Marsilka čtyřlistá: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
+úprava +interwiki
Bez shrnutí editace
Řádek 17: Řádek 17:
}}
}}
'''Marsilka čtyřlistá''' (''Marsilea quadrifolia'') využívaná jako dekorace v zahradnictví a akvaristice.
'''Marsilka čtyřlistá''' (''Marsilea quadrifolia'') je jednou z vodních [[Kapradiny|kapradin]] využívaná jako dekorace v zahradnictví a akvaristice.


== Popis ==
== Popis ==

Verze z 3. 4. 2011, 13:26

Jak číst taxoboxMarsilka čtyřlistá
alternativní popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantæ)
Podříševyšší rostliny (Cormobionta)
Nadodděleníkapraďorosty (Pteridophyta)
Odděleníkapradiny (Polypodiophyta)
Třídapolypodiopsida (Polypodiopsida)
Podtřídamarsileidae (Marsileidae)
Řádmarsilkotvaré (Marsileales)
Čeleďmarsilkovité (Marsileaceae)
Rodčtyřlistá (Quadriofolia)
Binomické jméno
Marsilea quadrifolia
Linnaeus; 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Marsilka čtyřlistá (Marsilea quadrifolia) je jednou z vodních kapradin využívaná jako dekorace v zahradnictví a akvaristice.

Popis

Vodní vytrvalá kapradina připomínající svým vzhledem čtyřlístek, která roste do výšky 5 – 20 cm. Má plazivý oddenek, ten může dorůstat až délky 1 metru. Velice málo větvený. Na spodní straně rostou malé kořínky (rhizoidy). Na horní straně rostou střídavě listy ve dvou řadách. Mladé listy jsou stočené do spirály. Řapíky dorůstají do délky 20 cm. Listy jsou obvejčité s klínovitou bází, celokrajné, až 12 mm dlouhé, dlanitě složené s čepelí čtyřčetnou, zpočátku chlupaté později lysé.

V závislosti na vodní hladině vytváří tři růstové formy: natantní (vzplývavou), submerzní (ponořená částečně ve vodě), terestrickou (na obnaženém dně).

Má velice charakteristický vzhled, proto se nedá lehce zaměnit. Je používaná jako dekorace v zahradnictví a akvaristice.

Rozmnožování

Marsilky mají oboupohlavní sporokarpy, kde se tvoří výtrusné kupky se sporami. Sporokarpy jsou umístěné na oddenku, válcovité až ledvinité. Výtrusy jsou rozděleny na menší samčí mikrospory a větší samičí megaspory. Sporokarpy se vytvářejí v září až v říjnu.

Uměle se dá nejlépe vypěstovat tzv. řízkováním - Stačí velmi malý oddenek, který nese sporokarpy (10 cm) a v průběhu léta se na hladině vytvoří krásný „trávník“ čtyřlístků.

Ochrana a ohrožení

Patří mezi chráněné rostliny, ale i přes to v Evropě výrazně ustupuje. Regulace nížinných vodních toků má na svědomí úbytek lokalit této kapradiny. Meliorační opravy zamokřených oblastí vedou k zániku periodického kolísání vodní hladiny.

Rozšíření

Marsilka čtyřlistá

V ČR a SR

Roste na březích stojatých a pomalu tekoucích vod s periodicky kolísavou hladinou a ve slepých ramenech řek. Přechodně se může objevit i na bahnitých dnech.

V ČR neroste. V SR ji můžeme najít ve Východoslovenské nížině v povodí řek Bodrog a Latorica. V 50. letech 20. století se přechodně objevila v pokusných rýžových polích jako plevel.

Ve světě

Jelikož se rozmnožuje výtrusy a přenašečů výtrusů je mnoho, objevuje se na všech kontinentech kromě Jižní Ameriky. V Severní Americe jenom druhotně. V Evropě je nejhojněji ve Středozemí. Ve střední a východní Evropě pouze v izolovaných lokalitách v Maďarsku, na Slovensku, v Rakousku a na Ukrajině. V Polsku a Německu vyhynula.

Odkazy

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Marsilea quadrifolia na anglické Wikipedii. Logo Wikimedia Commons Galerie marsilka čtyřlistá na Wikimedia Commons CHYBA: {{Wikidruhy}} — Nespecifikovaný typ odkazu. Použijte některý z parametrů „kategorie“, „taxon“.


Externí odkazy

Literatura

  • PRŮŠA, David; HOSKOVEC, Ladislav. Chráněné rostliny České a Slovenské republiky. Vydání první. Brno : Computer Press, 2005. 328 s. ISBN 80-251-0262-9
  • DOSTÁL, Josef; HEJNÝ, Slavomil. Nová květena ČSSR. 1 Vydání první. Praha : Academia, 1989. 758 s. ISBN 80-200-0095-X
  • Ottův slovník naučný : Illustrovaná encyklopedie obecných vědomostí ; 16, Líh-Media. Praha : J. Otto, 1900. 1058 s.
  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]