Ketamin: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Mjbmrbot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot přidal: fa:کتامین
zvýraznění obchodích názvů
Řádek 14: Řádek 14:
|}
|}


'''Ketamin''' je léčivo používané v humánní i veterinární medicíně jako [[anestetikum]] např. pod obchodními názvy Ketanest, Ketaset a Ketalar. Jako první ho uvedla na trh americká firma Parke-Davis v roce 1962. Působí jako [[antagonista]] NMDA [[receptor]]ů,<ref name="harrison">{{Citace periodika | autor=Harrison N, Simmonds M | titul=Quantitative studies on some antagonists of N-methyl D-aspartate in slices of rat cerebral cortex | periodikum=Br J Pharmacol | ročník=84 | číslo=2 | strany=381–91 | rok=1985 | pmid=2858237}}</ref> ve vysokých, plně anestetických dávkách obsazuje i [[opioidní receptor]]y a [[sigma-receptor]]y. Podobně jako [[fencyklidin]] (PCP) vyvolává stavy nazývané disociativní anesteze a zhruba od roku 1965 je zneužíván i jako rekreační [[psychotropní látka|droga]]. Kromě anestetického účinku způsobuje [[halucinace]] a [[hypertenze|hypertenzi]]. Ketamin je [[chirální]] sloučenina a často se prodává jako směs obou isomerů (enantiomerů), S-ketaminu a R-ketaminu.
'''Ketamin''' je léčivo používané v humánní i veterinární medicíně jako [[anestetikum]] např. pod obchodními názvy '''Ketanest''', '''Ketaset''' a '''Ketalar'''. Jako první ho uvedla na trh americká firma Parke-Davis v roce 1962. Působí jako [[antagonista]] NMDA [[receptor]]ů,<ref name="harrison">{{Citace periodika | autor=Harrison N, Simmonds M | titul=Quantitative studies on some antagonists of N-methyl D-aspartate in slices of rat cerebral cortex | periodikum=Br J Pharmacol | ročník=84 | číslo=2 | strany=381–91 | rok=1985 | pmid=2858237}}</ref> ve vysokých, plně anestetických dávkách obsazuje i [[opioidní receptor]]y a [[sigma-receptor]]y. Podobně jako [[fencyklidin]] (PCP) vyvolává stavy nazývané disociativní anesteze a zhruba od roku 1965 je zneužíván i jako rekreační [[psychotropní látka|droga]]. Kromě anestetického účinku způsobuje [[halucinace]] a [[hypertenze|hypertenzi]]. Ketamin je [[chirální]] sloučenina a často se prodává jako směs obou isomerů (enantiomerů), S-ketaminu a R-ketaminu.


== Využití v medicíně ==
== Využití v medicíně ==

Verze z 13. 5. 2011, 10:09

Ketamin
Strukturní vzorec
Systematický název (RS)-2-(2-chlorofenyl)-2-methylamino-cyclohexan-1-on
Registrační číslo CAS 6740-88-1
Sumární vzorec C13H16ClNO
Molární hmotnost 237,72 g/mol

Ketamin je léčivo používané v humánní i veterinární medicíně jako anestetikum např. pod obchodními názvy Ketanest, Ketaset a Ketalar. Jako první ho uvedla na trh americká firma Parke-Davis v roce 1962. Působí jako antagonista NMDA receptorů,[1] ve vysokých, plně anestetických dávkách obsazuje i opioidní receptory a sigma-receptory. Podobně jako fencyklidin (PCP) vyvolává stavy nazývané disociativní anesteze a zhruba od roku 1965 je zneužíván i jako rekreační droga. Kromě anestetického účinku způsobuje halucinace a hypertenzi. Ketamin je chirální sloučenina a často se prodává jako směs obou isomerů (enantiomerů), S-ketaminu a R-ketaminu.

Využití v medicíně

Disociativní anestetikum. Na rozdíl od ostatních anestetik stimuluje kardiovaskulární i dechové centrum a je potentním analgetikem. Myorelaxace je slabá, naopak tonus horních cest dýchacích je zachovalý (nedochází k zapadnutí jazyka). Spolehlivého účinku je dosaženo i po i.m. podání. Účinek nastupuje rapidně, většinou do 3 minut po podání, jelikož ketamin je až 10x více liposolubilní než thiopental. Tyto vlastnosti ho předurčuji k použití v medicíně katastrof, kdy je bezpečný i v rukou nevyškoleného anesteziologa. Širšímu použití v klinické praxi zabraňují nežádoucí účinky, zejména vysoký výskyt psychických fenoménů – děsivé sny, dezorientace, senzorické a percepční iluze. Tyto mají pravděpodobně podklad v redistribuci a pomalém uvolňování ketaminu z tukových tkání (viz tiopental). Mírně zvyšuje nitrolební tlak.

Ketamin se obvykle aplikuje intravenózní nebo intramuskulární injekcí. V humánní medicíně se přes své výrazné vedlejší účinky (halucinace) stále občas používá jako pomocné anestetikum, protože na rozdíl od jiných anestetik jen málo zpomaluje dechovou frekvenci a neovlivňuje nebo zvyšuje srdeční činnost. Zkoumá se také jeho využití při léčbě alkoholismu, závislosti na heroinu, léčby bolestí nebo deprese.[2] Ve veterinární medicíně se ketamin používá pro anestezi nebo analgezi u koček, psů a jiných malých zvířat.

Rekreační zneužívání

Ketamin se zneužívá pro své disociativní účinky podobné účinkům fencyklidinu (PCP) a dextromethorfanu (DXM), které trvají asi 15 minut. Aplikuje se v této souvislosti injekčně, šňupáním nebo kouřením. Vyvolává např. halucinace, pocity depersonalizace, derealizace a oddělení od vlastního těla.[3] Na rozdíl od jiných látek s halucinogenními účinky (psychedelických tryptaminů a fenethylaminů) může poměrně snadno vyvolat silnou psychickou závislost, zvlášť pokud je zneužíván soustavně.

Reference

  1. Harrison N, Simmonds M. Quantitative studies on some antagonists of N-methyl D-aspartate in slices of rat cerebral cortex. Br J Pharmacol. 1985, roč. 84, čís. 2, s. 381–91. PMID 2858237. 
  2. Krystal J, Madonick S, Perry E, Gueorguieva R, Brush L, Wray Y, Belger A, D'Souza D. Potentiation of low dose ketamine effects by naltrexone: potential implications for the pharmacotherapy of alcoholism. Neuropsychopharmacology. 2006, roč. 31, čís. 8, s. 1793–800. DOI 10.1038/sj.npp.1300994. PMID 16395307. name="jovaisa">Jovaisa T, Laurinenas G, Vosylius S, Sipylaite J, Badaras R, Ivaskevicius J. Effects of ketamine on precipitated opiate withdrawal. Medicina (Kaunas). 2006, roč. 42, čís. 8, s. 625–34. PMID 16963828. 
  3. AJ Giannini,N Underwood, M Condon. Acute ketamine intoxication treated by haloperidol.American Journal of Therapeutics. 7:389-743,2000, PMID 11304647.

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ketamine na anglické Wikipedii.

Externí odkazy