Ian Anderson: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
mBez shrnutí editace
mBez shrnutí editace
Řádek 22: Řádek 22:
|významný nástroj =
|významný nástroj =
}}
}}
'''Ian Anderson''', celým jménem '''Ian Scott Anderson''' (nar. [[10. srpen|10. srpna]] [[1947]], [[Dunfermline]], [[Skotsko]]) je [[Spojené království|britský]] hudebník (zpěvák, flétnista, kytarista) a skladatel, vůdčí osobnost pravděpodobně světově nejproslulejší [[Hard rock|hard]]-[[folk]] [[rock]]ové skupiny [[Jethro Tull]], jejíž vrcholným obdobím tvorby byl přelom 60. a 70. let [[20. století]]. Hudba Ian Andersona a jeho skupiny byla od počátku inspirována starou britskou [[lidová hudba|lidovou hudbou]], [[blues]] a rockem. Originální zvuk a melodicko-harmonické principy, kombinující hard-rock s charakteristickými postupy [[renesance (hudba)|renesanční]] lidové hudby a tradicí pěvců a hudebníků té doby činí hudební výraz kapely i autorových sólových projektů nezaměnitelnými. Kromě dlouhé řady alb, vydaných se skupinou, z nichž některá si dobyla nejen nadšeného přijetí, ale stala se i klasikou období hard-rocku („''[[Stand Up]]''“, „''[[Aqualung]]''“, či „''[[Living In The Past]]''“), nahrál Ian Anderson též několik sólových projektů.
'''Ian Anderson''', celým jménem '''Ian Scott Anderson''' (nar. [[10. srpen|10. srpna]] [[1947]], [[Dunfermline]], [[Skotsko]]) je [[Spojené království|britský]] hudebník (zpěvák, flétnista, kytarista) a skladatel, vůdčí osobnost pravděpodobně světově nejproslulejší [[Hard rock|hard]]-[[folk]] [[rock]]ové skupiny [[Jethro Tull]], jejíž vrcholným obdobím tvorby byl přelom 60. a 70. let [[20. století]]. Hudba Ian Andersona a jeho skupiny byla od počátku inspirována starou britskou [[lidová hudba|lidovou hudbou]], [[blues]] a rockem. Originální zvuk a melodicko-harmonické principy, kombinující hard-rock s charakteristickými postupy [[renesance (hudba)|renesanční]] lidové hudby a tradicí pěvců a hudebníků té doby činí hudební výraz kapely i autorových sólových projektů nezaměnitelnými. Kromě dlouhé řady alb, vydaných se skupinou, z nichž některá si dobyla nejen nadšeného přijetí, ale stala se i klasikou období hard-rocku („''[[Stand Up]]''“, „''[[Aqualung]]''“, či „''[[Living in the Past]]''“), nahrál Ian Anderson též několik sólových projektů.


== Přehled sólových alb ==
== Přehled sólových alb ==

Verze z 19. 11. 2010, 11:25

Šablona:Infobox Hudební umělec Ian Anderson, celým jménem Ian Scott Anderson (nar. 10. srpna 1947, Dunfermline, Skotsko) je britský hudebník (zpěvák, flétnista, kytarista) a skladatel, vůdčí osobnost pravděpodobně světově nejproslulejší hard-folk rockové skupiny Jethro Tull, jejíž vrcholným obdobím tvorby byl přelom 60. a 70. let 20. století. Hudba Ian Andersona a jeho skupiny byla od počátku inspirována starou britskou lidovou hudbou, blues a rockem. Originální zvuk a melodicko-harmonické principy, kombinující hard-rock s charakteristickými postupy renesanční lidové hudby a tradicí pěvců a hudebníků té doby činí hudební výraz kapely i autorových sólových projektů nezaměnitelnými. Kromě dlouhé řady alb, vydaných se skupinou, z nichž některá si dobyla nejen nadšeného přijetí, ale stala se i klasikou období hard-rocku („Stand Up“, „Aqualung“, či „Living in the Past“), nahrál Ian Anderson též několik sólových projektů.

Přehled sólových alb

Související články

Externí odkazy

Šablona:Pahýl - hudba