Elektromagnetická zbraň: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
tak jsme se dopracovali k pojmu Psychoelektronické ohrožení demokracie, ruším návrh na smazání
m návrat {{AfD}} - nelze to jen tak zrušit
Řádek 1: Řádek 1:
{{AfD}}
'''Psychoelektronické ohrožení demokracie''' je teorie o zneužití poznatků o reakcích lidského organismu a nervového systému na modulovanou elektromagnetickou, popř. jinou energii v technologiích dálkového ovlivňování fyziologických stavů a psychických funkcí člověka. Prostředkem působení na psychické funkce a fyziologickou činnost orgánů člověka jsou psychofyzické zbraně, které jsou v klasifikaci zbraní zařazeny mezi nesmrtící zbraně.
'''Psychoelektronické ohrožení demokracie''' je teorie o zneužití poznatků o reakcích lidského organismu a nervového systému na modulovanou elektromagnetickou, popř. jinou energii v technologiích dálkového ovlivňování fyziologických stavů a psychických funkcí člověka. Prostředkem působení na psychické funkce a fyziologickou činnost orgánů člověka jsou psychofyzické zbraně, které jsou v klasifikaci zbraní zařazeny mezi nesmrtící zbraně.
<ref>Slovník geopolitické a národní bezpečnosti. str. 256 (Абдурахманов М.И. a kol.:
<ref>Slovník geopolitické a národní bezpečnosti. str. 256 (Абдурахманов М.И. a kol.:

Verze z 30. 3. 2011, 22:02

Psychoelektronické ohrožení demokracie je teorie o zneužití poznatků o reakcích lidského organismu a nervového systému na modulovanou elektromagnetickou, popř. jinou energii v technologiích dálkového ovlivňování fyziologických stavů a psychických funkcí člověka. Prostředkem působení na psychické funkce a fyziologickou činnost orgánů člověka jsou psychofyzické zbraně, které jsou v klasifikaci zbraní zařazeny mezi nesmrtící zbraně. [1]

Charakteristika

Na počátku 21. století vznikají kvalitativně nové zbraně založené na nových poznatcích vědy, informačních a komunikačních technologiích. Objektem napadení těchto zbraní je psychika člověka, podstatou je skryté informační ovlivňování, které tvoří narůstající nebezpečí současnosti. [2][3] Souborným označením těchto zbraní je pojem psychofyzické zbraně. [4] Některé zdroje uvádí, že se jedná o psychotronické zbraně. Psychotronika se zaměřuje především na související techniky uplatnění vlivu na vědomí. Prostřednictvím generování (výroby) vysokých kmitočtů a nízkých kmitočtů ke kódování mozku biolokačními (biologicko radiolokačními) stanicemi pro vyvolávání psychických reakcí. Aktivní využití psychotronické zbraně je prostředkem psychologické války.[5][6] Jiné zdroje uvádí, že psychotronické zbraně tvoří součást (kategorii) psychofyzikálních zbraní a jsou definovány jako "prostředky a metody antropogenního vlivu na fyzické zdraví a lidské vědomí, na základě frekvenčních rozsahu jednotlivých orgánů a mozku člověka.[7][8] Jedná se o nové psychologické a politické technologie, kde využití různé formy informace se stává novým rozhodným faktorem i pro ovlivňování, psychiky, vědomí a vůle člověka.[9] Modulované elektromagnetického pole tvoří nosič informací, které se přenáší do lidského mozku a ovlivňuje funkce lidského chování.[10] Časopis Nature v roce 1998 zveřejnil článek z výroční schůze francouzké Národní komise pro bioetiku, ve kterém je uvedeno, že na neurologii se hledí jako na vědu jejíž vývoj otvírá cestu k ohrožení lidských práv.[11] V září roku 2000 denník Špígl z odvoláním na časopis Nature zveřejnil serii článků Psychoelektronické ohrožení demokracie – Tajné závody ve zbrojení.[12] Čímž zavedl pojem „Psychoelektronické ohrožení demokracie“. Obsahem článků jsou komentáře, výpovědi svědků, vědců, i některá technická data, které tvrdí, že Rusko a USA mají elektronické prostředky k ovládaní člověka a celých populací.

Povědomí v České republice

V České republice je pojem psychoelektronického ohrožení demokracie používám v souvislosti s činností Občanského sdružení za zákaz manipulace lidské nervové soustavy radiofrekvenčním zářením.[13]. Pojem psychotronické zbraně ani radiofrekvenční záření není v ČR běžně používán. Psychotronika je považována za doménu léčitelů.[14].

