Srdcová sedma (film): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m +cena
doplněk
Řádek 1: Řádek 1:
'''''Srdcová sedma''''', anglicky '''''Sliding Doors''''', je britsko-americký psychologicko-romantický film z roku [[1998]] režiséra a scénáristy [[Peter Howitt|Petera Howitta]] s [[Gwyneth Paltrow]] v hlavní roli. Jde o fiktivní dvojpříběh, který je zajímavě řešeným zamyšlením na tím, co všechno může lidský život pozměnit během velmi krátkého časového okamžiku, jaká [[náhoda]] napomůže změnit zcela jeho směr i jeho další průběh. V tomto konkrétním případě dojde k rozdvojení životního [[děj]]e hlavní hrdinky tím, že Helen stihne nastoupit do konkrétní soupravy [[Londýnské metro|londýnského metra]], což je jedna možná [[alternativa]] jejího [[život]]ního [[příběh]]u, v opačném případě do konkrétné soupravy [[Metro|metra]] nestihne nastopupit a snímek pokračuje jinou možnou variantou jejího lidského příběhu. Obě možné varianty se v celém snímku vzájemně paralelně střídají s tím, že v jedné variantě Helene na konci filmu tragicky zahyne, ve druhé variantě filmu skončí snímek i přes úraz a ztrátu nenarozeného dítěte celkem otevřeným a optimistickým [[happyend]]em.
'''''Srdcová sedma''''', anglicky '''''Sliding Doors''''', je britsko-americký psychologicko-romantický film z roku [[1998]] režiséra a scénáristy [[Peter Howitt|Petera Howitta]] s [[Gwyneth Paltrow]] v hlavní roli. Jde o fiktivní dvojpříběh, který je zajímavě řešeným zamyšlením na tím, co všechno může lidský život pozměnit během velmi krátkého časového okamžiku, jaká [[náhoda]] napomůže změnit zcela jeho směr i jeho další průběh. V tomto konkrétním případě dojde k rozdvojení životního [[děj]]e hlavní hrdinky tím, že Helen stihne nastoupit do konkrétní soupravy [[Londýnské metro|londýnského metra]], což je jedna možná [[alternativa]] jejího [[život]]ního [[příběh]]u, v opačném případě do konkrétné soupravy [[Metro|metra]] nestihne nastopupit a snímek pokračuje jinou možnou variantou jejího lidského příběhu. Obě možné varianty se v celém snímku vzájemně paralelně střídají s tím, že v jedné variantě Helene na konci filmu tragicky zahyne pod koly automobilu, ve druhé variantě filmu skončí snímek i přes úraz na schodech a ztrátu nenarozeného [[dítě]]te celkem otevřeným a vcelku dost optimistickým [[happyend]]em.

==Děj==
{{spoiler}}
===Úvodní část===
Helen ([[Gwyneth Paltrow]]) spěchá do práce v PR agentuře, cestou ve [[výtah]]u ji upadne [[náušnice]] na [[Podlaha|podlahu]], vedle ní stojící muž ([[John Hannah]]) se pro ni schýbne a podá jí zpět. Přichází pozdě na poradu, kde jí ovšem šéfové sdělí, že byla na hodinu propuštěna z práce kvůli tomu, že si v pátek bez jejich vědomí vypůjčila několik lahví [[alkohol]]u původně určených pro firemní prezentace. Odchází zklamaná pryč, posléze vchází do londýnského metra.

===První verze===
Na schodech do metra potká maminku s malou holčičkou, maminka však holčičku na poslední chvíli odstraní spěchající Helen z cesty a ona tak na poslední chvíli stihne poslední soupravu metra. Zde se během jízdy seznámí s mužem Jamesem, který jí pomáhal ve výtahu s náušnicí. Doma však načapá svého partnera Gerryho ([[John Lynch]]) s cizí ženou Lydií ([[Jeanne Tripplehorn]]) v posteli "in flagranti". Po krátké hádce od Garryho definitvně a navždy odchází pryč bydlet ke kamarádce. Po nějaké době se začně s Jamesem ([[John Hannah]]) scházet a zamiluje se do něj. Změní také svoje image, nechá si ostříhat vlasy, nabarví si je na blond, nakonec si vezme úvěr a na podkladě Jamesovy rady si založí svoji vlastní PR agenturu.

