Provincie Massa-Carrara: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
LaaknorBot (diskuse | příspěvky)
m r2.5.2) (robot přidal: tr:Massa ve Carrara ili
LaaknorBot (diskuse | příspěvky)
Řádek 61: Řádek 61:
[[nl:Massa-Carrara]]
[[nl:Massa-Carrara]]
[[nn:Provinsen Massa-Carrara]]
[[nn:Provinsen Massa-Carrara]]
[[no:Provinsen Massa-Carrara]]
[[no:Massa-Carrara (provins)]]
[[oc:Província de Massa-Carrara]]
[[oc:Província de Massa-Carrara]]
[[pl:Prowincja Massa-Carrara]]
[[pl:Prowincja Massa-Carrara]]

Verze z 24. 4. 2011, 01:08

Šablona:Infobox Itálie provincie Massa-Carrara (Provincia di Massa-Carrara) je jedna ze 110 italských provincií. Jejím hlavním městem je Massa.

Provincie Massa-Carrara leží v oblasti Toskánsko, na západě sousedí s provincií La Spezia, na severu s provinciemi Reggio Emilia a Parma, na východě s provincií Lucca. Na západě její břehy omývá Tyrrhenské moře.

Provincie o rozloze 1.156 km2 má 17 obcí, nejdůležitější města jsou Massa a Carrara. K 30. listopadu 2008 zde žilo 203.734 obyvatel.

Typický záběr krajiny provincie - vesnice Pontremoli s horami v pozadí

Historie

Provincie vznikla v roce 1859 oddělením historických území Lunigiana a Garfagnana od modenského vévodství. V roce 1923 k ní byly připojeny obce Calice al Cornoviglio a Rocchetta di Vara, původně náležející k provincii Spezia. Ve stejném období připadly všechny obce okresu Castelnuovo di Garfagnana k provincii Lucca jako kompenzace za odstoupení obcí v oblasti Valdinievole nové provincii Pistoia. V roce 1938 obce Massa a Montignoso se spojily v obec Apuania. V tomtéž roce vznikla la Zona industriale Apuana a provincie dostala jméno Provincia di Apuania. V roce 1947 byla nová obec Apuania zrušena a provincie znovu dostala původní jméno Provincia di Massa-Carrara s hlavním městem Massa.

Ekonomika

Ekonomika provincie je významná, dříve byla založena především na slavném carrarském mramoru, nyní spočívá na dovozu a výrobě bloků mramoru a žuly z celého světa.


Šablona:Pahýl - Itálie