Prostředky působení na psychiku a organismus člověka

Prostřeky dálkového působení na lidskou psychiku, nervovou soustavu a ostatní orgány lidského organismu jsou souhrnně označovány jako psychofyzické zbraně. Jsou-li psychofyzické zbraně tvořeny technickým zařízením např. vyzařující elektromagnetické vlny hovoříme vysokofrekvenčních zbraních. Vysokoferekvenční zbraně jsou kategorii neletálních zbraní (Non-Lethal Weapons), což jsou takové zbraně, které mají na určitou dobu vyřadit z činnosti vybranou skupinu lidí, aniž by přímo ohrozily jejich životy, nebo vyřadit z činnosti vybrané druhy vojenské techniky, resp. znemožnit jim vést bojovou činnost.[15] Vysokofrekvenční zbraně vyzařují elektromagnetickou energii v části elektromagnetického spektra rádiových vln. Mechanismus působení vysokofrekvenčních zbraní na lidský organismus je možné rozdělit na energetický a informační. Nejvíce je prozkoumáno tepelné působení silných toků vysokofrekvenční energie. Vysokofrekvenční elektromagnetické záření, v závislosti na nosném kmitočtu a výkonu, narušuje činnost mozku a centrální nervové soustavy a dočasně vyřazuje člověka z činnosti. Může způsobovat poruchy vnímání, únavu a ospalost nebo naopak neklid a stres, pocit hladu, žízně, teploty, chladu, bolesti, svědění a někdy i další vedlejší vjemy. Účinek je jedincem vnímán současně jako nesnesitelný bolestivý pocit intenzivních šumů a pískání, doprovázený úzkostí a nevolností v závislosti na konkrétních podmínkách a parametrech signálu.[16] Všechny přímé i nepřímé účinky působení vysokofrekvenčních zbraní na lidský organismus ale zatím nejsou známy. O jejich naprosté neškodnosti není většina lékařů jednoznačně přesvědčena. Pochybnosti byly posíleny v souvislosti s válkou v Perském zálivu. Jednou z možných příčin onemocnění vojáků mohlo být jejich vystavení účinkům vysokofrekvenčního záření při průletech bojových letounů s aktivovanými rádiovými/radiolokačními rušiči nad vlastními vojsky. Někdy se hovoří o efektu tzv. slyšitelnosti rádiového vysílání zasaženou osobou, který spočívá v tom, že lidé nacházející se v silném poli rozhlasového vysílače slyší tzv. "vnitřní hlasy a hudbu". Odborníci v oboru vysvětlují podstatu tohoto jevu tím, že někteří jedinci dokáží detekovat nosnou modulovanou frekvenci nelineárním vnitřním prostředím lidského organismu s následnou transformací na signály, vnímatelné sluchovým nervem. Druhotným následkem může být zcela zřetelné pískání v uších, doprovázené poruchami spánku, nechutenstvím a nadměrnou únavou, přetrvávající i několik dní.[17]

Další systémy ovlivňující psychiku jsou odvozeny od zvukových vln tzv. akustické zbraně. Akustické zbraně zahrnují zbraně založené na vyzařování energie v celé oblasti slyšitelných kmitočtů (zvukové) a v navazujících oblastech nižších i vyšších, lidským sluchem neslyšitelných kmitočtů. Generátory zvuku velmi nízkého kmitočtu s dostatečným výkonem vyzařují kombinace nelibozvučných tónů a akordů s různými šumy a zázněji o velmi intenzivní hlasitosti. Způsobují vyřazení lidí z jakékoliv činnosti, jejich dezorientaci, nevolnost, zvracení a křeče vnitřních orgánů. Vliv infrazvuku na organismus a lidskou psychiku se v USA intenzivně zkoumal již v 60. a 70. letech, a to jak pro využití policií, tak jako zbraně. Ukázalo se, že již nízké úrovně signálu mohou vyvolat hluboký pocit strachu a davovou paniku.[18]

Externí odkazy

Literatura

  • Psychoelektrické ohrožení demokracie - Tajné závody ve zbrojení, AVIS Praha 2000
  • Цыганков В.Д.: Психотроника и безопасность России, СИНТЕГ, Москва 2003, ISBN 5-89638-066-6
  • Aktuální problémy informačního odporu (Aктуальныe проблемы информационнoгo противоборства) online

Související články

Reference

  1. Slovník geopolitické a národní bezpečnosti. str. 256 (Абдурахманов М.И. a kol.: Геополитика и национальная безопасность. Словарь основных понятий и определений. Москва., РАЕН, 1998)
  2. PROKFJEV, V.F. Aktuální problémy informačního odporu (Aктуальныe проблемы информационнoгo противоборства): Negatívní aspekty informační revoluce 20. století. Moskva: MAKBP, 2000. S. 136. 
  3. online:
  4. Slovník geopolitické a národní bezpečnosti. str. 256 (Абдурахманов М.И. a kol.: Геополитика и национальная безопасность. Словарь основных понятий и определений. Москва., РАЕН, 1998)
  5. ЦЫГАНКОВ В.Д., ЛОПАТИН В.Н. Психотронное оружие и безопасность России. Москва: Ревл- бук, 1999. S. 129. 
  6. ПОЛІТОЛОГІЧНИЙ ВІСНИК н. 40. Київ: Ревл- бук, 2009. S. 355. 
  7. Psychotronické zbraně
  8. Psychofyzické zbraně
  9. Expert generálního štábu ozbrojených sil Ruské federace Прокофьев В.Ф.: ОПАСНО! ОБЪЕКТ АТАКИ - ПСИХИКА И СОЗНАНИЕ ЧЕЛОВЕКА (Pozor, objekt útoku - psychika a vědomí člověka)
  10. НЕФЕДОВ, Е.И. Взаимодействие физических полей с живым веществом. Тула: Тул. ГУ, 1995. 
  11. Časopis Nature, sv. 391, ze dne 22.1.1998, Výroční schůze francouzké Národní komise pro bioetiku
  12. Špígl, dne: 8., 9, 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19,.21., 22., 23., 24., 25., 26., 27., a 29. září 2000
  13. Babáček M.: Občanské sdružení za zákaz manipulace lidské nervové soustavy radiofrekvenčním zářením
  14. Sisyfos: Psychotronika
  15. Neletální zbraně, část Vysokfrekvenční zbraně
  16. Neletální zbraně, část Vysokfrekvenční zbraně
  17. Neletální zbraně, část Vysokfrekvenční zbraně
  18. Neletální zbraně, část Akustické zbraně