Kvórum: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
ArthurBot (diskuse | příspěvky)
m Robot opravil přesměrování na Společnost (sociologie) - Změněn(y) odkaz(y) na Společnost
m odebrána Kategorie:Společnost za použití HotCat
Řádek 43: Řádek 43:
[[Kategorie:Hlasování]]
[[Kategorie:Hlasování]]
[[Kategorie:Procesní právo]]
[[Kategorie:Procesní právo]]
[[Kategorie:Společnost]]
[[Kategorie:Volby]]
[[Kategorie:Volby]]
[[Kategorie:Parlamentní procedury]]
[[Kategorie:Parlamentní procedury]]

Verze z 18. 8. 2010, 17:37

Tento článek je o společnosti, politice a ekonomice. Další významy jsou uvedeny na stránce Kvórum (rozcestník).

Šablona:Volby v ČR - metody přepočtu Kvórum (z latinského quorum) označuje počet osob, které musí – podle předem dohodnutých pravidel, případně zákonů – být na hlasování, nebo volbách, zúčastněny, aby jejich rozhodnutí byla platná.

Profesionální nebo volené orgány

Zvykem ve společnosti, politice, ekonomice je, že v profesionálních nebo volených orgánech – jako představenstvech, komisích, parlamentech – jsou zúčastnění teprve při dosažení stanoveného kvóra usnášeníschopní. Povinnost účastnit se rozhodování je považována za odpovídající jejich zodpovědnosti.

Voliči

V dnešních vyspělejších demokraciích nebývá účast voličů ani na volbách, ani na lidových hlasováních, referendech předepsaná. V České republice je kvórum pro voliče použito při místním referendu, kde k platnosti jeho rozhodnutí je třeba účast alespoň poloviny voličů

U lidových iniciativ je běžně nutné dosáhnout určitého počtu podpisů, aby iniciativa byla platná. Čím nižší je ale procentuální poměr nutných podpisů k celkovému počtu zúčastněných (voličů), tím vyšší je stupeň demokracie.

V některých vyspělejších státech, které kvóra ještě nezrušily, je předepsaná účast buď jenom formálním pozůstatkem (např. Lucembursko), nebo stále ještě stojí v cestě účinnému rozhodování (např. Itálie).

„Quorum busting“

Kvóra mohou být zneužita k zamezení hlasování – tzv. quorum busting – prostě tím, že se protivníci neúčastní (obvyklá taktika např. v USA nebo Itálii).

Pokud se jedná o neúčast voličů, je dalším vývojem demokracie zrušení kvóra.[zdroj?] Pokud se jedná o neúčast ve volených nebo profesionálních orgánech, ukazuje to na to, že zde není jejich zodpovědnost řádně prosazována (dohodou, pravidly, zákony).

Totalita

V totalitních systémem mají předepsaná kvóra ve „volbách“ (povinná volební účast občanů) a „hlasováních“ (povinná přítomnost reprezentantů) jediný význam – vyjádření poslušnosti a příslušnosti. Jedná se o část veřejných demonstrací poslušnosti režimu.

Tak např. v zemích sovětského bloku, za dob komunismu byla volební účast povinná a pokud výsledky nedopadly podle představ režimu, tak byly manipulovány – obvyklé „výsledky“ „99,99 %“. Takto „volené“, a za chod veřejného života (formálně) zodpovědné, orgány hlasovaly otevřeně. Ti, kteří (by) nehlasovali jak očekáváno (by) byli postiženi sankcemi.

Podobně se chovaly fašistické, nacistické režimy.

Příklady

Odkazy

Související články

Externí odkazy