Enhanced Data Rates for GSM Evolution: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 32: Řádek 32:


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==
* [http://www.cz.o2.com/osobni/podpora-a-servis/mapy-pokryti.html Mapa pokrytí O2]
* [http://www.o2.cz/osobni/199436-mapa_pokryti_a_prodejen/ Mapa pokrytí O2]
* [http://t-mobile.cz/Web/Residential/Internet/mapa-pokryti.aspx Mapa pokrytí T-Mobile]
* [http://t-mobile.cz/Web/Residential/Internet/mapa-pokryti.aspx Mapa pokrytí T-Mobile]
* [http://www.vodafone.cz/osobni/zvolte_vodafone/sit/mapa_pokryti.htm Mapa pokrytí Vodafone]
* [http://www.vodafone.cz/osobni/zvolte_vodafone/sit/mapa_pokryti.htm Mapa pokrytí Vodafone]

Verze z 23. 2. 2011, 17:51

Šablona:Tabulka standardů mobilních telefonů

Enhanced Data rates for Global Evolution, někdy také jako Enhanced Data rates for GSM Evolution (EDGE) je dalším vývojovým stupněm v technologii GSM po zavedení datových přenosů pomocí GPRS (General Packet Radio Services). Technologie EDGE nabízí několik metod a vylepšení, které umožňují dosáhnout efektivního přenosu dat a vysoké spektrální účinnosti v tomto úzkopásmovém buňkovém systému.

Hlavní vylepšení spočívá v použití modulace 8-PSK (osmistavová fázová modulace), která dovoluje přenést tři informační bity pomocí jednoho symbolu na rádiové vrstvě. Naproti tomu modulace GMSK, která je použita u GSM/GPRS, dovoluje přenést pouze jeden informační bit na jeden symbol na rádiové vrstvě.

Rozšíření EDGE zahrnuje dvě hlavní části:

  • EGPRS (Enhanced GPRS) – pro přepínání paketů – paketové přenosy
  • ECSD (Enhanced Circuit Switched Data) – pro přepojování okruhů – CS (Circuit Switched)

EGPRS je tedy rozšířením služby GPRS (General Packet Radio Services), která nabízí paketový přenos a tarifování za přenesená data nebo za měsíční paušál. ECSD je rozšíření služby HSCSD (High Speed Circuit Switched Data), tedy služby komutovaných digitálních okruhů.

Jelikož HSCSD je mnohem méně používané z důvodu tarifování (účtování podle času a počtu kanálů), dominuje dnes GRPS (účtování podle přenesených dat nebo měsíční paušál a neomezená data) datovým přenosům v GSM. Stejná situace je i u ECSD a EGPRS. Většina operátorů ECSD v rámci EDGE ani neimplementuje stejně, tak jako, výrobci mobilních telefonů implementují ve svých zařízeních většinovou pouze CSD, GPRS a EGPRS.

Maximální přenosové rychlosti

GPRS nabízí nejvyšší rychlost na downlinku 80 kbit/s při kódování CS-4 a konfiguraci telefonu 4+1 (4 time sloty pro downlink a jeden pro uplink), u EGPRS je to při stejné konfiguraci telefonu 4+1 maximálně 236,8 kbit/s při použití kódového schématu MCS-9. V praxi se u EGPRS (EDGE) dosahuje rychlostí kolem 200 kbit/s pro downlink a kolem 100 kbit/s pro uplink (při konfiguraci time slotů 3+2).

K využití služby je ovšem potřeba mobilní telefon nebo jiné zařízení, které tuto technologii podporuje.

Dostupnost

Přítomnost EDGE poznáte dnes již na většině mobilních telefonů ikonou E v místě indikace signálu vašeho telefonu. Někdy je indikováno pouze barvou. Pamatujte, že EDGE není automaticky v místě signálu operátora, jako je tomu u GPRS. EDGE musí být na BTS instalováno, což u našich operátorů nemusí být vždy reálné.

Tohoto času, v roce 2009, je EDGE přítomné na většině BTS operátora T-Mobile a i Vodafone. T-Mobile modernizuje navíc 2G síť tak, že EDGE bude na každé BTS v republice do konce roku. U O2 se s EDGE zatím skoro nesetkáme, momentálně investuje do výstavby UMTS. Nicméně i O2 má do konce roku 2010 zmodernizovat 2G síť tak, že EDGE bude všude. Zejména si můžete být jisti tím, že kde nebude UMTS, bude minimálně EDGE. Z českých operátorů má největší pokrytí v tuto chvíli T-Mobile který na svých stránkách udává pokrytí 400 měst a obcí. V těsném závěsu jdou zbývající operátoři. Operátor Vodafone (původně Oskar) udává pokrytí největších měst (mapa a seznam míst pokrytých vodafone EDGE) a Telefónica O2 (půvoně Eurotel), který službu EDGE implementuje pouze do nejnovějších BTS.

Související články

Externí odkazy

Šablona:Pahýl - telekomunikace

Šablona:Link FA