Kurziva: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
ArthurBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: hr:Kurziv
Řádek 19: Řádek 19:
[[gl:Escritura itálica]]
[[gl:Escritura itálica]]
[[gv:Clou iddaalagh]]
[[gv:Clou iddaalagh]]
[[hr:Kurziv]]
[[hu:Kurziválás]]
[[hu:Kurziválás]]
[[it:Corsivo]]
[[it:Corsivo]]

Verze z 24. 11. 2010, 23:21

Font Garamond v základním a kurzivním řezu, kde krom celkového zaoblení si lze povšimnout běžných změn písmen: protažení f pod řádek, redukce bříška a

Kurziva (variantně i -zí-) je v typografii řez písma vyznačující se mírným sklonem doprava a drobnými změnami podoby u některých písmen oproti základnímu typu písma. Je to řez nejčastěji používaný pro zvýrazňování, na druhé straně není vhodný k tištění delších textů kvůli snížení čitelnosti. Počítačová sazba také umožňuje vytváření falešné kurzivy (slanted type), což je pouhé naklonění písma.

Termín kurziva, jak je definována v typografii, je poněkud nepřesný (a to se nejvíce projevuje v paleografii), přesnější termín by byl polokurziva, protože zvyklosti používané při vytváření kurzivních řezů vychází ze zvyklostí humanistické polokurzivy (v tiskové podobě italika jakožto kurzívní řez k antikvě), zatímco (dle paleografie) opravdová kurziva označuje nejběžnější podobu psacího písma (kde nejenže dochází k sklonu doprava, ale také k propojování znaků; tato podoba většinou nedostala tiskovou formu).

Odvozeně se pod termínem kurzíva nebo kurzívka v publicistickém stylu rozumí krátký vtipný článek, sázený tímto řezem.