Yi (jazyk): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
TXiKiBoT (diskuse | příspěvky)
Ebrambot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: uk:Носу
Řádek 39: Řádek 39:
[[ta:நுவோசு மொழி]]
[[ta:நுவோசு மொழி]]
[[th:ภาษาอี้]]
[[th:ภาษาอี้]]
[[uk:Носу]]
[[zh:彝语]]
[[zh:彝语]]

Verze z 8. 11. 2010, 12:20

Jazyk yi (někdy také označovaný jako jazyk moso, lolo, noso apod.) je skupina jazyků blízce příbuzná tibetobarmským jazykům používaná čínským národem I. Ačkoliv jej lingvisté stále označují jako lolo, Yi toto označení považují za hanlivé. Mluvčí jazyka používají v podstatě šest různých jazyků, všechny z tibetobarmské jazykové rodiny, které sdílejí pouze 25 % až 50 % slovní zásoby. Jeden z nich byl vybrán jako „standardní“ a jako takový je jazyk yi vyučován v mluvené i psané formě ve školách.

Písmo

Klasické yi je sylabický logografický systém 8000 až 10 000 glyfů. Ačkoliv se funkčně podobá čínskému písmu, jeho glyfy jsou na něm nezávislé s jen malou přímo u vazbou.

Moderní yi je standardizované slabičné písmo odvozené z klasického písma v roce 1974 místní čínskou vládou. V roce 1980 bylo stanoveno jako oficiální pro všechny jazyky yi. Obsahuje 756 glyfů založených na liangshanském nářečí a 63 glyfů převzatých z čínského písma.

V roce 1958 vznikla pro jazyk yi také varianta latinky.[1]

Test yiské verze projektu Wikipedie v Inkubátoru

Odkazy

Literatura

  • Collective book, Ritual for Expelling Ghosts, A religious Classic of the Yi nationality in Liangshan Prefecture, Sichuan. The Taipei Ricci Institute (listopad 1998)

Reference

Šablona:Pahýl - lingvistika