Doktor teologie: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Řádek 9: Řádek 9:


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==
* [http://www.zakonycr.cz/seznamy/1111998Sb.html Plné znění zákona o Vysokých školách]
* [http://www.zakonycr.cz/seznamy/1111998Sb.html Plné znění zákona o vysokých školách]
* [http://www.ujc.cas.cz/poradna/porfaq.htm Jazyková poradna ÚJČ]
* [http://www.ujc.cas.cz/poradna/porfaq.htm Jazyková poradna ÚJČ]



Verze z 8. 9. 2010, 22:32

Doktor teologie je akademický titul (latinsky Theologiae doctor), zkracuje se ThDr. (před jménem) nebo Th.D. (za jménem). Udělují ho obvykle teologické fakulty.

Rozdíl mezi ThDr. a Th.D.

Podle zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, ve znění zákona č. 562/2004 Sb., je titul ThDr. udělován absolventům magisterského studia po absolvování dodatečné rigorózní zkoušky. Naproti tomu titul Th.D. je udělován po absolvování doktorského studia a obhajobě disertační práce (zpravidla další tři roky studia). Teologický titul Th.D. je tedy ekvivalentní titulu Ph.D. Mírný zmatek může způsobit skutečnost, že zákonodárce oba akademické tituly pojmenoval stejně a odlišil je pouze zkratkou.

Další zmatek působí skutečnost, že před rokem 1990 byl titul ThDr. (před jménem) udělován teologickými fakultami v ČR na základě absolvování doktorského studia a obhajoby disertační práce, takže týž titul z období před r. 1990 a po r. 1998 označuje různou kvalifikaci.

Na internetových stránkách Ústavu pro jazyk český je navíc kritizována pravopisná podoba zkratky, podle názoru jazykové poradny ÚJČ by české tradici odpovídala spíše zkratka ThD.

Externí odkazy