Závěs: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Carnby (diskuse | příspěvky)
Interwiki
SieBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: io:Kurteno
Řádek 24: Řádek 24:
[[ht:Rido]]
[[ht:Rido]]
[[id:Tirai]]
[[id:Tirai]]
[[io:Kurteno]]
[[it:Tenda (arredamento)]]
[[it:Tenda (arredamento)]]
[[ja:カーテン]]
[[ja:カーテン]]

Verze z 18. 8. 2010, 04:21

Tento článek je o textilním doplňku okna. Další významy jsou uvedeny na stránce Závěs (rozcestník).
Okno se záclonou

Závěs je speciální druh textilie, který se používá jako módní doplněk v interiéru a jako pomůcka pro zamezení pronikání světla z/do budovy. Je vyráběna z nejrůznějších tkaných materiálů a má různé barevné odstíny v závislosti na vkusu pořizovatele. Mohou být jednoduché nebo podšívkované. Šijí se z pruhů látky na výšku.

Závěs je uchycen na nosnou konstrukci zvanou garnyž, jež se nachází nad oknem, pomocí žabek, či kroužků a která umožňuje snadné roztahování a zatahování. V některých případech je vedle okna uchycen proužek látky, úchytka nebo úvaz se střapcem. Závěs se s jejich pomocí svazuje.

Závěsy jsou častým doplňkem záclon, které jsou vyráběny z průhledné látky a které mají primárně funkci dekorační. V některých zemích ustupují tradiční závěsy modernější formě zatemnění, žaluziím.

V minulosti se místo závěsu často požívala takzvaná fíroňka, což byl vpodstatě pruh plátna který se zavěšoval před okno. Narozíl od závěsu se však fíroňka nezavěšovala do garnyže, ale přímo na hřebíčky zatlučené do okeních rámů pomocí poutek v rozích. Nad fíroňkou se často nechávala mezera cca 20cm. Jěště dnes se lze na některých vesnicích, hlavně na Chodsku a Slovácku setkat s tímto způsobem zatemění.