Žloukovice: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m LocMap
Bez shrnutí editace
Řádek 23: Řádek 23:


== Historie ==
== Historie ==
První zmínka o Žloukovicích pochází z roku [[1357]] {{doplnit zdroj}}, ze zakládací listiny [[Karlštejnská kapitula|karlštejnské kapituly]], které obec patřila až do roku 1382, kdy ji král [[Václav IV.]] natrvalo přivtělil k nižborskému panství. K němu patřily až do konce vrchnostenské éry v roce 1848. Tehdy čítaly 296 obyvatel žijících v 41 domech {{doplnit zdroj}}. Stála tu již i dnešní zvonička, pravděpodobně z poloviny 18. století.
První zmínka o Žloukovicích pochází z roku [[1357]] {{doplnit zdroj}}, ze zakládací listiny [[Karlštejnská kapitula|karlštejnské kapituly]], které obec patřila až do roku 1382, kdy ji král [[Václav IV.]] natrvalo přivtělil k nižborskému panství. K němu patřily až do konce vrchnostenské éry v roce 1848. Tehdy čítaly 296 obyvatel žijících v 41 domech {{doplnit zdroj}}. Stála tu již i dnešní zvonička, pravděpodobně z poloviny 18. století.<br />
V historii nešlo o nijak významnou obec, vždy patřila mezi menší obce. V její hisorii však najdeme i období, kdy měla i více než 300 obyvatel. Ke konci 19. a v 1.polovině 20. století měla obec dokonce vlastní jednotřídní školu. Po 2. světové válce však část obyvatel šla osídlit pohraničí, obec zaznamenala značný úbytek obyvatel a tím také dětí. Proto musela být škola v roce 1949 zrušena. Od té doby docházejí žáči do školy v Nižboru. <br />
V 80. letech také zanikla samostatnost obce - byla přiřazena k Nižboru. Dnes obec čítá zhruba 200 trvale žijíćích obyvatel. Je však vyhledávaným rekreačním centrem, v jejím katastrálním území se nachází téměř 600 rekreačních objektů, tedy zdaleka nejvíce na celém berounsku. <br />
I přesto, že jsou Žloukovice malou obcí, tak mají svůj vlastní Sbor dobrovolných hasičů. Druhou a poslední fungující organizací v obci je Klub přátel Žloukovic. Z historie lze však říci, že Žloukovice měli pobočku Červeného kříže, SSM, sokola a dalších organizací. <br />
Obyvatelé mohou být jistě hrdi na krásnou přírodu, která se zde nachází. Život mají však zkomplikovaný především tím, že se stále nepodařilo najít vhodné řešení místní infrastruktury.
{{HlavičkaObecNav|Nižbor|Nižbor|Obec}}
{{HlavičkaObecNav|Nižbor|Nižbor|Obec}}
[[Nižbor]]&nbsp;|
[[Nižbor]]&nbsp;|

Verze z 14. 10. 2010, 13:30

Šablona:Infobox sídlo

Jádro Žloukovic se zvoničkou
Chalupa na jižním konci vsi

Žloukovice jsou vesnice, která je místní částí obce Nižbor v okrese Beroun ve Středočeském kraji. Nachází se asi čtyři kilometry severozápadně od Nižboru proti směru proudu řeky Berounky, převážně na jejím pravém břehu. Jedná se o ves s nepravidelnou zástavbou. Má asi 180 obyvatel. Zachováno je několik roubených lidových staveb (čp. 3, 5, 16, 17) a zvonička z 18. století. Poštovní směrovací číslo je 267 05.

Historie

První zmínka o Žloukovicích pochází z roku 1357 [zdroj?], ze zakládací listiny karlštejnské kapituly, které obec patřila až do roku 1382, kdy ji král Václav IV. natrvalo přivtělil k nižborskému panství. K němu patřily až do konce vrchnostenské éry v roce 1848. Tehdy čítaly 296 obyvatel žijících v 41 domech [zdroj?]. Stála tu již i dnešní zvonička, pravděpodobně z poloviny 18. století.
V historii nešlo o nijak významnou obec, vždy patřila mezi menší obce. V její hisorii však najdeme i období, kdy měla i více než 300 obyvatel. Ke konci 19. a v 1.polovině 20. století měla obec dokonce vlastní jednotřídní školu. Po 2. světové válce však část obyvatel šla osídlit pohraničí, obec zaznamenala značný úbytek obyvatel a tím také dětí. Proto musela být škola v roce 1949 zrušena. Od té doby docházejí žáči do školy v Nižboru.
V 80. letech také zanikla samostatnost obce - byla přiřazena k Nižboru. Dnes obec čítá zhruba 200 trvale žijíćích obyvatel. Je však vyhledávaným rekreačním centrem, v jejím katastrálním území se nachází téměř 600 rekreačních objektů, tedy zdaleka nejvíce na celém berounsku.
I přesto, že jsou Žloukovice malou obcí, tak mají svůj vlastní Sbor dobrovolných hasičů. Druhou a poslední fungující organizací v obci je Klub přátel Žloukovic. Z historie lze však říci, že Žloukovice měli pobočku Červeného kříže, SSM, sokola a dalších organizací.
Obyvatelé mohou být jistě hrdi na krásnou přírodu, která se zde nachází. Život mají však zkomplikovaný především tím, že se stále nepodařilo najít vhodné řešení místní infrastruktury.

Doprava

Ve vsi je železniční zastávka Žloukovice s možností spojení na Beroun nebo Rakovník. Vlaky jezdí zhruba v dvouhodinových intervalech. Ve Žloukovicích je železniční most, po němž trať, přicházející od Zbečna po pravém břehu, přechází na levý břeh. Železniční most je upraven i pro pěší provoz. Ve vsi je také autobusová zastávka. Autobusem se lze dostat do Berouna (přes Nižbor).

Šablona:Geo cz Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Žloukovice na Wikimedia Commons

Šablona:Pahýl - Česko