Jindřich Burgundský: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Portálové šablony dle doporučení (s pomocí dat od Dannyho B.)
m přidána Kategorie:Katoličtí panovníci za použití HotCat
Řádek 73: Řádek 73:
[[Kategorie:Muži]]
[[Kategorie:Muži]]
[[Kategorie:Pohřbení v katedrále v Braze]]
[[Kategorie:Pohřbení v katedrále v Braze]]
[[Kategorie:Katoličtí panovníci]]


[[ca:Enric de Borgonya]]
[[ca:Enric de Borgonya]]

Verze z 23. 1. 2011, 11:37

Šablona:Infobox panovník Jindřich Burgundský (1066 - 1112) byl v letech 1093-1112 portugalským hrabětem z Burgundské dynastie, zakladatel portugalské linie tohoto rodu. Byl otcem prvního portugalského krále Alfonse I.

Život

Jindřich Burgundský byl vnukem burgundského vévody Roberta I. a pocházel tak z vedlejší větve Kapetovců. Odešel na Pyrenejský poloostrov, kde Alfons VI., král Kastílie a Leónu vlastnil rozsáhlá území a ta byla rozdělena na kraje spravované jednotlivými hrabaty. Ustavičné válečné napětí s muslimy vyžadovalo stálou vládu a nové osídlence. Král tedy potřeboval Gaskoňce, Bretonce, Angličany, Němce, Burguňďany,Normany, Tolosánce, Provensálce, Lombarďany a své dvě dcery provdal za burgundské šlechtice.[1] Jindřich Burgundský se tak roku 1093 oženil s Alfonsovou levobočnou dcerou Terezou[2] a o dva roky později mu byla tchánem svěřena vláda v oblasti mezi Dourem a Minhem zvaná Portucale.[3] Roku 1103 se Jindřich vydal na křížovou výpravu do Svaté země. Po návratu roku 1105 sídlil v Guimarães, Braze a Coimbře.

Společně se švagrem Raimundem, jemuž byl povinen vazalstvím, usiloval o získání větší samostatnosti. Oba muži uzavřeli tajnou dohodu, v níž se pravilo, že po tchánově smrti se zmocní území koruny bez ohledu na nástupnická práva prince Sancha. Jindřich by tak získal okolí Toleda a třetinu královského pokladu. Dohoda zanikla roku 1107 Raimundovou smrtí a brzy poté v bitvě u Uclésu zemřel i Sancho. Tchán, s nímž Jindřich stále udržoval dobré vztahy, zemřel roku 1109 a vládu v Leónu a Kastílii převzala Raimundova vdova Uracca, Terezina nevlastní sestra. Urraca se provdala za Alfonse Aragonského a Jindřich se snažil využít vzájemnou nevraživost mezi manžely využít k posílení svého vlastního postavení a rozšíření svých statků. Pokoušel se získat vojáky ve své původní vlasti, spřádal politické intriky a uprostřed této snahy jej v listopadu 1112 zastihla smrt.[4] Byl pohřben v katedrále v Braze.

Regentkou portugalského hrabství se na příštích čtrnáct let stala vdova Tereza Kastilská. Syn Alfons roku 1128 vyhlásil nezávislost Portugalska a po vítězné bitvě u Ourique byl vojáky provolán za krále Portugalska.

Portugalská linie Kapetovců poté vládla v Portugalsku až do roku 1383, kdy nastoupila její vedlejší linie dynastie Avíz.

Odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Jindřich Burgundský na Wikimedia Commons

Poznámky

Reference

  1. KLÍMA, Jan. Dějiny Portugalska. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1996. ISBN 80-7106-164-6. Kapitola 1, s. 22. [dále jen Dějiny]. 
  2. www.mittelalter-genealogie.de
  3. Dějiny, str. 22
  4. Dějiny, str. 23

Související články

Externí odkazy

Nevložen titul!
1093 - 1112