Provincie Alicante: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: sw:Mkoa wa Alicante
KamikazeBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: zh-min-nan:Alicante Séng
Řádek 82: Řádek 82:
[[war:Probinsya han Alicante]]
[[war:Probinsya han Alicante]]
[[zh:阿利坎特省]]
[[zh:阿利坎特省]]
[[zh-min-nan:Alicante Séng]]

Verze z 11. 9. 2010, 00:36

Šablona:Infobox Provincie Španělska Provincie Alicante či Alacant (španělsky Provincia de Alicante, katalánsky Província d'Alacant) je jednou z provincií Španělska. Je nejmenší a nejjižnější ze tří provincií Valencijského společenství (zároveň je nejjižnější oblastí, kde je vedle španělštiny úředním jazykem také katalánština), co do počtu obyvatel (téměř 1 900 000 v roce 2008) se však vyšplhala na čtvrté místo.

Na severu sousedí s provincií Valencia, na severozápadě s provincií Albacete, na západě s Murcijským společenstvím, nejdelší „hranici“ má se Středozemním mořem.

Obyvatelstvo a sídla

Provincie Alicante drží prvenství v podílu imigrantů na obyvatelstvu, který zde dosahuje 23,3 % (INE, 2008), což je dvojnásobek španělského průměru. Ze 440 000 cizinců tvořili přibližně čtvrtinu občané Spojeného království, zbytek pak občané dalších zemí Evropské unie, Jihoameričané a Maročané.

Provincie je jednou z nejurbanizovanějších ve Španělsku a pobřeží je mnohde lemováno nehodnotnou souvislou zástavbou převážně rekreačních objektů. Okolí měst Alicante a Elche tvoří s více než 760 000 obyvateli jednu z nejlidnatějších metropolitních oblastí Španělska.

Benidorm — kdysi rybářské městečko, dnes místo, které v počtu mrakodrapů na obyvatele předstihlo i Manhattan. Příklad neúměrné exploatace pobřeží masovým turismem.


Externí odkazy