===Druhá verze===
Na [[Schody|schodech]] do metra jí malounko zdrží maminka s malou holčičkou (která jí neuhne z cesty) a [[metro]] jí před nosem ujede, rozhlas v metru hlásí, že další souprava metra má kvůli technickým obtížím velké zpoždění. Helen tedy vychází ven a mává na londýnské taxi. Zde ji znenadáni přepadne zloděj a snaží se jí ukrást kabelku, což se mu nakoec povede, Helen je lehce poraněna, autem odjíždí k ošetření k lékaři. Domů přijde opožděně takže se jen těsně mine s Garryho ([[John Lynch]]) milenkou Lydií ([[Jeanne Tripplehorn]]) a Geerymu se podaří všechny stopy po jejich předchozím milování nakonec s obtížemi přece jen odstranit, ona tak i přes určité malé podezření zůstává bydlet s Garrym. Nechá se zaměstnat jako servírka. Gerry ji však dál podvádí s Lydií a všelijak to maskuje. Přichází s Garrym do jiného stavu. Nakonec se ale všechno provalí a Helen se velice rozlobí, při honičce na schodech upadne a těžce se poraní, o dítě sice přijde ale nezemže. Ještě v nemocnici se s Garrym definivně rozejde, v nemocničním výtahu ji upadne [[náušnice]] na [[Podlaha|podlahu]], vedle ní stojící muž ([[John Hannah]]) se pro ni schýbne a podá jí zpět a podívají se na sebe.
{{endspoiler}}


==Hrají==
==Hrají==

Verze z 24. 3. 2011, 21:15

Srdcová sedma, anglicky Sliding Doors, je britsko-americký psychologicko-romantický film z roku 1998 režiséra a scénáristy Petera Howitta s Gwyneth Paltrow v hlavní roli. Jde o fiktivní dvojpříběh, který je zajímavě řešeným zamyšlením na tím, co všechno může lidský život pozměnit během velmi krátkého časového okamžiku, jaká náhoda napomůže změnit zcela jeho směr i jeho další průběh. V tomto konkrétním případě dojde k rozdvojení životního děje hlavní hrdinky tím, že Helen stihne nastoupit do konkrétní soupravy londýnského metra, což je jedna možná alternativa jejího životního příběhu, v opačném případě do konkrétné soupravy metra nestihne nastopupit a snímek pokračuje jinou možnou variantou jejího lidského příběhu. Obě možné varianty se v celém snímku vzájemně paralelně střídají s tím, že v jedné variantě Helene na konci filmu tragicky zahyne pod koly automobilu, ve druhé variantě filmu skončí snímek i přes úraz na schodech a ztrátu nenarozeného dítěte celkem otevřeným a vcelku dost optimistickým happyendem.

Děj

Šablona:Spoiler

Úvodní část

Helen (Gwyneth Paltrow) spěchá do práce v PR agentuře, cestou ve výtahu ji upadne náušnice na podlahu, vedle ní stojící muž (John Hannah) se pro ni schýbne a podá jí zpět. Přichází pozdě na poradu, kde jí ovšem šéfové sdělí, že byla na hodinu propuštěna z práce kvůli tomu, že si v pátek bez jejich vědomí vypůjčila několik lahví alkoholu původně určených pro firemní prezentace. Odchází zklamaná pryč, posléze vchází do londýnského metra.

První verze

Na schodech do metra potká maminku s malou holčičkou, maminka však holčičku na poslední chvíli odstraní spěchající Helen z cesty a ona tak na poslední chvíli stihne poslední soupravu metra. Zde se během jízdy seznámí s mužem Jamesem, který jí pomáhal ve výtahu s náušnicí. Doma však načapá svého partnera Gerryho (John Lynch) s cizí ženou Lydií (Jeanne Tripplehorn) v posteli "in flagranti". Po krátké hádce od Garryho definitvně a navždy odchází pryč bydlet ke kamarádce. Po nějaké době se začně s Jamesem (John Hannah) scházet a zamiluje se do něj. Změní také svoje image, nechá si ostříhat vlasy, nabarví si je na blond, nakonec si vezme úvěr a na podkladě Jamesovy rady si založí svoji vlastní PR agenturu.

Druhá verze

Na schodech do metra jí malounko zdrží maminka s malou holčičkou (která jí neuhne z cesty) a metro jí před nosem ujede, rozhlas v metru hlásí, že další souprava metra má kvůli technickým obtížím velké zpoždění. Helen tedy vychází ven a mává na londýnské taxi. Zde ji znenadáni přepadne zloděj a snaží se jí ukrást kabelku, což se mu nakoec povede, Helen je lehce poraněna, autem odjíždí k ošetření k lékaři. Domů přijde opožděně takže se jen těsně mine s Garryho (John Lynch) milenkou Lydií (Jeanne Tripplehorn) a Geerymu se podaří všechny stopy po jejich předchozím milování nakonec s obtížemi přece jen odstranit, ona tak i přes určité malé podezření zůstává bydlet s Garrym. Nechá se zaměstnat jako servírka. Gerry ji však dál podvádí s Lydií a všelijak to maskuje. Přichází s Garrym do jiného stavu. Nakonec se ale všechno provalí a Helen se velice rozlobí, při honičce na schodech upadne a těžce se poraní, o dítě sice přijde ale nezemže. Ještě v nemocnici se s Garrym definivně rozejde, v nemocničním výtahu ji upadne náušnice na podlahu, vedle ní stojící muž (John Hannah) se pro ni schýbne a podá jí zpět a podívají se na sebe. Šablona:Endspoiler

Hrají

Ocenění

Scénárista a autor námětu Peter Howitt získal za scénář k tomuto filmu Evropskou filmovou cenu.

Externí odkazy

Šablona:Pahýl - film