Wikipedie:Wikietiketa: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
ArthurBot (diskuse | příspěvky)
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m r2.5.2) (robot přidal: hy, mt, scn, vi; kosmetické úpravy
Řádek 22: Řádek 22:


== Související články ==
== Související články ==
*[[Wikipedie:WikiLáska]]
* [[Wikipedie:WikiLáska]]
*[[Wikipedie:Řešení konfliktů]]
* [[Wikipedie:Řešení konfliktů]]
*[[Wikipedie:Zdvořilost]]
* [[Wikipedie:Zdvořilost]]


[[Kategorie:Wikipedie:Kultura|{{PAGENAME}}]]
[[Kategorie:Wikipedie:Kultura|{{PAGENAME}}]]
Řádek 47: Řádek 47:
[[hr:Wikipedija:Wikibonton]]
[[hr:Wikipedija:Wikibonton]]
[[hu:Wikipédia:Wikikett]]
[[hu:Wikipédia:Wikikett]]
[[hy:Վիքիփեդիա:Վարվելակարգ]]
[[ia:Wikipedia:Etiquetta]]
[[ia:Wikipedia:Etiquetta]]
[[id:Wikipedia:Etikawiki]]
[[id:Wikipedia:Etikawiki]]
Řádek 56: Řádek 57:
[[map-bms:Wikipedia:Etikawiki]]
[[map-bms:Wikipedia:Etikawiki]]
[[ml:വിക്കിപീഡിയ:നിയമസംഹിത]]
[[ml:വിക്കിപീഡിയ:നിയമസംഹിത]]
[[mt:Għajnuna:Wikiketta]]
[[nl:Wikipedia:Wikiquette]]
[[nl:Wikipedia:Wikiquette]]
[[pl:Wikipedia:Wikietykieta]]
[[pl:Wikipedia:Wikietykieta]]
Řádek 61: Řádek 63:
[[ro:Wikipedia:Wikiquette]]
[[ro:Wikipedia:Wikiquette]]
[[ru:Википедия:Этикет]]
[[ru:Википедия:Этикет]]
[[scn:Wikiquette]]
[[sk:Wikipédia:Wikietiketa]]
[[sk:Wikipédia:Wikietiketa]]
[[sl:Wikipedija:Etiketa]]
[[sl:Wikipedija:Etiketa]]
Řádek 68: Řádek 71:
[[tr:Vikipedi:Görgü kuralları]]
[[tr:Vikipedi:Görgü kuralları]]
[[uk:Вікіпедія:Етикет]]
[[uk:Вікіпедія:Етикет]]
[[vi:Wikipedia:Quy tắc ứng xử trên Wikipedia]]
[[yi:װיקיפּעדיע:עטיקעט]]
[[yi:װיקיפּעדיע:עטיקעט]]
[[zh:Wikipedia:礼仪]]
[[zh:Wikipedia:礼仪]]

Verze z 7. 1. 2011, 12:49

pravidla:

     závazná
     doporučení
     v hlasování
     navrhovaná
     neschválená
Doporučení

Text této stránky je doporučení české Wikipedie. Vysvětluje standardy, s nimiž většina wikipedistů v principu souhlasí a které je vhodné dodržovat. Přesto není závazným pravidlem. Nebojte se stránku editovat, je-li potřeba, ale větší změny raději předem navrhněte v diskusi a oznamte je též Pod lípou.


Zkratka:
  • WP:EQ
    WP:WE

Lidé pracující na Wikipedii jsou různých povah, názorů a i původu. Proto občas dochází mezi uživateli ke konfliktům. Níže uvedené zásady vznikly proto, aby řešení těchto konfliktů probíhalo snadným, rychlým a kulturním způsobem.

Základní pravidla slušného chování na Wikipedii

  1. Předpokládejte dobrou vůli druhé strany – lidé jsou od přírody dobří. Člověk, se kterým diskutujete, také určitě jedná v dobré víře.
  2. Než něco zkritizujete, pochvalte – diskuse vždy začínejte nějakou pochvalou. Pokud tak učiníte, kritizovaná osoba nebude považovat kritiku za osobní útok a bude náchylná reagovat vstřícně na samotnou kritiku.
  3. Odstraňujte starou kritiku – pokud osoba vámi kritizovaná kritiku vzala na vědomí a pozitivně na ni zareagovala, odstraňte z textu diskuse slova bývalé kritiky nebo ji případně shrňte na absolutní minimum. Kritizovaná osoba často nemá tu odvahu to udělat za vás.
  4. Říkejte co možná nejčastěji milé věci – diskusní stránky neslouží výlučně ke sporům. Pokud si myslíte, že je nějaký článek obzvlášť zajímavý, nestyďte se to napsat v diskusi.
  5. Kritizujte pomocí otázek – místo toho, abyste přímo napsali, že daná osoba se mýlí, je lepší se jí zeptat, jestli si je jista, že má pravdu. Např.: místo "Jízdní kolo nemusí být vždy jednostopé!", lze napsat "Víte o tom, že některá kola mají tři kola? "
  6. Pište za sebe – mějte na paměti, že při kritice někoho vyjadřujete pouze svůj názor. Proto je lepší kritizovat pomocí formulace "Mám dojem, že toto není pravda " než "Všichni vědí, že to je lež".
  7. Nekritizujte autora, kritizujte názor – věty typu "Hele, nemáš/nemáte pravdu, protože tématu vůbec nerozumíš/nerozumíte" jsou obzvlášť nepříjemné, protože je daná osoba může považovat za osobní útok. Nevyčítejte nikomu, že zastává to či ono stanovisko odlišné od vašeho.
  8. Nepoučujte, argumentujte - formulace typu "laskavě si prostudujte..." jsou rovněž nevhodné. Prostě napište, o jaké podklady se vaše stanovisko opírá.
  9. Nebuďte jedovatí - pokud to bezprostředně nesouvisí s probíraným tématem, nevyčítejte svému názorovému odpůrci například formální úpravu jeho diskusního příspěvku či jiné, pro spor nepodstatné věci.
  10. Dejte najevo, že jste pochopili argumenty – než začnete kritizovat, napište, že chápete důvody kritizované osoby (dokonce i když s nimi nesouhlasíte). Nepište "Není pravda, že...", ale "Chápu Vaše argumenty, ale nesouhlasím s nimi, protože..."
  11. Reagujte v klidu - pokud vás něčí diskusní příspěvek či editace článku "vytočí", nesnažte se hned napsat co nejpádnějšími slovy, co si o této editaci myslíte. Za půl hodiny možná budete schopni své výhrady zformulovat mnohem věcněji.
  12. Vyvarujte se vulgarismů a neomaleného tykání - nejen v diskusích s jinými uživateli, ale vůbec (třeba na nefungující software Wikipedie nadávejte výhradně slušně:-).
  13. Moderujte příliš žhavé diskuse – pokud vidíte, že diskuse dvou lidí nabírá nebezpečné obrátky, zapojte se do ní jako nestranný moderátor. Shrňte jim do jasných bodů rozdíly a podobnosti jejich stanovisek a navrhněte konec diskuse, pokud se točí stále dokolečka.
  14. Neangažujte se přespříliš – mějte na paměti, že toto je encyklopedie, a ne diskusní fórum. Pokud je diskuse příliš horká, zkuste jí zanechat a napište nějaký jiný článek.

Související články