IPod Nano: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
WikitanvirBot (diskuse | příspěvky)
m r2.5.2) (robot přidal: fa:آی‌پاد نانو
Řádek 68: Řádek 68:
[[es:IPod nano]]
[[es:IPod nano]]
[[et:IPod Nano]]
[[et:IPod Nano]]
[[fa:آی‌پاد نانو]]
[[fi:IPod nano]]
[[fi:IPod nano]]
[[fr:IPod nano]]
[[fr:IPod nano]]

Verze z 29. 12. 2010, 11:30

Šablona:Infobox Apple iPod Nano je člen rodiny přehrávačů iPod od firmy Apple Inc. Vyznačuje se kompaktními rozměry, které však nebrání použití displeje, pamětí typu Flash a od 5. generace umí jako první iPod přijímat rádio. Od první generace se používá ovládací kolečko nazvané Click Wheel, které ovšem v 6. generaci nahradil dotykový displej. Vyrábí se od roku 2005 a v současnosti se prodává již šestá generace. Je nástupcem iPodu mini.

První generace

iPod Nano 1. generace

První iPod Nano měl malý displej. Vyráběl se ve verzích s kapacitou 1 GB, 2 GB a 4 GB. Existovala jen černá a bílá varianta. Používal operační systém ve verzi 1.3.1 a bylo ho možné připojit k osobnímu počítači s Mac OS X od verze 10.3.4 nebo s Windows 2000, kde nemusel být nainstalován software iTunes, který byl požadován od druhé generace. iPod Nano se začal prodávat 7. září 2005 a 7. února 2006 se začala prodávat 1GB verze.


Druhá generace

iPod Nano 2. generace

2. generace měla stále malý displej. Tento model byl při pohledu zepředu trochu hranatější, ale seshora kulatější. Nevyráběla se 1GB verze, zato přibyla 8GB verze. Mohl se připojit k Mac OS X od verze 10.3.9 a k Windows 2000 s iTunes 7 nebo novějším. Začal se prodávat 12. září 2006 v několika variantách kapacity a barvy pouzdra: 2 GB bílá, 4 GB stříbrná, modrá, zelená a růžová, 8 GB černá. Od 13. října 2006 se začala prodávat červená varianta s 4 GB paměti a speciální edice. A nakonec od 3. listopadu se začala prodávat červená varianta s 8 GB a speciální edice.


Třetí generace

iPod Nano 3. generace

Tento model má již větší displej. Je velmi podobný současnému iPodu Classic (vybavenému pevným diskem), ovšem s menšími rozměry a má rovněž menší kapacitu. iPod Nano 3. generace se vyráběl s kapacitou 4 GB a 8 GB. Tento model je možné připojit k Mac OS X od verze 10.4.8 a k Windows XP a novějším. Od 5. září 2007 se prodávala 4GB stříbrná a 8GB modrá, zelená, černá, stříbrná a červená verze. Od 22. ledna 2008 se ještě začala prodávat 8GB verze růžová.


Čtvrtá generace

iPod Nano 4. generace

Tento model má dvoupalcový displej v orientaci na výšku. Prodávala se 8GB a 16GB verze. Obě verze měly stejné barvy i datum vydání, tedy 9. září 2008. Dostupné barvy byly: stříbrná, černá, fialová, modrá, zelená, žlutá, oranžová, růžová a červená. Dá se připojit do Mac OS X od verze 10.4.11 a Windows XP a vyšším. Pro komunikaci je potřeba iTunes 8 nebo novější.


Pátá generace

iPod Nano 5. generace

Tento model má trošku větší displej než 4. generace. Na rozdíl od ní má lesklé hliníkové tělo. Na zadní straně je vybaven kamerou určenou k natáčení videa, ale bez možnosti pořizování statických snímků. V této generaci také přibyl přijímač FM rádia. Vyrábí se s kapacitou 8 GB a 16 GB a barvách: černá, modrá, stříbrná, fialová, zelená, žlutá (jen v Apple Store), oranžová, růžová a červená. Ceny 8GB verze jsou od 3 500 Kč a 16GB verze asi od 4 200 Kč. Jde připojit k MAC 10.4.11 a Windows XP, Vista a 7.

Šestá generace

iPod Nano 6. generace

Tento model má 1,54palcový dotykový displej s rozlišením 240×240 pixelů. Nemá Click Wheel ani kameru, FM přijímač zůstává. Na zadní straně nově najdeme sponu k připnutí na oděv, jaká se již dříve objevila u iPodu Shuffle. Kapacita je 8 GB nebo 16 GB a je k dispozici v sedmi barvách – modré, světle šedé, tmavě šedé, zelené, růžové, zlaté a červené. I přes své malé rozměry vývojáři neodebrali klasický iPodový konektor (dock connector). V ČR se už začal prodávat.


Reference


Externí odkazy

Časová osa modelů iPod  [z  d  e] 
iPod TouchiPod TouchiPod TouchiPod TouchiPod TouchiPod TouchiPod TouchiPod ShuffleiPod ShuffleiPod ShuffleiPod ShuffleiPod Nano#Sedmá generaceiPod Nano#Šestá generaceiPod Nano#Pátá generaceiPod Nano#Čtvrtá generaceiPod Nano#Třetí generaceiPod Nano#Druhá generaceiPod Nano#První generaceiPod MiniiPod MiniiPod Classic#6. generaceiPod Classic#5. generaceiPod ColoriPod Classic#4. generaceiPod PhotoiPod Classic#3. generaceiPod Classic#2. generaceiPod Classic#1. generace

Zdroj: Apple Newsroom Archive,[1] databáze modelů od Applu na Mactrackeru[2]

  1. iPhone News - Newsroom Archive. Apple [online]. [cit. 2022-10-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Apple model database. mactracker.ca [online]. [cit. 2022-10-02]. Dostupné online. (anglicky)