Toluen: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
TobeBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: pnb:ٹالوین
Řádek 58: Řádek 58:


=== Zneužívání narkomany ===
=== Zneužívání narkomany ===
Toluen je také často zneužíván [[narkoman]]y, kteří vdechují jeho páry. Pro zvýšení účinků se často aplikuje v nevětraných místnostech, pod dekou nebo v plastovém sáčku přes hlavu. Vdechování toluenu ve větší míře může způsobit závislost a jeho časté vdechování vede k trvalému poškození mozku. Toluen je jako droga oblíben, a proto v [[Česko|Česku]] již není volně dostupný, pouze na živnostenský list.
Toluen je také často zneužíván [[narkoman]]y, kteří vdechují jeho páry. Pro zvýšení účinků se často aplikuje v nevětraných místnostech, pod dekou nebo v plastovém sáčku přes hlavu. Vdechování toluenu ve větší míře může způsobit závislost a jeho časté vdechování vede k trvalému poškození mozku. Toluen je jako droga oblíben, a proto v [[Česko|Česku]] již není volně dostupný, pouze na [[živnostenský list]].


== V životním prostředí ==
== V životním prostředí ==

Verze z 25. 8. 2010, 08:03

Šablona:Infobox Chemická sloučenina

Toluen (chemicky methylbenzen) je čirá, ve vodě nerozpustná těkavá kapalina, jejíž páry tvoří se vzduchem třaskavou směs. Patří mezi aromatické uhlovodíky, je zdraví škodlivý.

Vzorec toluenu

Existuje několik možností zápisu vzorce toluenu. Zkrácená strukturní podoba vzorce je na obrázku vpravo v tabulce. Další možnost zápisu vzorce, spočívá v tom, že místo dvojných vazeb se uprostřed šestiúhelníku dělá kružnice. V nezkráceném strukturním vzorci jsou zapsány všechny atomy uhlíku a vodíku i dvojné vazby mezi nimi.

Kromě strukturních vzorců se používá také molekulový (sumární): C7H8. Dále se používá vzorec racionální: C6H5CH3.

Příprava toluenu

Čištění toluenu sodíkem a benzofenonem

Toluen se vyskytuje v malém množství v petroleji, z kterého se průmyslově vyrábí. Je možné ho laboratorně připravit reakcí benzenu s chlormethanem, jako katalyzátor se při této reakci používá chlorid hlinitý (AlCl3):

CH3Cl + C6H6 → C6H5CH3 + HCl

Použití toluenu

Toluen je díky výhodným teplotám tání a varu možné použít jako náplň do teploměrů. Dále se používá jako rozpouštědlo barev a laků.

Své místo má i při výrobě jiných sloučenin, typickým příkladem výroba trhaviny TNT, chemicky trinitrotoluen. Je možné z něj také připravit benzen:

C6H5CH3 + H2 → C6H6 + CH4

Toluen je používán také ve směsích s benzenem a xylenem jako příměs pro zvyšování oktanového čísla automobilových benzinů. Je i součástí řady rozpouštědel, leštidel atd.[1]

Fyziologické účinky

Toluen dráždí oči a dýchací cesty, má tlumivý účinek na CNS a kardiovaskulární systém. V organismu se rychle metabolizuje (především na kyselinu hippurovou, v menší míře také na benzoylglukuronid a na kresoly konjugované se sulfátem a glukuronidem) a vylučuje močí. Akutní toxicita je relativně nízká (orální LD50 u potkanů je 2600 - 7000 mg/kg, inhalační LC50 8800 ppm).[2] Při chronické expozici byly popsány neurotoxické účinky, například encefalopatie a poruchy zraku a rovnováhy. Karcinogenita, mutagenita, teratogenita ani reprodukční toxicita zatím nebyly prokázány.[3]

Zneužívání narkomany

Toluen je také často zneužíván narkomany, kteří vdechují jeho páry. Pro zvýšení účinků se často aplikuje v nevětraných místnostech, pod dekou nebo v plastovém sáčku přes hlavu. Vdechování toluenu ve větší míře může způsobit závislost a jeho časté vdechování vede k trvalému poškození mozku. Toluen je jako droga oblíben, a proto v Česku již není volně dostupný, pouze na živnostenský list.

V životním prostředí

Znečištění ovzduší toluenem je v České republice systematicky monitorováno Státním zdravotním ústavem. V roce 2005 byly nejvyšší roční koncentrace toluenu naměřeny na v Ústí nad Labem (13,3 μg.m-3) a v Praze 2 v Legerově ulici (10,87 μg.m-3). Na ostatních místech se znečištění pohybovalo mezi 0,66 až 7,37 μg.m-3.[4]

Související články

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu toluen na Wikimedia Commons Šablona:Portál Životní prostředí Šablona:Portál Chemie

Reference

  1. Miroslav Šuta: Chemické látky v životním prostředí a zdraví (Ekologický institut Veronica, Brno 2008, ISBN 978-80-87308-00-4)
  2. 518. Toluene (WHO Food Additives Series 16)
  3. Toluene - International Programme on Chemical Safety - Environmental Health Criteria 52
  4. Miroslav Šuta: Chemické látky v životním prostředí a zdraví (Ekologický institut Veronica, Brno 2008, ISBN 978-80-87308-00-4)

Externí odkazy