Elias Lönnrot: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Portálové šablony dle doporučení (s pomocí dat od Dannyho B.)
Mjbmrbot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot přidal: vi:Elias Lönnrot
Řádek 78: Řádek 78:
[[sv:Elias Lönnrot]]
[[sv:Elias Lönnrot]]
[[uk:Еліас Леннрот]]
[[uk:Еліас Леннрот]]
[[vi:Elias Lönnrot]]
[[zh:艾里阿斯·隆洛特]]
[[zh:艾里阿斯·隆洛特]]

Verze z 16. 3. 2011, 09:02

Elias Lönnrot

Elias Lönnrot (9. dubna 180219. března 1884 Sammatti) byl finský spisovatel, filolog a sběratel lidové poezie. Je nejznámější svým sestavením finského národního eposu Kalevala.

Narodil se v Sammatti ve Finsku jako syn krejčího. Studoval medicínu na univerzitě v Turku, ale v roce, kdy nastoupil, došlo ve městě k velkému požáru, při kterém univerzita vyhořela, proto se jako většina ostatních přesunul do Helsinek, kde roku 1832 i promoval. Poté přijal úřad oblastního lékaře v Kajaani v severovýchodním Finsku. V této době zde panoval hladomor, který uspíšil rezignaci předchozího lékaře a umožnil mladému lékaři získat takové místo. Několik následujících let se špatnou úrodou vedl k velkým ztrátám v populaci. Lönnrot psal dopisy státním úřadům, ve kterých žádal o potraviny. Byl jediným lékařem pro asi 4 000 lidí v jeho oblasti v době, kdy lékařů bylo málo a byli drazí a lidé spíše důvěřovali vesnickým ranhojičům a místním snadno dostupným léčebným prostředkům.

Jeho největší přínos byl lingvistický a filologický. Zajímal se o finštinu, o které začal psát v roce 1827 a začal sbírat lidové pověsti venkovského obyvatelstva své doby. Ze svého úřadu několikrát vyrazil na cesty, při kterých sbíral lidovou poezii. Navštěvoval i Laponsko a blízké části ruské Karélie. Pověsti sebrané při cestách využil ve svých knihách včetně Kalevaly.

Roku 1860 vydal Lönnrot první finsky napsaný herbář Flora Fennica — Suomen Kasvisto. Herbář s Th. Saelanem rozšířil a znovu vydal v roce 1866. Kniha obsahovala rostliny, které Lönnrot sebral při svých cestách, poznámky o jejich použití a popisy květů a listů.

Lönnrot zemřel 19. března 1884 v Sammatti v Jižním Finsku.

Finský grafik Erik Bruun použil Lönnrota jako motiv pro pětisetmarkovou bankovku.

Dílo

Seznam dělSouborném katalogu ČR, jejichž autorem nebo tématem je Elias Lönnrot Plné texty děl autora Elias Lönnrot na projektu Gutenberg (anglicky)

  • 18291831: Kantele (kantele je finský národní hudební nástroj)
  • 18351836: Kalevala
  • 1840: Kanteletar
  • 1842: Sananlaskuja (Přísloví)
  • 1849: druhé, rozšířené vydání eposu Kalevala
  • 1860: Flora Fennica - Suomen Kasvisto (herbář)
  • 18661880: Finske-Svenskt lexikon (Finsko-švédský slovník)

Související články

Odkazy na další zdroje

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Elias Lönnrot na Wikimedia Commons

Šablona:Link GA