Právní obyčej: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m úprava
m iw
Řádek 20: Řádek 20:
[[Kategorie:Prameny práva|Obyčej]]
[[Kategorie:Prameny práva|Obyčej]]
[[Kategorie:Právní dějiny]]
[[Kategorie:Právní dějiny]]

[[af:Gewoontereg]]
[[bg:Обичайно право]]
[[ca:Dret consuetudinari]]
[[da:Sædvaneret]]
[[de:Gewohnheitsrecht]]
[[el:Άγραφος νόμος]]
[[en:Custom (law)]]
[[es:Derecho consuetudinario]]
[[fr:Coutume]]
[[ko:관습법]]
[[hr:Običajno pravo]]
[[id:Hukum adat]]
[[he:מנהג (משפטים)]]
[[lt:Paprotinė teisė]]
[[nl:Gewoonterecht]]
[[ja:慣習法]]
[[no:Sedvanerett]]
[[nn:Sedvanerett]]
[[pl:Prawo zwyczajowe]]
[[ru:Правовой обычай]]
[[sr:Обичајно право]]
[[sv:Sedvanerätt]]
[[uk:Звичаєве право]]
[[zh:习惯法]]

Verze z 9. 4. 2011, 13:14

Šablona:Upravit - právo Právní obyčej je nejstarší pramen práva, v současnosti však mají právní obyčeje jen malý význam. Vznikají spontánně na základě dlouhodobé tradice a obecné akceptace veřejností a státem (resp. společenstvím států), netvoří se tedy cílevědomě.

Právní obyčeje se vyznačují dvěma typickými rysy:

  1. usus longaevus = zvyk dlouhodobě zažitý a užívaný;
  2. opinio necessitatis = skutečnost, že jde o zvyk obecně uznávaný, který je i uznán a sankcionován státem (resp. společenstvím států).

Opakováním činnosti se vytvoří tradice, zvyk a tento je obecně uznáván za správné řešení případu. Nezbytným požadavkem je dostatečná míra určitosti takto oficiálně uznaného zvykového pravidla, protože se však jedná o tzv. „nepsané právo“, je často naplnění tohoto požadavku sporné. Přestože jde svou podstatou o právo nepsané, vznikaly v průběhu doby nejrůznější soupisy a sbírky právních obyčejů, ať už oficiální či zpravidla spíše soukromé povahy, čímž docházelo k vyšší jistotě a určité rigiditě. Tím se však oslabila hlavní přednost obyčejů — totiž jejich pružnost při výkladu a používání, na druhou stranu se tak zvyšovala míra právní jistoty, jinak typická pro psané právo.

Obyčejové právo začíná v Evropě ustupovat psanému právu na počátku 19. století, ale v některých částech Evropy až ve 20. století. V soudobém právu se právní obyčeje stále používají ve Velké Británii, v právu islámském a v dalších tradičních právních systémech Asie a Afriky. Právní obyčeje si podržují význam jako prameny práva mezinárodního. V kontinentálním právu není právní obyčej pramenem práva (v Česku od r. 1811, na Slovensku od r. 1950). Právní obyčeje musíme odlišovat od jistých zvyklostí = uzancí (např. ústavní zvyklosti, dobré mravy, obchodní zvyklosti apod.), které stojí mimo právní systém ve formálním smyslu. V některých případech však zákon s uzuancemi spojuje právní důsledky (např. § 3 a § 39 občanského zákoníku).

Související články

Bibliografie

  • A. Gerloch: Teorie práva
  • J. Boguszak, J. Čapek, A. Gerloch: Teorie práva
  • L. Kubů, P. Hungr, P. Osina: Teorie práva