Ergotismus: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Xqbot (diskuse | příspěvky)
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: ca:Ergotisme
Řádek 26: Řádek 26:


[[ar:التسمم الأرغوني]]
[[ar:التسمم الأرغوني]]
[[ca:Ergotisme]]
[[de:Ergotismus]]
[[de:Ergotismus]]
[[en:Ergotism]]
[[en:Ergotism]]

Verze z 16. 10. 2010, 00:15

Ergotismus je onemocnění, které způsobují námelové alkaloidy. Je to v podstatě otrava toxiny plísně paličkovice nachové (Claviceps Purpurea), tedy mykotoxikóza.

V současnosti se ergotismus objevuje prakticky pouze u zvědavých dětí, které nejsouce si vědomy nebezpečí námel snědí; dá se léčit a obvykle i vyléčit. Ve středověku měl ovšem jeho výskyt podobu celých epidemií, neboť nebyla známa příčina a tedy ji nebylo možno odstranit. Námelová sklerocia mají údajně vcelku příjemnou, byť na konci trochu palčivou houbovou chuť.

Formy

Vaskulární forma

U vaskulární formy dominují spasmy drobných cév, vyvolávající při opakovaném působení toxinů a po větších dávkách odumření akrálních částí těla (ušní boltce, nos, brada, rty, prsty apod.). Ve středověku se onemocnění nazývalo „nemoc sv. Antonína“ a byl dokonce založen zvláštní mnišský řád sv. Antonína, pečující o postižené touto chorobou. Ve stadiu akutní otravy je známo náhlé přechodné oslepnutí, vyvolané spasmem drobných cév na sítnici.

Psychotropní forma

U psychotropní formy se vyskytují zejména tělové a sluchové halucinace, korespondující s lidovými představami o příznacích očarování. Je pravděpodobné, že v pozadí některých čarodějnických procesů byly epidemie ergotismu, nejlépe je to dokumentováno u tzv. Salemského čarodějnického případu ze sklonku 17. století (USA, Massachusetts - viz odkazy).

Působení na plod

Paličkovice nachová, resp. látky v ní obsažené kromě výše uvedených projevů působí i jako teratogen, tj. způsobuje poškození plodu, především v raných stádiích těhotenství.

Externí odkazy

Šablona:Portál Houby Šablona:Portál Medicína