Johann Heinrich von Thünen: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
MystBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot přidal: pl:Johann Heinrich von Thünen
Řádek 32: Řádek 32:
[[sv:Johann Heinrich von Thünen]]
[[sv:Johann Heinrich von Thünen]]
[[zh:范杜能]]
[[zh:范杜能]]
Johann Heinrich von Thünen (24. června 1783, Wangerland - 22. září 1850) prominentní ekonom devatenáctého století. byla [ 1 ] Von Thünen byl Meklenbursko (německy sever) vlastník půdy, který v prvním svazku jeho pojednání, izolované stát (1826 ), vyvinul první vážnou léčbu územní plánování, spojovat to s teorií nájemného. Význam spočívá méně ve způsobu využívání půdy předpověděl, než v jeho analytický přístup.
Von Thünen vyvinul základy teorie mezní produktivity v matematicky pečlivý způsob, shrnující to ve vzorci, v němž

kde R = nájmu pozemků, Y = výnos na jednotku půdy, c = výrobní náklady na jednotku zboží, p = tržní cena za jednotku zboží; F = sazby za přepravu, m = vzdálenost na trh.
Von Thünen model zemědělské půdy, která byla vytvořena před industrializací, udělal následující zjednodušující předpoklady:
Město se nachází v centru "státu ojedinělé."
Izolovaný stát je obklopen divočina.
Na pozemku je zcela plochý a nemá žádné řeky nebo hory.
Kvalita půdy a klimatu jsou konzistentní.
Zemědělci v izolovaném stavu přepravu vlastních výrobků na trhu prostřednictvím volským potahem, po celé zemi, přímo do středu města. Nejsou žádné silnice.
Zemědělci, kteří se chovají racionálně maximalizovat zisky.
Využití pozemku je kladen, je funkce nákladů na dopravu na trh a o nájmu pozemků zemědělec může dovolit zaplatit (určí výnos, který je držen konstanta zde).
Model vygeneroval čtyř soustředných kruhů zemědělské činnosti. Produkce mléka a intenzivní zemědělství leží nejblíže k městu. Vzhledem k tomu, zelenina, ovoce musí být, mléko a další mléčné výrobky dostat na trh rychleji, oni byli by vyrobeny v blízkosti města.
Dřeva a palivového dřeva by se měly vytvářet pro palivo a stavební materiály v druhém kruhu. Dřevo bylo velmi důležité palivo pro vytápění a vaření a je velice těžké a obtížné k dopravě, takže se nachází v blízkosti města.
Třetí oblast se skládá z rozsáhlých polí plodin takový jako zrno. Od zrna vydrží déle než mléčné výrobky a jsou mnohem lehčí než paliva, snížení nákladů na dopravu, mohou být umístěny dále od města.
Farmaření se nachází v závěrečném kruhu. Zvířata mohou být zvýšen daleko od města, protože oni jsou self-přepravu. Zvířata mohou jít ke středu města k prodeji nebo k porážet.
Za čtvrtý prstenec se nachází na poušti, který je příliš velká vzdálenost od hlavního města pro jakýkoli typ zemědělských produktů.
Von Thünen prsteny ukázaly zvláště užitečné pro hospodářské dějiny, jako Fernand Braudel s ' Civilizace a kapitalismus, rozmotání ekonomické historie Evropy a evropského kolonialismu před průmyslovou revolucí rozmazané vzory na zem.
V ekonomii , von Thünen nájemné je ekonomická renta vytvořené nebo prostorových změn umístění zdroje. Je to 'ten, který lze získat nad to, co lze získat na okraji výroby '.
Obsah [ skrýt ]
1 Model využívání zemědělské půdy: Thünen prsteny
2 Slabé stránky a kritika
3 Viz také
4 Odkazy
5 Externí odkazy
[ editovat ] Model využívání zemědělské půdy: Thünen prsteny



