Varistor: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: hu:Varisztor
LaaknorBot (diskuse | příspěvky)
m r2.5.2) (robot přidal: da:Varistor
Řádek 26: Řádek 26:
[[bg:Варистор]]
[[bg:Варистор]]
[[ca:Varistor]]
[[ca:Varistor]]
[[da:Varistor]]
[[de:Varistor]]
[[de:Varistor]]
[[en:Varistor]]
[[en:Varistor]]

Verze z 26. 12. 2010, 15:57

Voltampérová charakteristika varistoru
Symbol varistoru

Varistor je nelineární polovodičová součástka, jejíž odpor závisí na napětí. Je zhotovena slisováním a spékáním zrníček karbidu křemíku (SiC) při teplotě kolem 1200 °C, nebo spékáním oxidů některých kovů - například zinku. První uvedené se označují jako karbidové varistory, druhé jako MOV (Metal Oxid Varistor). Název součástky je odvozen z anglického variable resistor. Varistor je někdy označován i jako VDR (Voltage Dependent Resistorrezistor závislý na napětí).

Při zvětšování napětí mezi vývody varistoru dochází nejprve k pomalému a skoro lineárnímu vzrůstu proudu. Odpor součástky je velký a téměř konstantní. Po dosažení napětí Un prudce poklesne vnitřní odpor. Napětí na varistoru se dále zvětšuje málo, dochází však k velkému nárůstu proudu.

Varistory se užívají ke stabilizaci stejnosměrných napětí a jako přepěťová ochrana. Lze je použít k ochraně kontaktů relé před jiskřením. V oblasti zvukových kmitočtů není varistor frekvenčně závislý, a protože elektrický odpor varistorů závisí pouze na přiloženém napětí, nedochází v reakci na napěťové výkyvy k žádnému zpoždění. Varistory poměrně dobře snášejí impulzové zatížení a propouštějí krátkodobě i velké proudy bez poškození.

Související články

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu varistor na Wikimedia Commons


Šablona:Pahýl - elektronika