Alois Lexa von Aehrenthal: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Jid (diskuse | příspěvky)
m Stránka Alois Leopold von Aehrenthal přemístěna na stránku Alois Lexa von Aehrenthal: Příjmení je Lexa von Aerenthal.
Jid (diskuse | příspěvky)
přidána křestní jména (podle NDB)
Řádek 1: Řádek 1:
[[Soubor:Alois Lexa von Ährenthal.jpg|thumb|right|Alois Lexa hrabě von Aehrenthal]]
[[Soubor:Alois Lexa von Ährenthal.jpg|thumb|right|Alois Lexa hrabě von Aehrenthal]]
'''Alois Lexa hrabě von Aehrenthal''' ([[27. září]] [[1854]], [[Hrubá Skála]], [[Rakouské císařství]], dnes [[Česká republika]] - [[17. únor]]a [[1912]]) byl český šlechtic a rakouský [[diplomat]] a politik.
'''Alois Leopold Johann Baptist Lexa hrabě von Aehrenthal''' ([[27. září]] [[1854]], [[Hrubá Skála]], [[Rakouské císařství]], dnes [[Česká republika]] - [[17. únor]]a [[1912]]) byl český šlechtic a rakouský [[diplomat]] a politik.


Aehrenthal pocházel z nižšího šlechtického rodu usazeného v Čechách.
Aehrenthal pocházel z nižšího šlechtického rodu usazeného v Čechách.

Verze z 11. 11. 2010, 17:02

Alois Lexa hrabě von Aehrenthal

Alois Leopold Johann Baptist Lexa hrabě von Aehrenthal (27. září 1854, Hrubá Skála, Rakouské císařství, dnes Česká republika - 17. února 1912) byl český šlechtic a rakouský diplomat a politik.

Aehrenthal pocházel z nižšího šlechtického rodu usazeného v Čechách. Odmala měl díky své matce výborné styky s vysokou aristokracií. Svou diplomatickou dráhu započal na vídeňském ministerstvu zahraničí, později se stal vyslancem v Bukurešti, pracoval jako velvyslanec v Petrohradě, V letech 1899-1906 bylo jeho úkolem zlepšení vzájemných vztahů mezi Rakouskem a Ruskem. V roce 1906 se stal ministrem zahraničí, kterým byl až do své smrtí v roce 1912. Byl hlavním aktérem v krizi po anexi Bosny a Hercegoviny ze strany Rakouska-Uherska. Svou nekompromisní politikou výrazně přispíval k rostoucí mezinárodní izolaci Rakouska-Uherska před 1. světovou válkou.

Související články

Šablona:Pahýl - biografie