Thünen model: černá tečka představuje město, 1 (bílá) mléka a mléčných výrobků a zelinářství, zahradnictví, 2 (zelený) les pro palivo; 3 (žlutá) zrna a polních plodin; 4 (červená), farmaření, vnější, tmavě zelená plocha představuje wilderness kde zemědělství není ziskový
Ve své teorii o " izolovaný stát ", začal se z Adam Smith idea 's o " ekonomické člověka ": toho, že zemědělec se očekává, maximalizovat svůj zisk (" ekonomické nájemné "), z jeho půdy. Von Thünen, jako pronajímatel, věděl, že takové přiznání závisí na optimální využití pozemku ploch a náklady na dopravu. V soustředí na účinky těchto dvou proměnných na zisku, odstranění dalších faktorů vede k homogenní - a izolované - stav: kruhová, zcela undilating letadlo s jedním, dominantní postavení na trhu v centru města a žádné interakce s okolím. Hospodářství v okolních venkovských oblastech by musel přeskupit se podle ekonomického chování takovým způsobem, že každé odvětví přináší optimální zisk:
Cena dopravy závisí na vzdálenosti od trhu a různé druhy výrobků. Zisk z chovu na jednotku plochy (místně nájemné) klesá s rostoucí vzdáleností od trhu. Minimální cena zboží se vypočítá místně nájemné, náklady na dopravu a fixní výrobní náklady - zisk je pak rozdíl mezi náklady a pevné ceny na trhu. Idealizovaný model zemědělské oblasti využívání půdy v modelu von Thünen je
Místně nájemného, ​​termín používaný von Thünen v jeho argumentaci, je třeba chápat jako ekvivalent k zemi hodnoty. To odpovídá maximální částce zemědělec mohl platit využití půdy, aniž by ztráty. To může být definována jako následující rovnice:
L = Y ( P - C ) - Y D F je ...
L: Lokalizační nájemné (v DM / k m 2 )
Y: Výnos (v t / k m 2 )
P: Tržní cena této plodiny (v D M / t )
C: Výrobní náklady na plodiny (v D M / t )
D: Vzdálenost od trhu (v K m )
F: Dopravní náklady (v D M / t / k m )
Take místně pronájem výrobků s výnosem 1.000 t / k m 2 , například s pevnou cenu 100 DM / t na trhu. Výroba a náklady na dopravu jsou v tomto pořadí, 50 DM / t a 1 DM / t / km. Místně nájemné je 50.000 DM / km 2 na trhu, 40.000 DM / km 2 10 km od trhu, a jen 20.000 DM / km 2 30 km z trhu. Vzhledem k tomu, místně nájemné klesá s rostoucí vzdáleností od trhu, částka každého zemědělce je ochoten zaplatit za zemědělské půdy se sníží a cena pozemku bude nakonec klesat.
Von Thünen k závěru, že pěstování plodiny se vyplatí pouze v určitých vzdálenostech od města: za to, že buď cena půdy příliš vysoká, s rostoucí vzdáleností náklady na dopravu také zvýšit, nebo existuje-li jiný výrobek, který má větší výtěžnost nebo nižší náklady na dopravu. Po určité vzdálenosti od trhu (město) produkce plodin se stává nerentabilní, a to buď proto, že jeho zisk klesne na nulu, nebo zisky dosažené jinými plodinami jsou vyšší, protože von Thünen vypočtené oběma státy na výrobky, které mají různé intenzity (dobytek, dřevo, obilí, vejce, mléko, atd.): U každého produktu je v určité vzdálenosti od města, kde jeho výroba by se vyplatilo. Vzhledem k tomu, Thünen uvedené náklady na dopravu přímo na trh ("Luftlinie"), kruhových zón využití území vzniká - Thünen kroužky. Zastoupení místně nájemného vztah mezi dvěma zemědělskými produkty
Farmáři z těchto produktů si navzájem konkurují, rostlinných jejich plodiny koncentricky kolem trhu v souladu s místně pronájmu křivky svou vlastní produkci. Výrobky, které mají nízké výnosy a vysoké ceny a vysoké náklady na přepravu v poměru k jeho váze nebo vzdálenosti vzhledem k její hmotnosti, budou mít vyšší nájemné místně blízko trhu, než výrobek s nižšími náklady na dopravu. Místně nájemné je nejvyšší možná částka z nich bude platit za užívání pozemků pro určité kultivaci, a je relativní ukazatel konkurenceschopnosti je na trhu. [Práce]
[ editovat ] Nedostatky a kritika

