Dioptrie: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m →‎Odkazy: reference
VolkovBot (diskuse | příspěvky)
Řádek 47: Řádek 47:
[[ru:Диоптрия]]
[[ru:Диоптрия]]
[[sv:Dioptri]]
[[sv:Dioptri]]
[[ta:டையாப்ட்டர்]]
[[tr:Diyoptri]]
[[tr:Diyoptri]]
[[uk:Діоптрія]]
[[uk:Діоптрія]]

Verze z 12. 10. 2010, 17:15

Dioptrie je jednotka optické mohutnosti sférické čočky nebo zakřiveného zrcadla, definovaná jako převrácená hodnota ohniskové vzdálenosti. Má tedy rozměr m-1. Používá se hlavně v oční optice. V mezinárodní soustavě SI není uvedena a nemá tedy mezinárodně stanovenou zkratku; často se však používá zkratka dpt.

Příklad: čočka s ohniskovou vzdáleností 1 m má optickou mohutnost 1 dioptrie, čočka s ohniskovou vzdáleností 0,2 m má mohutnost 5 dioptrií. Výhoda údaje v dioptriích místo ohniskové vzdálenosti spočívá v tom, že pro tenké na sebe přiložené čočky platí, že jejich souhrnná optická mohutnost se přibližně rovná součtu mohutností jednotlivých čoček. Mohutnosti spojných čoček se přitom počítají jako kladné, rozptylných jako záporné. Toho se využívá při výpočtu přídavných (korekčních) čoček.

Zdravé lidské oko má v klidovém stavu optickou mohutnost asi 60 dioptrií, což odpovídá ohniskové vzdálenosti asi 16 mm. Tato mohutnost se při zaostřování na blízko může v mládí měnit až o 20 dioptrií, v dospělosti asi o 10 a od 50 let věku už jen nepatrně. Tento nedostatek se koriguje brýlemi nebo očními čočkami, a to při krátkozrakosti (myopii) rozptylnou čočkou, při dalekozrakosti (hypermetropii) spojnou čočkou. Běžné korekce se pohybují v rozsahu 1 – 3 dioptrií, pro těžší vady až 20 dioptriemi.

Slovem Dioptrice označil Johannes Kepler svůj spis o geometrické optice, název dioptrie navrhl francouzský oční lékař F. Monoyer roku 1872.

Odkazy

Související články

Reference

  • V tomto článku byl použit překlad textu z článku Diopter na anglické Wikipedii.

Externí odkazy