Ratifikace: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Verze 6005026 uživatele BobM (diskuse) zrušena, nikdo neříká, že je, to je samé jako se šablonou překlad, pvůdo informaví má být uveden
rv, šablona překlad je kvůli autorskému právu, a ne kvůli původu informací - ten musí být mimo WP
Řádek 25: Řádek 25:
{{wikislovník|ratifikace}}
{{wikislovník|ratifikace}}
* {{de}}[http://www.bpb.de/popup/popup_lemmata.html?guid=U6NU2I Heslo „Ratifikation“ v Lexikon der Bundeszentrale für politische Bildung]
* {{de}}[http://www.bpb.de/popup/popup_lemmata.html?guid=U6NU2I Heslo „Ratifikation“ v Lexikon der Bundeszentrale für politische Bildung]

__NOTOC__

* ''Tento článek využívá informace z odpovídajícího článku anglické a německé Wikipedie. ''


[[Kategorie:Mezinárodní právo]]
[[Kategorie:Mezinárodní právo]]

Verze z 27. 10. 2010, 12:10

Ratifikace (z lat. ratus, platný a facere, udělat) znamená závazné potvrzení platnosti zvláště důležitého dokumentu, typicky mezinárodní smlouvy, případně ústavy.

Závažné mezinárodní smlouvy mají povahu ústavních dokumentů a jsou nadřazeny domácímu (národnímu) právu. Proto se u nich obvykle vyžaduje kromě běžného podpisu předsedy vlády či ministra při uzavírání dohody ještě další krok, totiž ratifikace. Formu ratifikace určují ústavy. Například v USA ratifikuje mezinárodní smlouvy Senát dvoutřetinovou většinou a ve Velké Británii vláda jménem královny. V Německu smlouvy ratifikuje president[1].

V České republice se ratifikačního procesu účastní Parlament České republiky, který s ratifikací vyslovuje na základě článku 10 a článku 10a Ústavy souhlas, přičemž u mezinárodních smluv:

  • a) upravujících práva a povinnosti osob,
  • b) spojeneckých, mírových a jiných politických,
  • c) z nichž vzniká členství České republiky v mezinárodní organizaci,
  • d) hospodářských, jež jsou všeobecné povahy,
  • e) u dalších věcí, jejichž úprava je vyhrazena zákonu,

je třeba podle článku 49 Ústavy souhlasu obou komor parlamentu. Ratifikace mezinárodních smluv je pak na základě článku 63 odst. 1 písm. b) Ústavy ukončena podpisem prezidenta republiky.

Na ratifikaci se může případně podílet i institut lidového hlasování (referendum). Smysl je v tom, aby platnost smlouvy nezávisela na okamžité politické situaci, jak ji vyjadřuje složení vlády. Je však samozřejmé, že podpis mezinárodní smlouvy příslušné vládní činitele zavazuje, aby ratifikaci v rámci svých možností podporovali.

Odkazy

Šablona:Portál Právo

Reference

Související články

Externí odkazy

CHYBA: {{Wikislovník}} — Nespecifikovaný typ odkazu. Použijte některý z parametrů „heslo“, „kategorie“, „příloha“.