Číslo 9 (film): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
m WikiCleaner 0.99 - Zalomení v parametru šablony (Detekce nástrojem WP:WCW)
m Stránka Číslo 9 (film, 2009) přemístěna na stránku Číslo 9 (film): zbytečná náležitost
(Žádný rozdíl)

Verze z 21. 8. 2010, 23:26

Šablona:Infobox film

Číslo 9 (2009) (v originále 9) je počítačově animovaný fantasy film Shane Ackera. Film rozvíjí krátkometrážní film (získal mnoho ocenění a byl nominován na Oskara), který v roce 2005 uvedl stejný autor pod stejným názvem (tedy 9). Hlavními dabéry jsou Elijah Wood, John C. Reilly, Jennifer Connelly, Crispin Glover, Martin Landau a Christopher Plummer.

Děj

Šablona:Spoiler Děj se odehrává v jakémsi nejasném postapokalyptickém světě, kde nežijí lidé. Hlavním hrdinou je hadrová postavička s velkým zipem na hrudi a s číslem 9 na zádech. Potkává další hadrovou postavu mu podobnou, které se říká dvojka, podle jeho čísla na zádech. Seznámí se s ní, avšak do jejich rozhovoru zasáhne mechanická kočka a dvojku unesene. Devítka uteče a je zachráněn dalšímy "čísly". V katedrále nachází své dočasné útočiště a od ostatních se dozvídá skutečnost o světě. Rozhodne se, že se pokusí zachránit svého uneseného přítele a vydává se na cestu spolu se svým přítelem pětkou. Po cestě však ztratí mapu a jsou donuceni ukrýt se do dolu. Zde se však nachází mechanická kočka spolu s dvojkou. Při prozkoumávání dolu musí čelit útoku kočky, kterou zneškodní dávná přítelkyně sedmička, která již dávno opustila útočiště v katedrále. Poté, co osvobodí dvojku, devítka neúmyslně aktivuje robota "M.O.Z.E.K", který má pouze jediný cíl - zničit vše živé, a to včetně našich postaviček. Během příběhu musí "čísla" bojovat proti různým robotům, které na ně vysílá "mozek", se který se musí nakonec také vypořádat. Devítka se však náhlé dozvídá pravou skutečnost jejich vzniku a vzniku "mozka" a původní plány o zničení musí pozměnit. Šablona:Endspoiler

Obsazení a vlastnosti

  • Elijah Wood jako 9, konečným výsledkem vědce, který do něj vložil největší část své duše. Devítka má ze strachu uděláno, je odvážný a nebojí se riskovat. Má mnoho otázek, na které mu však Jednička odpovídá, že jsou zbytečné. Udělal několik chyb, avšak má dobré srdce a snaží se udělat správné věci a rozhodnutí.
  • Fred Tatasciore jako 8, který má za úkol ochranit ostatní před mechanickými roboty. Jeho zbraní je kuchyňský nůž a nůžky. Má svalnatou postavu a snaží se dodržovat pořádek ve skupině.
  • Jennifer Connelly jako 7, odvážná, hbitá a soběstačná bojovnice, jako jediná žena mezi čísly. Divoká dobrodružka se snaží dohlížet na pustinu, ve které přežila a přizpůsobila se ji. Sedmička je vyrobena z plachty a je také půvabná, milá, dobrosrdečná a to i přesto, že jsme ji mohli vidět porazit mechanickou kočku úplně samotnou. Na konci filmu ukazuje své slabé a zranitelné stránky.
Shane Ackler, tvůrce filmu Číslo 9
  • Crispin Glover jako 6, samotářský a výstřední umělec. Na rozdíl od ostatních vidí neustále vize, které kreslí. Pořád mumlá o "zdroji", ale je mu moc těžce rozumět a tak si ho často nikdo nevšímá. Jeho špičky prstů jsou zhotovené z hrotů pera, naplněné inkoustem. Je zhotoven z pruhované látky a má jedno oko větší než druhé. Během filmu šestka nosí klíč kolem krku, který chrání svým životem. Devítka je jediný ve skupině, který se snaží pochopit, co se snaží šestka říct.
  • John C. Reilly jako 5, starající se jednooký inženýr. Je věrný, důvěřující a dodává si často odvahu, avšak obšas je i bojácný a trpělivý. Je učněm Dvojky, se kterou sdílí zvláštní pouto. Během bojů strojů a lidí ztratil své levé oko. Na zádech také nosí koš naplněný zbraněmi a nástroji, které se skupině hodí (včetně s jehlami jako šípy do "kuše").
  • 3 a 4 jsou vědecká dvojčata, která zkatalogizují všechno co vidí a naleznou. Mají záznamy histori a znají budovy, které je obklopují. Jejich pohlaví nebylo nikdy řečeno a narozdíl od ostatních nemohou mluvit a své dojmy si předávají "blikáním očí". Jsou zvědaví a hraví, ale také plaší a bojácní. Jsou zhotoveni ze zahradničních rukavic.
  • Martin Landau jako 2, vědcův druhý výtvor. Dvojka ja vynálezce a průzkumník, který ztělesňuje vědcového silného tvůrčího ducha. Ve filmu je zobrazen jako nebojácný se zvědavou osobností. Díky jeho neustálým výletům do pustiny je jeho tělo příliš opotřebováno a dělá z něj křehké a jemné. Shane Acker (tvůrce filmu) ho laskavě popsal jako "starý mořský vlk".
  • Christopher Plummer jako 1, vědcův první výtvor. Je nejstarší ze skupiny a sám se povýšil jako vůdce všech čísel (ačkoliv ne všichni s ním souhlasí, což vede ke konfliktům). Zdánlivě posílá ven čísla doufající, že budou postupem časem zabiti (své důvody zdůvodňuje:"Byl starý a slabý"). Jednička je tvrdohlavý, vznětlivý a zbabělý. Stanovil pravidla, která očekává, že se budou dodržovat a nikoho nepouští do pustiny. Často je v rozporu s Devítkou.
  • Alan Oppenheimer jako vědec, který čísla vytvořil a také vynalezl M.O.Z.E.K. Každý z čísel má část vědcovy duše. Každý z nich má jednu z vlastností a jeho slabou stránku. Na začátku filmu jedno z prvních věcí, na které Devítka naráží, je jeho tělo na podlaze. Poté, co se mu nepodařilo změnit nastavení robota M.O.Z.E.K., vytváří postavičky s čísly, aby jiskra života i nadále pokračovala.

Hudba

Zatímco hrdinové slaví, v pozadí hraje píseň "Somewhere over the rainbow" od Judy Garland.

Vydání na DVD a Blu-ray

Číslo 9 vyšlo v Americe na DVD a Blu-ray 29. prosince 2009 a v Evropě 22. února 2010.

Tržby

Při prvním dni premiéry film vydělal 3 115 775 a dostal se na první příčky. V prvním premiérovým víkendu byl posunut na druhou příčku se svou tržbou 10 856 000$ a od pět dní později 15 264 000$. Do 29. listopadu 2009 si film vydělal po celém světě celkově 41 859 395 dolarů.

Ocenění a nominace

Ocenění a nominace
Cena Kategorie Výsledek
Annie Award
Nejlepší animované efekty v hlavní produkci Nominován
Nejlepší produkční design a hlavní produkce Nominován
Producers Guild of America Award Producent roku animovaného filmu Nominován
Visual Effects Society Vynikající animace v hlavním animovaném filmu Nominován
Washington D.C. Area Film Critics Association Nejlepší animovaný film Nominován

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku 9 (2009 film) na anglické Wikipedii.

Externí odkazy

Šablona:Portál Film