Tento model byl vyvinut v izolovaném stavu a nebere v úvahu rozdíly v místech (místní fyzické podmínky). To může být upraven relaxační některé z podmínek stanovených podle Von Thünen:
náklady na dopravu diferenciál. Příklad: lodě jsou nejlevnější způsob dopravy.
rozdíly v topografii
úrodnosti půdy
změny v poptávce nebo ceny komodity
Nicméně, model inklinuje platit ve většině případů.
Tato teorie se může porouchat poněkud v průmyslové a post-industriální ekonomiky, jako je městská rozšíření / rozléhat se vyskytují. Například, moderní chladničky umožnit zkáze produkty přepravovat delší vzdálenosti
Jako mnoho jiných modelů v geografii, byl von Thünen model kritizován často díky své restriktivní charakter. Základní podmínky modelu, nicméně, mohl být aproximována mírnými úpravami příslušných reality. Kruhový vzor, ​​který lze připsat pouze na jeden trh a bez nákladů na dopravu přechody běží od centra, je například jen jeden z mnoha myslitelné geometrických výchozí situace. Pokud jiných přírodních krajin nebo přepravní trasy jsou přítomny, by zón využití území bude pruh-se tvořil. Pokud několik trhy byly přítomny, by skupiny zón být tvořeny kolem každého trhu.
Oprávněná námitka proti ní je odkaz na absenci produktivní zisku. V teorii von Thünen to jiné zemědělské účely soutěží o optimální umístění, které vyplývá z výrobku-konkrétní nabídkou a výdaje vztahu. Konkurenční síla se stává nepřímo měřitelné přes místně pronájmu. Po odečtení výrobních nákladů a umístění-specifické náklady na dopravu, ale nic víc, zůstává na trhu zisk. Von Thuenen model vede k myšlence kompletní soběstačnost mezi zemědělci.
Thünen myšlenka na "ekonomické nájemné" pokus - zatímco ignoruje jiné vlastnosti - vysvětlit použití zón ovládané výhradně ekonomicky racionální vnímání. Možné spotřebitelů hrát, nakonec rozhodující roli pro výběr lokality. Současně vyhodnocení všech možných míst se uvolní, což vede ke změně územního plánu z možných nabídek. To jednoduše vyvinul prostor restaurace model reaguje však citlivě na změny prostoru překonání náklady. To má však díky své univerzálnosti však vysoké hodnoty v rámci zeměpisné otázky a metodiky.
[ editovat ] Viz také

Ricardova pronájmu
Hotelling pronájmu
[ editovat ] Odkazy

^ On "řadí spolu s Marxem jako největší ekonom devatenáctého století "( Fernand Braudel )
[ editovat ]

Verze z 20. 4. 2011, 13:32

Johann Heinrich von Thünen

Johann Heinrich von Thünen (24. června 1783 - 22. září 1850) byl německý ekonom, geograf a farmář. Žil v Meklenbursku jako farmář nedaleko města Rostock. Napsal monumentální sérii prací nazvanou Der isolierte Staat (Izolovaný stát). Její součástí je i jeho známý prostorový model hospodářství. Díky této práci se stal zakladatelem geografického odvětví, zabývajícího se prostorovou teorií. Je považován za předchůdce Alfreda Webera, tvůrce Teorie lokalizace průmyslu (teorie nejnižší ceny).

Související články

Seznam dělSouborném katalogu ČR, jejichž autorem nebo tématem je Johann Heinrich von Thünen

Šablona:Pahýl - biografie Johann Heinrich von Thünen (24. června 1783, Wangerland - 22. září 1850) prominentní ekonom devatenáctého století. byla [ 1 ] Von Thünen byl Meklenbursko (německy sever) vlastník půdy, který v prvním svazku jeho pojednání, izolované stát (1826 ), vyvinul první vážnou léčbu územní plánování, spojovat to s teorií nájemného. Význam spočívá méně ve způsobu využívání půdy předpověděl, než v jeho analytický přístup. Von Thünen vyvinul základy teorie mezní produktivity v matematicky pečlivý způsob, shrnující to ve vzorci, v němž

