Tripura: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: lv:Tripura
Xqbot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: mn:Трипура
Řádek 86: Řádek 86:
[[mk:Трипура]]
[[mk:Трипура]]
[[ml:ത്രിപുര]]
[[ml:ത്രിപുര]]
[[mn:Трипура]]
[[mr:त्रिपुरा]]
[[mr:त्रिपुरा]]
[[ms:Tripura]]
[[ms:Tripura]]

Verze z 19. 10. 2010, 23:18

Šablona:Infobox region

Tripura je stát v severovýchodní Indii. Tripura sousedí s Bangladéší a s indickými státy Ásám a Mizoram. Hlavním městem je Agartala. Podle sčítání lidu z roku 2001 zde žije takřka 3 200 000 lidí. Většinu populace tvoří Bengálci (více než 70 %). Menšinovým etnikem jsou „Tripuřané“ (dohromady asi 1 milion, z toho něco přes 100 tisíc v Bangladéši), etnikum mluvící jazykem Kokborok, který patří mezi tibetobarmskou skupinu sinotibetské jazykové rodiny. Fyzicky jsou podobní Barmáncům. Míra gramotnosti je v zemi větší než celonárodní průměr.

Od 12. března 1989 zde působí křesťanská militantní skupina (Indií oficiálně považována za teroristickou) „National Liberation Front of Tripura“ (NLFT), v Indii nazývaná též „Křesťanská Al-Káida“, kterou založili příslušníci církve Baptistů. Její aktivita zasahuje částečně i na území Bangladéše. Baptistickou církev v Tripuře založili v roce 1940 misionáři z Nového Zélandu, „Tripura Baptist Christian Union of India“ má v současnosti pouze 80 tisíc věřících.[1] Počtem věřících se tedy křesťané řadí až na 4. místo za hinduisty, muslimy a animisty.

Tripura byla původně královstvím, stejně jako státy Džammú a Kašmír, Manípur a Sikkim, a spolu s nimi existuje i po svém připojení k Indii v nezměněných hranicích.

Internetové odkazy

Reference


Šablona:Pahýl - Indie