Tachograf: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m reference
Řádek 18: Řádek 18:
<references />
<references />


{{Pahýl - doprava}}


[[Kategorie:Konstrukce automobilů]]
[[Kategorie:Konstrukce automobilů]]
Řádek 24: Řádek 23:
[[Kategorie:Záznamová zařízení]]
[[Kategorie:Záznamová zařízení]]
[[Kategorie:Bezpečnost dopravy]]
[[Kategorie:Bezpečnost dopravy]]
[[Kategorie:Rychlost]]



[[ca:Tacògraf]]
[[ca:Tacògraf]]

Verze z 20. 10. 2010, 11:17

Záznamový papírový kotouček z tachografu
Španělská čipová karta řidiče

Tachograf je záznamové zařízení umožňující grafický záznam rychlosti silničního nebo kolejového vozidla v závislosti čase.

Silniční doprava

V silniční dopravě je využíván typicky v nákladních automobilech a autobusech, kde zaznamenává graf rychlosti v závislosti na čase. Záznam je prováděn u mechanických a elektronických tachografů na papírové záznamové kotouče a u digitálních tachografů do paměti tachografu a na čipovou kartu řidiče. Záznamy slouží ke kontrole doby řízení posádky vozidla (kontrola dodržování úmluvy AETR) a ke zjištění rychlosti v případě nehody. Tachograf je povinně nainstalován do všech vozidel nad 3,5 tuny.

Kolejová doprava

Tachograf je běžně využíván u lokomotiv a jiných trakčních vozidel používaných na železnici. Kromě mechanických tachografů existují i elektronické.[1]

Tachograf nebo obdobné záznamové zařízení je rovněž standardní součástí vybavení tramvají. Do tramvají značky Tatra byly počínaje typem T3SU montovány tachografy se zaplombovanými výměnnými kotouči, které zaznamenávaly posledních několik set metrů jízdy (starší údaje byly zároveň přemazávány) a kromě rychlosti zaznamenávaly též například použití zvonce, brzd a směrových světel. V případě nehody byl kotouč odplombován a vyjmut a uložen k důkazním materiálům.

Novější tachografy určené pro tramvaje, autobusy i trolejbusy umožňují záznam pro posledních 500 metrů, a to s využitím elektronické záznamové jednotky.[2]

Související články

Reference

  1. TT-43 - Elektronické záznamové zařízení, MESIT přístroje, nabídka produktu
  2. TT-32 - Souprava tachografu, MESIT přístroje, nabídka produktu