kde R = nájmu pozemků, Y = výnos na jednotku půdy, c = výrobní náklady na jednotku zboží, p = tržní cena za jednotku zboží; F = sazby za přepravu, m = vzdálenost na trh. Von Thünen model zemědělské půdy, která byla vytvořena před industrializací, udělal následující zjednodušující předpoklady: Město se nachází v centru "státu ojedinělé." Izolovaný stát je obklopen divočina. Na pozemku je zcela plochý a nemá žádné řeky nebo hory. Kvalita půdy a klimatu jsou konzistentní. Zemědělci v izolovaném stavu přepravu vlastních výrobků na trhu prostřednictvím volským potahem, po celé zemi, přímo do středu města. Nejsou žádné silnice. Zemědělci, kteří se chovají racionálně maximalizovat zisky. Využití pozemku je kladen, je funkce nákladů na dopravu na trh a o nájmu pozemků zemědělec může dovolit zaplatit (určí výnos, který je držen konstanta zde). Model vygeneroval čtyř soustředných kruhů zemědělské činnosti. Produkce mléka a intenzivní zemědělství leží nejblíže k městu. Vzhledem k tomu, zelenina, ovoce musí být, mléko a další mléčné výrobky dostat na trh rychleji, oni byli by vyrobeny v blízkosti města. Dřeva a palivového dřeva by se měly vytvářet pro palivo a stavební materiály v druhém kruhu. Dřevo bylo velmi důležité palivo pro vytápění a vaření a je velice těžké a obtížné k dopravě, takže se nachází v blízkosti města. Třetí oblast se skládá z rozsáhlých polí plodin takový jako zrno. Od zrna vydrží déle než mléčné výrobky a jsou mnohem lehčí než paliva, snížení nákladů na dopravu, mohou být umístěny dále od města. Farmaření se nachází v závěrečném kruhu. Zvířata mohou být zvýšen daleko od města, protože oni jsou self-přepravu. Zvířata mohou jít ke středu města k prodeji nebo k porážet. Za čtvrtý prstenec se nachází na poušti, který je příliš velká vzdálenost od hlavního města pro jakýkoli typ zemědělských produktů. Von Thünen prsteny ukázaly zvláště užitečné pro hospodářské dějiny, jako Fernand Braudel s ' Civilizace a kapitalismus, rozmotání ekonomické historie Evropy a evropského kolonialismu před průmyslovou revolucí rozmazané vzory na zem. V ekonomii , von Thünen nájemné je ekonomická renta vytvořené nebo prostorových změn umístění zdroje. Je to 'ten, který lze získat nad to, co lze získat na okraji výroby '. Obsah [ skrýt ] 1 Model využívání zemědělské půdy: Thünen prsteny 2 Slabé stránky a kritika 3 Viz také 4 Odkazy 5 Externí odkazy [ editovat ] Model využívání zemědělské půdy: Thünen prsteny


Thünen model: černá tečka představuje město, 1 (bílá) mléka a mléčných výrobků a zelinářství, zahradnictví, 2 (zelený) les pro palivo; 3 (žlutá) zrna a polních plodin; 4 (červená), farmaření, vnější, tmavě zelená plocha představuje wilderness kde zemědělství není ziskový Ve své teorii o " izolovaný stát ", začal se z Adam Smith idea 's o " ekonomické člověka ": toho, že zemědělec se očekává, maximalizovat svůj zisk (" ekonomické nájemné "), z jeho půdy. Von Thünen, jako pronajímatel, věděl, že takové přiznání závisí na optimální využití pozemku ploch a náklady na dopravu. V soustředí na účinky těchto dvou proměnných na zisku, odstranění dalších faktorů vede k homogenní - a izolované - stav: kruhová, zcela undilating letadlo s jedním, dominantní postavení na trhu v centru města a žádné interakce s okolím. Hospodářství v okolních venkovských oblastech by musel přeskupit se podle ekonomického chování takovým způsobem, že každé odvětví přináší optimální zisk: Cena dopravy závisí na vzdálenosti od trhu a různé druhy výrobků. Zisk z chovu na jednotku plochy (místně nájemné) klesá s rostoucí vzdáleností od trhu. Minimální cena zboží se vypočítá místně nájemné, náklady na dopravu a fixní výrobní náklady - zisk je pak rozdíl mezi náklady a pevné ceny na trhu. Idealizovaný model zemědělské oblasti využívání půdy v modelu von Thünen je Místně nájemného, ​​termín používaný von Thünen v jeho argumentaci, je třeba chápat jako ekvivalent k zemi hodnoty. To odpovídá maximální částce zemědělec mohl platit využití půdy, aniž by ztráty. To může být definována jako následující rovnice: L = Y ( P - C ) - Y D F je ... L: Lokalizační nájemné (v DM / k m 2 ) Y: Výnos (v t / k m 2 ) P: Tržní cena této plodiny (v D M / t ) C: Výrobní náklady na plodiny (v D M / t ) D: Vzdálenost od trhu (v K m ) F: Dopravní náklady (v D M / t / k m ) Take místně pronájem výrobků s výnosem 1.000 t / k m 2 , například s pevnou cenu 100 DM / t na trhu. Výroba a náklady na dopravu jsou v tomto pořadí, 50 DM / t a 1 DM / t / km. Místně nájemné je 50.000 DM / km 2 na trhu, 40.000 DM / km 2 10 km od trhu, a jen 20.000 DM / km 2 30 km z trhu. Vzhledem k tomu, místně nájemné klesá s rostoucí vzdáleností od trhu, částka každého zemědělce je ochoten zaplatit za zemědělské půdy se sníží a cena pozemku bude nakonec klesat. Von Thünen k závěru, že pěstování plodiny se vyplatí pouze v určitých vzdálenostech od města: za to, že buď cena půdy příliš vysoká, s rostoucí vzdáleností náklady na dopravu také zvýšit, nebo existuje-li jiný výrobek, který má větší výtěžnost nebo nižší náklady na dopravu. Po určité vzdálenosti od trhu (město) produkce plodin se stává nerentabilní, a to buď proto, že jeho zisk klesne na nulu, nebo zisky dosažené jinými plodinami jsou vyšší, protože von Thünen vypočtené oběma státy na výrobky, které mají různé intenzity (dobytek, dřevo, obilí, vejce, mléko, atd.): U každého produktu je v určité vzdálenosti od města, kde jeho výroba by se vyplatilo. Vzhledem k tomu, Thünen uvedené náklady na dopravu přímo na trh ("Luftlinie"), kruhových zón využití území vzniká - Thünen kroužky. Zastoupení místně nájemného vztah mezi dvěma zemědělskými produkty Farmáři z těchto produktů si navzájem konkurují, rostlinných jejich plodiny koncentricky kolem trhu v souladu s místně pronájmu křivky svou vlastní produkci. Výrobky, které mají nízké výnosy a vysoké ceny a vysoké náklady na přepravu v poměru k jeho váze nebo vzdálenosti vzhledem k její hmotnosti, budou mít vyšší nájemné místně blízko trhu, než výrobek s nižšími náklady na dopravu. Místně nájemné je nejvyšší možná částka z nich bude platit za užívání pozemků pro určité kultivaci, a je relativní ukazatel konkurenceschopnosti je na trhu. [Práce] [ editovat ] Nedostatky a kritika

