Podběl lékařský: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskuse | příspěvky)
m [r2.6.4] robot přidal: udm:Вукуар
TXiKiBoT (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: bar:Esltritt
Řádek 54: Řádek 54:
[[Kategorie:Hvězdnicovité]]
[[Kategorie:Hvězdnicovité]]


[[bar:Esltritt]]
[[bs:Podbjel]]
[[bs:Podbjel]]
[[ca:Pota de cavall]]
[[ca:Pota de cavall]]

Verze z 22. 12. 2010, 14:07

Jak číst taxoboxPodběl lékařský
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříševyšší rostliny (Cormobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta )
Třídavyšší dvouděložné rostliny (Rosopsida)
PodtřídaAsteridae
Řádhvězdnicotvaré (Asterales)
Čeleďhvězdnicovité (Asteraceae)
Rodpodběl (Tussilago)
Binomické jméno
Tussilago farfara
L.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Podběl lékařský (Tussilago farfara), někdy také podběl obecný, je vytrvalá léčivá rostlina s dlouhým plazivým oddenkem. Listy začínají růst až po odkvětu. Vyskytuje v celé Evropě a Asii. U nás se roste převážně na vlhkých místech, na polích, u vody, na loukách, na březích potoků a v příkopech.

Popis

Stvoly jsou jednoduché a porostlé šupinami. Listy tvoří přízemní růžici. Jsou srdčitě okrouhlé a zubaté. Květy jsou uspořádané do úboru a mají žluté, jazykovité samičí květy a okrajové samčí trubkovité v terči. Plod je válcovitá nažka s chmýřím. Kvete od března do dubna.

Lidové názvy

lopušnice, koňśké kopyto, májík, ubytmík, mateří líčko, líčko Panny Marie, babuška a babuše.

Obsahové složky

Obsahuje velké množství tlyzu a třisloviny, a o něco menčí množství tilice, hořčtiny, bílkoviny a inulilín.

Sběr a zpracování

Sbírá se květ a list. Žluté květy se sbírají v březnu a v dubnu. Suší se ve stínu na dobře větraných místech, v tenkých vrstvách. Zdravé a nepoškozené listy se sbírají od května do června. Suší se při teplotě do 40 °C. Lístky se mohou sušit i zavěšené.

Využití

Podběl lékařský má dezinfekční a protizánětlivé účinky. Používá se při zánětech horních cest dýchacích k lepšímu odkašlávání a k potlačení zánětů. Užívá se v nálevu, samotný nebo v čajových směsích. Čerstvé lístky z odvaru se přikládají na spáleniny, oteklé a bolavé klouby a na špatně hojící vředy. Má mírný močopudný a antiastmaický účinek. Lidové léčitelství doporučuje obklady z jeho výluhu na záněty žil a obtížně se hojící rány.

Příprava čaje

Jedna čajová lžička květů a řezaných lístků se dá do čtvrt litru vody. A necháme projít varem, 16 minut luhujeme. Pak scedíme. Pijeme pomalu, 1-2 hrníčky deně.

Příprava obkladů

Čerstvé lístky očistíme a rozmačkáme na kaši. Kaši pokládáme na poškozené místo(na popaleniny, špatně hojitelné rány, oteklé klouby.)a obvážeme obinadlem.

Inhalace

Jednu vrchovatou polévkovou lžíci úborů a lístků, dáme do vařící vody. A vdechujeme pod plachtou. opakujeme několikrát deně.

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Galerie podběl lékařský na Wikimedia Commons CHYBA: {{Wikidruhy}} — Nespecifikovaný typ odkazu. Použijte některý z parametrů „kategorie“, „taxon“.