Karambola: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Plody: -neencyklopedické formulace; wikifikace
FoxBot (diskuse | příspěvky)
m robot změnil: ln:Pakapáka (mbuma)
Řádek 43: Řádek 43:
[[jv:Blimbing]]
[[jv:Blimbing]]
[[ko:카람볼라]]
[[ko:카람볼라]]
[[ln:Pakapáka]]
[[ln:Pakapáka (mbuma)]]
[[ml:തോടമ്പുളി]]
[[ml:തോടമ്പുളി]]
[[mrj:Карамбола]]
[[mrj:Карамбола]]

Verze z 8. 4. 2011, 19:26

Nezralé plody

Karambola nebo čínská hvězdice[1] je ovoce stromu Averrhoa carambola. Nejčastěji se jí čerstvé v exotických ovocných salátech nebo jako ozdoba pohárů a nápojů. Před konzumací se odstraní hnědá žebra a plod se nakrájí na plátky. Vzniknou tak velmi dekorativní hvězdy. (Proto se v anglickojazyčných zemích tomuto ovoci říká starfruit – „hvězdicové ovoce“.)

Listy

Listy karamboly jsou dvacet centimetrů dlouhé a protažené do krátké špičky. Při dlouhých obdobích sucha je rostlina shazuje. V paždí listů kvete v bohatě rozvětvených, červených květenstvích.

Plody

Plody obsahují velké množství kyseliny šťavelové (stejně jako reveň čili rebarbora) a měly by se konzumovat jen v malém množství. Při nadměrné konzumaci mohou způsobit otravu, projevující se zejména toxickou encefalopatií, ale i poškození ledvin. Tomu lze zabránit i současným podáním vápníku v rozpustné formě. U pacientů s ledvinnou nedostatečností je však karambola zvláště nebezpečná, protože nejenže se šťavelan hůře vylučuje, ale jeho vysoká koncentrace také zpětně poškozuje již tak narušenou funkci ledvin[2].

Plody se vyvinou jen z malého počtu květů. Rozříznuté na plátky vytvoří charakteristickou pěticípou hvězdu. Tenká, průsvitná vnější slupka je hladká a voskově lesklá. Dužnina plodu je velmi šťavnatá, chutí připomínající angrešt, sklovitě žlutá a kolem středu má malá semena. Stromy poskytují dvě až tři sklizně za rok. Plody obsahují nízký obsah cukru, vitamin C, minerální látky, vápník, hořčík, železo a fosfor.[3]

Poznámky

  1. Superstar mezi ovocem – karambola
  2. Niticharoenpong K., Chalermsanyakorn P., Panvichian R., Kitiyakara C. Acute deterioration of renal function induced by star fruit ingestion in a patient with chronic kidney disease. J Nephrol.. 2006, s. 682–6. PMID 17136702. (anglicky) 
  3. Karambola – popis

Logo Wikimedia Commons Galerie karambola na Wikimedia Commons Šablona:Pahýl - botanika Šablona:Pahýl - gastronomie