Paní Kateřina: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
m Stránka Paní Kateřina přemístěna na stránku Kateřina Hovorková (postava z Divadla Spejbla a Hurvínka): název Paní Kateřina nebyl jasný, existuje plno paních, které se jmenují Kateřina, stránka by proto měla být rozcestní...
Danny B. (diskuse | příspěvky)
m Stránka Kateřina Hovorková (postava z Divadla Spejbla a Hurvínka) přemístěna na stránku Paní Kateřina s výměnou přesměrování: revert přesunu - jedná se o název postavy, navíc s mnohem častějším výskytem
(Žádný rozdíl)

Verze z 26. 8. 2010, 18:51

Paní Kateřina (*1971), celým jménem Kateřina Hovorková, je loutková postavička vystupující v představeních Divadlo Spejbla a Hurvínka. Vedle hlavních postav Spejbla a Hurvínka a své vnučky Máničky je čtvrtou hlavní postavou divadla. Mánička ji oslovuje bábinko.

Historie loutky

Paní Kateřina je ze všech čtyř loutek nejmladší. Byla vytvořena speciálně pro Helenu Štáchovou, která do divadla nastoupila v 60. letech a chtěla ke své roli Máničky přibrat další postavu. Podobné postavy upovídaných starých žen, představujících Spejblův ženský protějšek, se ovšem objevovaly už v některých starších hrách za časů Josefa Skupy, například paní Drbálková.

Loutku podle návrhu Zdeňka Juřeny vytvořil r. 1971 Ivan Moravec a poprvé se objevila ve hře Past na Hurvínka 12. září r. 1971.

Externí odkazy

  • [1] - profil paní Kateřiny na oficiálních stránkách divadla

Literatura