Katedrála Notre-Dame (Remeš): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
ArthurBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: hu:Reimsi katedrális
kat
Řádek 22: Řádek 22:
{{commons|Notre-Dame de Reims|Notre-Dame de Reims}}
{{commons|Notre-Dame de Reims|Notre-Dame de Reims}}
{{Světové dědictví - Francie}}
{{Světové dědictví - Francie}}
[[Kategorie:Remeš]]

[[Kategorie:Katolické kostely ve Francii]]
[[Kategorie:Katolické kostely ve Francii]]
[[Kategorie:Gotické katedrály ve Francii|Remeš]]
[[Kategorie:Gotické katedrály ve Francii|Remeš]]

Verze z 11. 12. 2010, 03:44

Šablona:Infobox světové dědictví Katedrála Notre-Dame v Remeši vznikla na žádost remešského arcibiskupa zbudovat katedrálu, která by odpovídala významu události korunovací francouzských králů. Po požáru v roce 1210 za vlády krále Filipa II. byla započata stavba. Korunovace Ludvíka VIII. (1223) a Ludvíka IX. – svatého (1226) se konaly uprostřed staveniště. Nová stavba se vyznačuje nejvyšší dosažitelnou jednotou.

Katedrála v Remeši je nesporně mistrovské dílo francouzské vrcholné gotiky. Zvláštností této katedrály je nejen její účel jako místo pro korunovaci, ale i její sochařská výzdoba, která je rozšířena až na vnitřní stranu západního portálu. V sochařské tvorbě se projevuje politický význam hodnostářů, kteří ji využívali.

Stavitelé při stavbě v Remeši využili vzor z Chartres, až na některé obohacující detaily z místní tradice. Sochařská práce byla ve středověku plně ve službách náboženské ideje, jako didaktický prostředek a současně liturgická potřeba. Tesání a řezání soch, s výjimkou pro využití pro výzdobu architektury interiérů i exteriérů, se ve středověku dělá v závislosti na liturgických potřebách.

Šablona:Pahýl - architektura Logo Wikimedia Commons Galerie Notre-Dame de Reims na Wikimedia Commons