Bouře (Shakespeare): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Řádek 2: Řádek 2:


'''''Bouře''''' je nejslavnější pohádková hra [[William Shakespeare|Williama Shakespeara]], jež v sobě nese prvky komedie, ale místy také prvky zoufalství a tragiky. Byla napsána roku 1612, tj. čtyři roky před dramatikovou smrtí. Hra se zabývá námětem pomsty, intrik a žárlivosti. Na druhou stranu obsahuje i patrné znaky komedie a veselohry.
'''''Bouře''''' je nejslavnější pohádková hra [[William Shakespeare|Williama Shakespeara]], jež v sobě nese prvky komedie, ale místy také prvky zoufalství a tragiky. Byla napsána roku 1612, tj. čtyři roky před dramatikovou smrtí. Hra se zabývá námětem pomsty, intrik a žárlivosti. Na druhou stranu obsahuje i patrné znaky komedie a veselohry.

== Hlavní postavy ==
== Hlavní postavy ==
[[Image:William_Hogarth_-_Caliban.JPG|thumb|Kaliban ]]
[[Image:William_Hogarth_-_Caliban.JPG|thumb|Kaliban ]]

Verze z 5. 9. 2010, 22:13

Ariel zavádí Kalibana,Trinkula a Stefana do bažiny

Bouře je nejslavnější pohádková hra Williama Shakespeara, jež v sobě nese prvky komedie, ale místy také prvky zoufalství a tragiky. Byla napsána roku 1612, tj. čtyři roky před dramatikovou smrtí. Hra se zabývá námětem pomsty, intrik a žárlivosti. Na druhou stranu obsahuje i patrné znaky komedie a veselohry.

Hlavní postavy

Kaliban
  • Prospero-pravý vévoda Milánský.Bravůrně ovládá kouzla.Jeho bratr Antonio jej poslal v děravém člunu na moře.On se však díky svým kouzlům zachránil a doplul na zdánlivě opuštěný ostrov.Zde ovšem žila čarodějnice Sykorax.Prospero ji zabil a zotročil si jejího syna Kalibana,který neustále pomýšlí na pomstu a nemůže odpustit křivdu,která na něm byla spáchána.Prospero také vysvobodil větrného ducha Ariela,který mu nyní také musí složit.
  • Miranda-dcera Prospera, později se zamiluje do Ferdinanda
  • Kaliban- ani ryba,ani člověk.Netvor,kterého si Prospero zotročil.Nejdříve se k němu choval mile,ale Kaliban se pokusil znásilnit Mirandu,tudíž mu Prospero uvolnil jen jednu jeskyni a sám ovládl celý ostrov.Kaliban se Prospera bojí,protože mu svými kouzly dokáže působit ukrutnou bolest na těle.Posléze však spřádá intriku pomocí hloupého a opilého číšníka Stefana a šaška Trinkula.
  • Ariel-vzdušný duch,kterého vysvobodil Prospero ze spárů zlé čarodějnice Sykorax.Nyní slouží Prosperovi,který mu neustále slibuje volnost
  • Alonso- uzurpátor milánského vévodství.Dovolil Antoniovi,aby svrhl násilím Prospera s trůnu.Domnívá se tedy, že Prospero zahynul na moři

Děj

Šablona:Spoiler Na moři se rozpoutá bouře. Loď puká nedaleko opuštěného ostrova a posádka v čele s neapolským králem Alonsem a jeho družinou - Antoniem, Sebastianem a Gonzalem se bojí, že utone. Nikdo však neví, že za tím stojí bývalý milánský vévoda Prospero. Před dvanácti lety byl se svou dcerou Mirandou vysazen na tomto ostrově zapříčiněním Alonsa a Antonia, který se chtěl zmocnit trůnu. Tím byl zbaven moci a vydáván za mrtvého. Ariel, jeho duch a sluha rozpoutal bouři pod slibem, že bude volný. Syna Alonsa, Ferdinanda, vysadil na odlehlé části ostrova. Alonsa, Gonzala, Sebastiana a Antonia vysadí společně a zbylou posádku uspí v lodi. Alonso se svou družinou se vydává hledat svého syna. S pomocí Ariela Prospero zaviní setkání Mirandy s Ferdinandem, kteří se do sebe zamilují. Mezitím Antonio Sebastiana nabádá, aby se zachoval podle něj. Stejně jako on má připravit svého bratra o trůn a usednout na něj sám. Radí mu, aby Alonsa ve spánku zabil. Ariel ho však ve spánku varuje, a tím ho zachrání. Na jiné části ostrova se setkává Stefano s lahví v ruce se svým přítelem - šaškem Trinkulem a ostrovní obludou Kalibanem, která slouží Prosperovi. Kaliban se napije Stefanova vína a v omámení mu slíbí, že mu bude sloužit a že se pomstí Prosperovi. V Prosperově chýši Ferdinand žádá Mirandu o ruku a ta s nadšením souhlasí. Prospero je vyslechne a svatbu povolí. Stefano s Kalibanem vymyslí plán, jak zabijí Prospera a získají jeho moc díky knihám, se kterými Prospero čaruje. Ariel to však slyší a vyzradí to Prosperovi. Ten duchovi přikáže přivést je do své chýše. Stejně má učinit i s Alonsem, Gonzalem, Sebastianem a Antoniem. Všichni se tedy v omámení sejdou v Prosperově chýši. Nikdo z nich nevyjde bez postihu, který mu náleží, ale Prospero všem odpouští. Alonso se znovu setkává se svým ztraceným synem. Antonio vrací vévodství Prosperovi. Ariel je za svou dobře vykonanou službu propuštěn, ale Kaliban zůstává sloužit na ostrově. Všichni ještě jednu noc přečkají v Prosperově chýši. Ráno je loď kouzlem opravena, posádka se probouzí a všichni se vydávají zpět do Neapole, kde se má uskutečnit svatba Mirandy a Ferdinanda. Šablona:Endspoiler

Zajímavosti

Jména některých postav ze hry Bouře se objevují jako jména měsíců planety Uran. Je zde možno vidět například Prospera, Kalibana, Mirandu, aj...

Letní shakespearovské slavnosti 2007,2008,2009

Jako prvotní hrou byla v roce 2007 uvedena hra Bouře na Letních shakespearovských slavnostech v Praze. Hra byla tak úspěšná, že se hrála tři roky po sobě a 30.7.2009 měla svou derniéru v Ostravě. Jako zdánlivě hlavní postava zde exceloval Jan Tříska v roli Kalibana, kterého ztvárnil naprosto dokonale. V roli Prospera se vystřídali tři špičkoví slovenští herci a to Martin Huba, Emil Horváth a Dušan Jamrich. V roli anděla Ariela exceloval herec Adrian Jastraban. Roli Mirandy si zahrála Zuzana Kajnarová.