Roy D. Bridges: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m +kat:Muži
m Portálové šablony dle doporučení (s pomocí dat od Dannyho B.)
Řádek 39: Řádek 39:
*http://kosmos-news.kosmo.cz/kosmos53.htm
*http://kosmos-news.kosmo.cz/kosmos53.htm


{{Portál Kosmonautika}}
{{Pahýl - vesmír}}
{{Pahýl - vesmír}}


{{Portály|Kosmonautika}}
{{DEFAULTSORT:Bridges, Roy Dunbard}}
{{DEFAULTSORT:Bridges, Roy Dunbard}}



Verze z 17. 1. 2011, 10:48

Šablona:Infobox Kosmonaut


Roy Dunbard Bridges, Jr. (* 19. července 1943 Atlanta, Georgia, USA) je americký kosmonaut, který absolvoval v roce 1985 let v raketoplánu Challenger a tím se stal 174. člověkem ve vesmíru. Byl také ředitelem Kennedyho vesmírného střediska a také Langley Research Center americké NASA.

Životopis

Stal se vojákem z povolání. Vysokoškolské vzdělání získal na United States Air Force Academy a Purdue University, školy ukončil s doktorským titulem roku 2001. V týmu astronautů byl už od roku 1980, prodělal výcvik, v roce 1985 absolvoval i svůj let. Ještě příští rok se připravoval k misi STS-61-F, po havárii Challengeru však byl let zrušen.

Znovu se vrátil k NASA v roce 1997, pracoval na mysu Canaveral jako ředitel Kennedyho kosmického střediska v letech 1997-2003. Získal hodnost generála. V 60. letech odešel ke společnosti ASA-Langley Space Research Center v Hampton (Virginia), která je napojena na NASA. I zde byl ředitelem.

Let do vesmíru

V létě roku 1985 odstartoval z Floridy raketoplán Challenger ke svému osmému letu. Na palubě byla tato posádka: Charles Fullerton, plukovník Roy Bridges, Karl Henize, Franklin Musgrave, Anthony England, Loren Acton a John-David Bartoe. Sebou měli mj.Spacelab 2. I přes řadu technických problémů plán experimentů byl splněn a sedmidenní mise tak byla zakončena přistáním na základně Edwards v Kalifornii úspěšně.

Externí odkazy

Šablona:Pahýl - vesmír