Place des Victoires: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot přidal: be:Плошча Перамог
Řádek 23: Řádek 23:
[[Kategorie:Historické památky v 2. obvodu (Paříž)]]
[[Kategorie:Historické památky v 2. obvodu (Paříž)]]


[[be:Плошча Перамог]]
[[ca:Place des Victoires]]
[[ca:Place des Victoires]]
[[de:Place des Victoires]]
[[de:Place des Victoires]]

Verze z 27. 5. 2011, 23:29

Pohled od severu

Place des Victoires (v překladu Vítězné náměstí) je náměstí v Paříži na hranicích 1. a 2. obvodu, asi 500 metrů severně od Louvru. Patří k tzv. „královským náměstím“ v Paříži. Bylo postaveno na počest krále Ludvíka XIV., jehož jezdecká socha stojí uprostřed náměstí.

Historie

Návrh na založení náměstí dal maršál François de La Feuillade (1631-1691), který tím chtěl vzdát čest králi Ludvíkovi XIV. Nové náměstí mělo svým názvem upomínat královo vítězství ve francouzsko-nizozemské válce (16721679). Bylo postaveno podle plánů architekta Julese Hardouin-Mansarta, které předpokládaly výstavbu kruhového náměstí o poloměru asi 80 metrů, na které měly vést tři ulice. Jednotně pojatá výstavba pochází z let 1687-1690. V přízemí domů se počítalo s obchody (v současnosti jsou to převážně luxusní obchody), ve vyšších patrech pak byly byty pro šlechtu.

Uprostřed náměstí byla v roce 1686 postavena asi 12 m vysoká socha krále Ludvíka XIV. sochaře Martina Desjardina. Tento pomník byl stržen za Francouzské revoluce v roce 1792. V roce 1810 byla na jeho místě postavena socha generála Desaixe. V roce 1828 místo ní byla instalována současná jezdecká socha krále Ludvíka XIV., jíž autorem je sochař François Joseph Bosio (1768-1845).

Související články

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Place des Victoires na Wikimedia Commons V tomto článku byl použit překlad textu z článku Place des Victoires na německé Wikipedii.

Šablona:Geo dms