Rižskaja (stanice metra v Moskvě): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
DSisyphBot (diskuse | příspěvky)
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.5.2) (robot přidal: pt:Estação Rijskaia
Řádek 23: Řádek 23:
[[fr:Rijskaïa (métro de Moscou)]]
[[fr:Rijskaïa (métro de Moscou)]]
[[it:Rižskaja]]
[[it:Rižskaja]]
[[pt:Estação Rijskaia]]
[[ru:Рижская (станция метро)]]
[[ru:Рижская (станция метро)]]

Verze z 16. 12. 2010, 08:40

Nástupiště stanice

Rižskaja (rusky Рижская) je stanice moskevského metra.

Charakter stanice

Rižskaja je stanice na Kalužsko-Rižské lince, dala i její části název. Pojmenována je podle Rižského nádraží, které se nachází nedaleko od jejího povrchového vestibulu. Je konstruována jako podzemní, trojlodní stanice hluboko založená; nástupiště se nachází 46 m pod úrovní ostatního terénu. Všechny tři lodě jsou spojené prostupy a ta prostřední z nich je zkrácená. Poloměr střední lodě činí 9,5 m, u bočních pak 8,6 m. Výstup je jeden, vede eskalátorovým tunelem do již zmíněného vestibulu. Obklad podzemního prostoru tvoří keramické dlaždice žluté a červené barvy. Do nich jsou vyhotoveny obrazy s tematikou Rigy, hlavního města Lotyšska. Nad prostupy jsou pak ventilační mřížky ozdobené tradičním lotyšským motivem. Na ztvárnění stanice se vedle ruských podíleli také i lotyšstí architekti.

Stanice byla otevřena 1. května 1958 jako součást tehdy Rižské linky (před sloučením s Kalužskou linkou na Kalužsko-Rižskou) a jejího úseku mezi stanicemi VDNCh a Prospekt Mira.

Externí odkazy

← směr Medvědkovo Metro v MoskvěKalužsko-Rižskaja směr Novojaseněvskaja
Rižskaja
MedvědkovoBabuškinskajaSviblovoBotaničeskij sad VDNCh AleksejevskajaRižskaja Prospekt Mira SucharjevskajaTurgeněvskaja Kitaj-gorod Treťjakovskaja Okťabrskaja Šabolovskaja Leninskij prospekt Akademičeskaja ProfsojuznajaNovyje ČerjomuškiKalužskaja BěljajevoKoňkovoŤoplyj StanJaseněvoNovojaseněvskaja