Andrej Aršavin: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m +kat.
TobeBot (diskuse | příspěvky)
Řádek 87: Řádek 87:
[[lv:Andrejs Aršavins]]
[[lv:Andrejs Aršavins]]
[[mk:Андреј Аршавин]]
[[mk:Андреј Аршавин]]
[[mn:Андрей Аршавин]]
[[ms:Andrei Arshavin]]
[[ms:Andrei Arshavin]]
[[nl:Andrej Arsjavin]]
[[nl:Andrej Arsjavin]]

Verze z 13. 9. 2010, 13:52

Šablona:Infobox Fotbalista Šablona:Infobox medaile Šablona:Infobox medaile soutěž Šablona:Infobox medaile položka |} Andrej Aršavin, celým jménem Andrej Sergejevič Aršavin (rusky: Андре́й Серге́евич Арша́вин ) (* 29. května 1981 v Petrohradu, tehdy Leningradu) je fotbalista ruské národnosti momentálně působící v londýnském Arsenalu.

Jedná se o syna pocházejího z ruské rodiny. Jeho otec Sergej je amatérský fotbalista, jeho matka se jmenuje Taťána. Narodil se 29. května 1981 v Petrohradu (tehdejším Leningradu). V dětství si prošel několika těžkými zkouškami - jako malého ho srazilo auto, když mu bylo 10 rozvedli se jeho rodiče a nakonec na zástavu srdce (ve 40 letech!) umřel jeho otec, který jej přesvědčil, aby se stal fotbalistou.

Kariéra

Kromě ruské reprezentace, spojil svou kariéru se dvěma kluby. 10 let hájil barvy Zenitu Petrohrad, v 27 letech, v únoru 2009, se na 3,5 roku údajně za 16,5 milionu liber upsal londýnskému Arsenalu. V Londýně obléká dres s číslem 23 a hraje většinou na postu krajního záložníka. Vyhovuje mu však i post podhrota či útočníka.

Zenit Petrohrad

Debutoval v tomto týmu v sezóně 1999/2000. Postupně se zlepšoval a v roce 2007 pomohl, fanoušky pojmenovaný jako Shava, Zenitu po dlouhých 23 letech opět k titulu v nějvyšší ruské soutěži. S 10 góly a 11 asistencemi se stal nejproduktivnějším hráčem sezóny. V roce 2008 navíc dotáhl Zenit až k triumfu v poháru UEFA, v jehož finálovém zápase byl vyhlášen hráčem zápasu. Zenit navíc získal v srpnu ještě Superpohár po výhře nad Manchesterem United.

V té době navíc táhl ještě ruskou Sbornou na EURU 2008, a tak se o něj logicky začaly zajímat přední evropské kluby. Zenit jejich nabídky postupně odmítal a tak dohrál sezónu 2008 v týmu Petrohradu. Na konci zimního přestupového období však ruského kanonýra zlanařil Arséne Wenger a on se stal hráčem Arsenalu Londýn.

Arsenal FC

Dne 3. unora 2009 Arsenal oficiálně potvrdil zisk ruského reprezentanta Andreje Aršavina. Kolem přestupu sice byla spousta otazníků, neboť přestupové okno se uzavírá k poslednímu lednu, vše se však nakonec vyřešilo.

Svůj debut si odbyl za londýnský velkoklub až 21.2. v zápase proti Sunderlandu (0:0), neboť po zimní přestávce v ruské lize se musel dostat zpět do tempa. V 61.minutě byl pak střídán. Do hry Arsenalu však téměř okamžitě zapadl. Pro spoluhráče připravoval spoustu gólových šancí, první asistenci si připsal ve 38.minutě zápasu proti WBA 3.3.2009, kdy posadil přesný centr na hlavu Kola Toureho. Sám se svého prvního zářezu v novém týmu dočkal až 15.3. v zápase proti Blackburnu (4:0), kde však skóroval hned dvakrát.

Ruská 23 se okamžitě stala miláčkem všech fanoušků Gunners. Do jejich srdcí se nesmazatelně vryl především čtyřmi brankami při nezapomenutelném zápase na Anfield Road v zápase proti Liverpoolu 21.4.2009, kdy defacto sám zařídil remízu 4:4. K liverpoolskému dílu skázy mu navíc stačily pouhé 4 střely! Všechny šly na branku a všechny našly svůj cíl. Za svůj výkon byl jako jeden z mála hráčů v sezóně ohodnocen, překvapivě jak jinak, než známkou 10.

Nakonec se ve 14 zápasech, ve kterých se v sezóně 2008/2009 objevil v dresu Arsenalu, stal 8x hráčem zápasu, připsal si 6 branek a 11 asistencí a jeho průměrné hodnocení se vyšplhalo velmi vysoko - až na známku 8,2!

Externí odkazy

Šablona:Portál Fotbal