Miloš Kirschner: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
ArthurBot (diskuse | příspěvky)
m Robot: formátování referencí
m +Portál Hudba
Řádek 45: Řádek 45:
* [http://www.rozkvetlekonvalinky.estranky.cz/clanky/patri-k-sobe/helena-stachova www.rozkvetlekonvalinky.estranky.cz]
* [http://www.rozkvetlekonvalinky.estranky.cz/clanky/patri-k-sobe/helena-stachova www.rozkvetlekonvalinky.estranky.cz]


{{Portály|Hudba}}
{{DEFAULTSORT:Kirschner, Miloš}}
{{DEFAULTSORT:Kirschner, Miloš}}



Verze z 2. 5. 2011, 16:19

Šablona:Infobox Hudební umělec


Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Miloš Kirschner (* 16. března 19272. července 1996) byl český loutkář, herec, zpěvák, dlouholetý ředitel a hlavní interpret Divadla Spejbla a Hurvínka[1].

Studoval mezinárodní právo. V roce 1949 musel studia z politických důvodu opustit.[2]. Začátkem padesátých let zatčen a odsouzen za protistátní činnost [3]. Po uplynutí trestu ho zařadili do Pomocných technických praporů (PTP), které se také nazývaly Černí baroni. Po absolvování vojenské služby byl v roce 1951 přijat do Divadla Spejbla a Hurvínka. Už od roku 1952 interpretuje hlavní role. V roce 1956 ho prof. Josef Skupa jmenoval svým nástupcem. Teprve v roce 1966 byl jmenován ředitelem divadla. Po jeho smrti se vedení divadla ujala jeho manželka Helena Štáchová

Pod vedením Miloše Kirschnera se vyvíjel charakter dvojice loutek Spejbla a Hurvínka. Přijal tradici a současně přišel s inovacemi jevištními a tematickými. Na rozdíl od Josefa Skupy interpretoval své role i v cizích jazycích. Za 44 let práce navštívil 30 zemí.

Psal odborné články, scénáře a divadelní hry. Mnohá předatavení divadla byla zaznamenána na gramofonové desky. Podílel se na tvorbě Večerníčků. Kromě divadla vystupoval v televizi a v rozhlase. Taktéž hrál ve filmech, které se natáčely v Československu i v zahraničí[4]. Za svou práci obdržel řadu ocenění.

Diskografie

diskografie není úplná

Reference

Externí odkazy