Olmékové: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m + šablona "Portály"
SieBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: si:ඔමෙක්
Řádek 49: Řádek 49:
[[ru:Ольмеки]]
[[ru:Ольмеки]]
[[sh:Olmeci]]
[[sh:Olmeci]]
[[si:ඔමෙක්]]
[[simple:Olmec]]
[[simple:Olmec]]
[[sk:Olmékovia]]
[[sk:Olmékovia]]

Verze z 22. 1. 2011, 04:16

Olmécká plastika, La Venta

Olmékové a jejich kultura se poprvé objevili v Mexiku okolo roku 1200 př. n. l. Jejich hlavní středisko se nacházelo v oblasti Veracruz na pobřeží Mexického zálivu. Počet obyvatel v této oblasti rostl mnohem rychleji něž v okolních oblastech, možná i kvůli tomu, že zde byly vhodné podmínky pro zemědělství.

Posvátná míčová hra

Tuto míčovou hru, která se proslavila zejména v době Aztéků, hráli již Olmékové, kteří vyrobili před 3 000 lety první gumový míč na světě. S tímto míčem se hrávalo. Plocha měla oválný tvar, některá hřiště měla zvednuté okraje. Hráči nesměli dopustit, aby jim míč spadl na zem. Aby to bylo ještě složitější, nesměli ho ve hře udržet pomocí rukou a nohou, směli k tomu používat pouze ramena,boky,kolena a lokty.A ještě složiťejší bylo to že míč se musel prohodit kruhem uprostřed hřiště. Tato hra byla významnou rituální událostí, často se stávalo, že poražené družstvo bylo popraveno a obětováno bohům.

Obřadní centra Olméků

Důležitou součástí olméckých obřadních center byly kurty, na kterých se hrála již výše uvedená míčová hra. Olmékové měli v historii dvě takováto hlavní obřadní centra. První z nich bylo postaveno v San Lorenzu a používalo se od roku 1200 př. n. l. do roku 900 př. n. l. Nové středisko stálo v La Ventě, používalo se do roku 400 př. n. l. Nejvýraznějšími prvky těchto středisek byly pyramidy nebo mohyly. Tyto mohyly mívaly často tvar sopek, protože v oblasti Mezoameriky bylo mnoho činných sopek a lidé je uctívali. Dalšími posvátnými monumenty byly v obřadních centrech oltáře zdobené reliéfy a vodní nádrže. Plastiky Olméků nám dokazují, že tento národ daroval bohům spoustu dospělých obětí. Pravděpodobně byl rozšířen i rituální kanibalismus.

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Olmékové na Wikimedia Commons

Šablona:Link FA