Tento model byl vyvinut v izolovaném stavu a nebere v úvahu rozdíly v místech (místní fyzické podmínky). To může být upraven relaxační některé z podmínek stanovených podle Von Thünen: náklady na dopravu diferenciál. Příklad: lodě jsou nejlevnější způsob dopravy. rozdíly v topografii úrodnosti půdy změny v poptávce nebo ceny komodity Nicméně, model inklinuje platit ve většině případů. Tato teorie se může porouchat poněkud v průmyslové a post-industriální ekonomiky, jako je městská rozšíření / rozléhat se vyskytují. Například, moderní chladničky umožnit zkáze produkty přepravovat delší vzdálenosti Jako mnoho jiných modelů v geografii, byl von Thünen model kritizován často díky své restriktivní charakter. Základní podmínky modelu, nicméně, mohl být aproximována mírnými úpravami příslušných reality. Kruhový vzor, ​​který lze připsat pouze na jeden trh a bez nákladů na dopravu přechody běží od centra, je například jen jeden z mnoha myslitelné geometrických výchozí situace. Pokud jiných přírodních krajin nebo přepravní trasy jsou přítomny, by zón využití území bude pruh-se tvořil. Pokud několik trhy byly přítomny, by skupiny zón být tvořeny kolem každého trhu. Oprávněná námitka proti ní je odkaz na absenci produktivní zisku. V teorii von Thünen to jiné zemědělské účely soutěží o optimální umístění, které vyplývá z výrobku-konkrétní nabídkou a výdaje vztahu. Konkurenční síla se stává nepřímo měřitelné přes místně pronájmu. Po odečtení výrobních nákladů a umístění-specifické náklady na dopravu, ale nic víc, zůstává na trhu zisk. Von Thuenen model vede k myšlence kompletní soběstačnost mezi zemědělci. Thünen myšlenka na "ekonomické nájemné" pokus - zatímco ignoruje jiné vlastnosti - vysvětlit použití zón ovládané výhradně ekonomicky racionální vnímání. Možné spotřebitelů hrát, nakonec rozhodující roli pro výběr lokality. Současně vyhodnocení všech možných míst se uvolní, což vede ke změně územního plánu z možných nabídek. To jednoduše vyvinul prostor restaurace model reaguje však citlivě na změny prostoru překonání náklady. To má však díky své univerzálnosti však vysoké hodnoty v rámci zeměpisné otázky a metodiky. [ editovat ] Viz také

Ricardova pronájmu Hotelling pronájmu [ editovat ] Odkazy

^ On "řadí spolu s Marxem jako největší ekonom devatenáctého století "( Fernand Braudel ) [ editovat ]