Herodes Veliký: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Editace uživatele „178.40.189.234“ (diskuse) vráceny do předchozího stavu, jehož autorem je „Luckas-bot
SieBot (diskuse | příspěvky)
m robot změnil: ko:헤롯 대왕
Řádek 48: Řádek 48:
[[it:Erode il Grande]]
[[it:Erode il Grande]]
[[ja:ヘロデ大王]]
[[ja:ヘロデ大王]]
[[ko:헤로데 대왕]]
[[ko:헤롯 대왕]]
[[lt:Erodas I Didysis]]
[[lt:Erodas I Didysis]]
[[lv:Hērods Lielais]]
[[lv:Hērods Lielais]]

Verze z 5. 9. 2010, 20:12

Fiktivní portrét Heroda Velikého

Herodes Veliký (hebrejsky: הוֹרְדוֹס, hoɾðos; řecky: ἡρῴdης, héródés), známý také jako Herodes I. (snad 74 př. n. l.4 př. n. l.), byl králem Judeje. Je znám především díky tomu, že nechal přestavět Jeruzalémský chrám. Herodes byl schopný vojevůdce a administrátor, spojenec Říma proti Parthům. Jeho krutý způsob vlády se přenesl do biblické tradice, která mu přisuzuje vyvraždění betlémských kojenců.

V roce 40 př. n. l. jej římský senát formálně jmenoval králem Judska. Trvalo však tři roky, než se prosadil jako správce. Králem Judeje byl pravděpodobně v letech 37 - 4 př. n. l. Herodes je v evangelijním podání postavou negativní, byl však jedním z největších panovníků ve středomoří v té době. Herodes byl Idumejec, svou moc legitimizoval sňatkem s hasmoneovskou princeznou Mariamné, kterou později dal i se syny zabít.

Nejvýznamnějším činem Heroda Velikého je helénistická přestavba jeruzalémského chrámového areálu i přesto, že Herodes coby náboženský cizinec do chrámu nesměl. Kromě Jeruzalémského chrámu Herodes přestavěl i královský palác, dále Samaří (které se v té době nazývá Sebasté (řecká podoba jména Augustus)), vybudoval přístav Caesarea Maritima a pevnost Masada.

Izraelští archeologové údajně našli jeho hrob v květnu 2007 na západním břehu Jordánu v pouštní pevnosti Herodium, kterou Herodes založil kolem roku 23 př. n. l.[1]

Související články

Reference

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Herodes Veliký na Wikimedia Commons

Šablona:Portál Hebraistika Šablona:Pahýl - panovník

Panovníci Judeje
Předchůdce:
37 př.n.l. - 4. př.n.l.
Herodes Veliký
Nástupce:

Šablona:Link FA