Silový trojboj: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
KamikazeBot (diskuse | příspěvky)
m robot změnil: lv:Spēka trīscīņa
TXiKiBoT (diskuse | příspěvky)
m [r2.6.5] robot přidal: ar:رياضة القوة
Řádek 42: Řádek 42:
[[Kategorie:Silový trojboj|Silový trojboj]]
[[Kategorie:Silový trojboj|Silový trojboj]]


[[ar:رياضة القوة]]
[[da:Styrkeløft]]
[[da:Styrkeløft]]
[[de:Kraftdreikampf]]
[[de:Kraftdreikampf]]

Verze z 28. 11. 2010, 13:26

Silový trojboj (též powerlifting) je silový sport skládající ze ze 3 disciplín: dřep, bench-press (též tlak na lavici) a mrtvý tah. Silový trojboj je hodně podobný vzpírání, v obou těchto sportech se zvedají velké váhy v různých disciplínách a závodník má na každou z nich tři pokusy. Sportovec věnující se silovém trojboji se nazývá lifter nebo také powerlifter.

Federace

Na světě existují dvě hlavní powerliftingové federace, každá z nich má trochu jiná pravidla pro provedení cviku a jiná pravidla na použité vybavení. Jsou to IPF a mladší GPC, GPC je volnější organizací, má mírnější pravidla a povoluje lepší dresy (viz Soutěže). Dalšími federacemi jsou WPC či WUAP.

Soutěže

Lifteři soutěží s ostatními v jejich stejné váhové a věkové kategorii. Závodí se nejprve ve dřepu, následně v benchpressu a nakonec v mrtvém tahu. Závodníci jsou rozděleni do skupin podle náhlášených základních pokusů. Tyto skupiny nemusí záviset na tom do jaké váhové a věkové kategorie závodník spadá, spíše jde o to, aby výkony v dané katerorii byly relativně vyrovnané. Začíná závodník s nejnižším nahlášeným pokusem z dané skupiny a po něm následují ti s vyššímy základy. Po provedení pokusu závodník nahlásí hmotnost činky na příští pokus. Závodník má po jeho vyvolání čas 60 sekund k zahájení pokusu.
     V silovém trojboji se na rozdíl od vzpírání používají tzv. superdresy. Jsou to velmi těsné a tvrdé dresy ze syntetických materiálů šité tak, aby při daném cviku pomohly v nejtěžším místě. Na každou disciplínu je dres jiný. Díky těmto superdresům dosahují lifteři vyšších výkonů než bez nich (tzv. RAW výkon, výkon bez dresu) a sport se tak stává divácky atraktivnější. Každá federace povoluje různé typy dresů. V GPC jsou povoleny dresy, přidávající víc, než dresy povolené v IPF.      
Kromě dresů se používají též bandáže na kolena (hlavně u dřepu) a na zápěstí u benchpressu. Velmi důležitý je také opasek, který je široký po celé délce 10 cm a chrání rizikové partie závodníka. Pro bench-press se používá speciální tenčí opasek, který zabrání tomu, aby se dres posunul a tím znemožnil závodníkovi provést úspěšný pokus.

Nejznámější lifteři jsou Lamar Gant a Andy Bolton. Z českých jmen je možno zmínit Martina Košnara, Antonína Šotu, Petra Theusera či Zdeňka Sedmíka.

Jednotlivé disciplíny

Při všech disciplínách musí závodník poslouchat povely hlavního rozhodčího, který mu řiká například, kdy má začít pokus a kdy může činku odložit, povely se u jednotlivých disciplín liší. Na závodech jsou celkem tři rozhodčí a každý z nich hodnotí zda byl pokus proveden podle pravidel a rozhoduje se zda pokus uzná, či ne. K uznaní pokusu musí pokus uznat dva ze tří rozhodčích.

Dřep

Související informace naleznete také v článku Dřep.

Lifter stojí zpříma, nohy rozkročené na šířku ramen (nebo i širší) se špičkami mírně do stran. Velká činka se závažím je na lifterových trapézových svalech. Rozhodčí dá povelem dřep pokyn k zahájení pokusu. Následuje hluboký nádech, zpevnění všech svalů a pohyb s činkou dolů. Paty musejí zůstat na podložce a trup jde do mírného předklonu. Pokus je platný, když je horní strana stehna pod úrovní kolene. Poté následuje pohyb nahoru. Po něm musí závodník vyčkat na pokyn rozhodčiho odložit a odloží činku do stojanů.

Bench press

Související informace naleznete také v článku Bench-press.

Lifter leží na benchové lavici chodidla má po celou dobu na zemi a hýždě na lavičče. Volí úchop velké činky (ne širší než 81cm mezi vnitřními hranami dlaní), může následovat prohnutí zad (tzv. most), který někteří lifteři využívají ke zkrácení dráhy a hlavně také k natočení trupu tak,aby se více zapojilo prsní svalstvo - je to povolená technika, někomu ovšem nevyhovuje. Poté závodník s pomocí naklačů uchopí činku ze stojanů a vyčká na povel rozhodčího start, položí činku na hrudník, kde musí vyčkat na povel tlak (zastavení činky na hrudníku je používáno kvůli superdresům na všech mistrovských soutěžích, tzv stoptlak), následuje vytlačení činky do propnutých paží a po povelu odložit může činku odložit do stojanů.

Mrtvý tah

Související informace naleznete také v článku Mrtvý tah.

Lifter stojí čelem k ose činky, nohy na šíři ramen (klasická technika) nebo široký postoj (sumo technika) a špičky mírně do stran. Činku v předklonu s rovnými zády uchopuje oběma rukama obvykle tzv. zámkovým úchopem (jedna dlaň směruje k tělu a druhá od těla). Následuje zvedání činky. Spodní záda jsou zafixovaná v rovné poloze a závodník zvedá činku podél holení a stehen až do úplného narovnání a mírného zatažení ramen dozadu.

Odkazy

Související články

Externí odkazy

Šablona:Pahýl - sport