Mezinárodní výstava moderní uměleckoprůmyslové výroby: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
založení článku
 
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m [r2.5.2] robot přidal: no:Verdensutstillingen i Paris (1925)
Řádek 20: Řádek 20:
[[it:Esposizione internazionale di arti decorative e industriali moderne]]
[[it:Esposizione internazionale di arti decorative e industriali moderne]]
[[ja:パリ万国博覧会 (1925年)]]
[[ja:パリ万国博覧会 (1925年)]]
[[no:Verdensutstillingen i Paris (1925)]]
[[pl:Międzynarodowa Wystawa Sztuki Dekoracyjnej i Wzornictwa]]
[[pl:Międzynarodowa Wystawa Sztuki Dekoracyjnej i Wzornictwa]]
[[ru:Всемирная выставка (1925)]]
[[ru:Всемирная выставка (1925)]]

Verze z 23. 11. 2010, 18:02

Eiffelova věž během výstavy

Mezinárodní výstava moderní uměleckoprůmyslové výroby (francouzsky Exposition internationale des arts décoratifs et industriels modernes) byla mezinárodní výstava v Paříži. Podle rozhodnutí z roku 1912 se měla konat v roce 1915, ale kvůli první světové válce se opozdila a pořádala se až v roce 1925 od 30. dubna do 15. října. Výstava měla navázat na úspěšnou světovou výstavu z roku 1900, při které se ve velké míře prosadila secese. Výstava z roku 1925 přiblížila veřejnosti směr art deco. Rozloha výstavy činila 28,8 ha a navštívilo ji 14 miliónů návštěvníků. Z politických dlůvodů se výstavy nezúčastnilo Německo. Účast odmítla i vláda USA, která se domnívala, že v jejich zemi nevznikly žádné návrhy, které by stály za vystavení.

Výstavní pavilony

Výstava zabírala území podél Seiny. Výstavní pavilony byly projektovány jako dočasné stavby, kde bylo vystaveno dekorativní umění a bytové zařízení. Mezi těmito stavbami dominovaly pavilony významných pařížských obchodních domů – Bon Marché, Printemps, Louvre a Galeries Lafayette. Dalšími významnými francouzskými expozicemi byly Dům sběratele (Hôtel du Collectionneur) a studovna v pavilonu francouzského velvyslanectví, kterou navrhl architekt Pierre Chareau.

K pozoruhodným zahraničným expozicím patřil rakouský pavilon architekta Josefa Hoffmana, interiér vytvořil Josef Frank a sovětský pavilon architekta Konstantina Melnikova. Pavilon nového ducha (Pavillon de l'Esprit Nouveau) architekta Le Corbusiera představoval francouzský modernismus. Tento pavilon byl koncipovaný jako modulární jednotka, kterou bylo možné opakovat a postavit tak normalizovaný obytný blok. Na výstavě byl k vidění též pavilon československého architekta Jiřího Gočára.

Reference