě a moci.
'''Intelektuálština''' je [[Pejorativum|pejorativní]] označení pro nesrozumitelnou řeč nebo elitářské představy intelektuálů.

== Význam ==
Intelektuál sice bývá zároveň příslušníkem [[inteligence (třída)|inteligence]], není to však totéž, protože intelektuál nemusí nutně být vysokoškolák (akademik), ani pracovat v odpovídajícím zaměstnání. Obvykle se charakterizuje nadprůměrnou schopností slova, mluveného i psaného, snahou o originalitu, jistou nezávislostí a kritičností, ochotou vyjadřovat se o závažných otázkách srozumitelně a hlavně přitažlivě. Intelektuál ovšem také nenese za nic odpovědnost a může mít sklon k vytváření a šíření ideologií, včetně totalitních. Vcelku mívají intelektuálové sklon spíše k [[levice|levici]], ke kritice [[moc]]i, poměrů a podobně.

== Původ ==
Lidé, které bychom dnes označili za intelektuály, se začali vyskytovat od 18. století jako nezávislí spisovatelé bez pevných institučních vazeb, kteří se rádi vyjadřovali k obecným a veřejným otázkám. Byli na jedné straně kritičtí k veřejným poměrům, ale na druhé straně byli často zváni do salonů i k panovnickým dvorům ([[Voltaire]]). Slovo intelektuál jako společné označení vzniklo ve Francii koncem 19. století jako hanlivé označení pro kritiky [[Dreyfusova aféra|Dreyfusovy aféry]], kterým politikové ([[Georges Clémenceau]], 1892) vytýkali elitářství, nedostatek vlastenectví a loajality.

== Sporná hodnocení ==
Podobně pejorativní význam mělo slovo intelektuál v nacistickém Německu, kdežto v komunistickém slovníku se střetávala dvě opačná pojetí. Na jedné straně byli marxističtí intelektuálové, kteří se sami chápali jako „dělníci pera“ a součást pracující třídy, na druhé straně byli čas od času terčem těžkých útoků (například „intelektuálština“) i persekucí: typický levicový intelektuál [[Záviš Kalandra]] byl roku [[1950]] dokonce popraven. Naproti tomu mnozí intelektuálové pokládali sami sebe za „svědomí společnosti“ a osobovali si právo společnost hodnotit, což pochopitelně vyvolávalo nepříznivé reakce. Jiní se zase propůjčovali k tomu, že obhajovali vládnoucí garnitury a obstarávali jim ideologickou podporu. To platí i pro mnoho komunistických intelektuálů v Československu.

{{citát|Funkcí intelektuála je obracet pozornost k zastíraným skutečnostem.|Sighard Neckel }}
{{citát|Intelektuál je člověk, který chodí do knihovny i když neprší.|André Roussin<ref>http://www.brainworker.ch/Wissen/intellektuelle.htm</ref>}}

== Odkazy ==
=== Reference ===
<references/>
=== Související články ===
* [[Odpovědnost intelektuálů]]
* [[Inteligence (třída)]]
=== Externí odkazy ===
* {{en}}
* [http://www.nybooks.com/articles/12172 N. Chomsky: The Responsibility of Intellectuals. NY Review of Books, 1967]
* [http://home.uchicago.edu/~rposner/TABLE%20II.pdf Seznam nejznámějších „veřejných intelektuálů“ v USA]

[[Kategorie:Sociologické pojmy]]
[[Kategorie:Společnost]]

[[ar:مفكر]]
[[arz:مثقف]]
[[az:İntellektual]]
[[ca:Intel·lectual]]
[[da:Intellektuel]]
[[de:Intellektueller]]
[[en:Intellectual]]
[[eo:Intelektulo]]
[[es:Intelectual]]
[[fa:روشن‌فکری]]
[[fi:Älymystö]]
[[fr:Intellectuel]]
[[gl:Intelectual]]
[[he:אינטלקטואל]]
[[hr:Intelektualac]]
[[id:Cendekiawan]]
[[it:Intellettuale]]
[[ja:知識人]]
[[ko:지식인]]
[[lt:Intelektualas]]
[[ms:Intelektual]]
[[nl:Intellectueel (persoon)]]
[[nn:Intellektuell]]
[[no:Intellektuell]]
[[pl:Intelektualista]]
[[pt:Intelectual]]
[[ro:Intelectual]]
[[ru:Интеллектуал]]
[[simple:Intellectual]]
[[sk:Intelektuál]]
[[sr:Интелектуализам]]
[[sv:Intellektuell]]
[[tr:Entelektüel]]
[[uk:Інтелектуал]]
[[vi:Trí thức]]
[[yi:דענקער]]
[[zh:知识分子]]

Verze z 29. 5. 2011, 11:59