Krasnojarský kraj: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
DixonDBot (diskuse | příspěvky)
m r2.6.5) (robot změnil: ko:크라스노야르스크 지방
EmausBot (diskuse | příspěvky)
Řádek 90: Řádek 90:
[[sh:Krasnojarski kraj]]
[[sh:Krasnojarski kraj]]
[[sk:Krasnojarský kraj]]
[[sk:Krasnojarský kraj]]
[[sr:Краснојарска Покрајина]]
[[sr:Краснојарски крај]]
[[sv:Krasnojarsk kraj]]
[[sv:Krasnojarsk kraj]]
[[sw:Krasnoyarsk Krai]]
[[sw:Krasnoyarsk Krai]]

Verze z 22. 2. 2011, 04:24

Šablona:Infobox region

Krajský úřad v Krasnojarsku

Krasnojarský kraj (rusky Красноя́рский край) je federální subjekt Ruské federace. Leží přibližně uprostřed asijské části země a zaujímá podstatnou část Sibiře. Po republice Sacha je druhým největším samosprávným celkem Ruska; svou rozlohou 2 339 700 km² předčí Alžírsko či Mexiko. Rozloha kraje se zvětšila 1. ledna 2007, kdy byly ke kraji na základě referenda připojeny Evencký a Tajmyrský autonomní okruh. Sídlem správy je Krasnojarsk (930 000 obyv.); další významné město je silně znečištěný Norilsk (210 000) na severu kraje.

Geografie

Kraj leží uprostřed Sibiře a patří do Sibiřského federálního okruhu. Rozkládá se mezi pohořím Sajany na jihu, podél řeky Jenisej, až k 3000 km vzdálenému poloostrovu Tajmyr na severu. Kraj sousedí s Ťumeňskou, Tomskou, Irkutskou a Kemerovskou oblastí, Chakaskou republikou a republikami Tuva a Sacha. Na severu ho omílá Karské moře a moře Laptěvů.

Oblast je povodím Severního ledového oceánu. Nejvýznamnější řekou celé oblasti je Jenisej a její přítoky Kan, Angara, Dolní Tunguzka a Podkamenná Tunguzka. Významné jsou také řeky Chatanga a Tajmyra na poloostrově Tajmyr.

V kraji panuje kontinetální podnebí s relativními rozdíly teplot během roku. Ve střední a jižní části kraje, nacházející se v mírném podnebném pásu a kde je také soustředěna většina populace, jsou typické chladné zimy a krátká, relativně horká léta. V severní části, většinou pokryté permafrostem, teplota přesáhne 10 °C pouze po dobu 40 dní v roce. Severněji je již polární oblast.

Související články

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Krasnojarský kraj na Wikimedia Commons Šablona:Pahýl - Rusko