Válka trpaslíků a skřetů: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
drobnosti
m Změna portálových šablon podle doporučení Wikipedie:Wikiportál
Řádek 32: Řádek 32:


== Související články ==
== Související články ==
{{Portál Tolkien}}
* [[Trpaslíci (Středozem)]]
* [[Trpaslíci (Středozem)]]
* [[Skřeti (Středozem)]]
* [[Skřeti (Středozem)]]
Řádek 56: Řádek 55:




{{Portály|Tolkien}}
[[Kategorie:Události ve Středozemi]]
[[Kategorie:Události ve Středozemi]]

Verze z 14. 1. 2011, 10:58

Šablona:Válka

Válka mezi trpaslíky a skřety je fiktivním konfliktem v Tolkienově Středozemi. Proběhla v Třetím věku v letech 2793 - 2799. Byla rozpoutána kvůli smrti Durinova dědice Thróra. Po těžkých bojích nakonec trpaslíci zvítězili.

Pozadí

Nejstarší trpasličí rod Dlouhovousáčů, který se podle svého praotce nazýval Durinův lid, obýval před rokem 1980 nejslavnější trpasličí město Khazad-dûm. Po probuzení balroga však byli trpaslíci z města vyhnáni a většina jich uprchla na severovýchod, kde založili nové kolonie v Šedých a Železných horách a také v hoře Osamělé hoře Erebor. Skřeti stejně jako trpaslíci obývali především horské sloje a jeskyně, a proto velice často docházelo ke krvavým bojům mezi oběma rasami. V roce 2770 drak Šmak přepadává Erebor a vyhání odtamtud krále Thróra. Durinův dědic byl donucen potulovat se pouze s malou družinou po Středozemi a v hlavě měl myšlenky na pomstu.

Příčina

V roce 2790 opouští nyní již starý a zchudlý Thrór svého syna Thráina a pouze se svým věrným druhem Nárem odcházejí k východní bráně Morie. Thrór pravděpodobně ztratil rozum a chtěl se sám vrátit do slavného sídliště svých předků. Byl však usmrcen skřety, kteří Nárovi přikázali donést tuto výstrahu k ostatním trpaslíkům. Skřeti Thrórovi usekli hlavu a na čelo mu trpasličími runami vyryli jméno svého vůdce Azoga. Tělo rozsekali na kusy a naházeli je vranám. Nár přinesl tuto strašnou zvěst Thráinovi. Ten se nad smrtí a pohanou svého otce strašlivě rozezlil a rozeslal posly s prosbou o pomoc na všechny světové strany. Trvalo však tři roky než trpaslíci shromáždili všechny své síly.

Průběh

Všichni trpasličí bojovníci Durinova lidu, ke kterým se přidaly také oddíly ostatních čeledí, postupovali k Mlžným horám. Boje mezi Naugrim a skřety hořely od roku 2793 do roku 2799. Trpaslíci postupovali od hory Gundabad na severu směrem na jih a nemilosrdně plenili veškerá skřetí doupata. Trpaslíci vítězili díky síle svého hněvu a svým jedinečným zbraním. Skřeti ze severu prchali k Morii, kde se jich kolem svého vůdce Azoga shromáždila velká síla.
Trpaslíci stanou před východními branami Morie v roce 2799, kdy u jezera Kheled-zâram dojde k rozhodující bitvě v údolí Azanulbizaru. Thrórův vrah Azog v bitvě padne, stejně jako většina skřetů.

Bitvy

Bitva v Azanulbizaru

Výsledek konfliktu

I přes to, že se trpaslíkům podařilo zvítězit, neodvážili se vstoupit do Morie, kde nadále sídlil balrog. Navíc v bitvě padla nejmíň polovina všech jejich bojovníků, a tahle rána se tomuto pomalu vymírajícímu plemeni již nikdy nepodařila zacelit. Přeživší Naugrim se proto po bitvě rozcházejí do svých sídlišť. Mlžné hory jsou na dlouhou dobu očištěny od skřetů, kteří byli buď zabiti nebo uprchli na jih.

Související články

Literatura