Lunalilo: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
+ Kategorie:Muži a úmrtí na tuberkulózu
ArthurBot (diskuse | příspěvky)
m Robot: zjednoduseni sablony
Řádek 46: Řádek 46:
== Odkazy ==
== Odkazy ==
=== Související články ===
=== Související články ===
{{Commons|Category:Lunalilo I of Hawai'i}}
{{Commonscat|Lunalilo I of Hawai'i}}
* [[Havajské království]]
* [[Havajské království]]
* [[Seznam havajských králů]]
* [[Seznam havajských králů]]

Verze z 2. 8. 2010, 14:56

Šablona:Infobox panovník

Lunalilo (I.) (celým jménem: William Charles Lunalilo) (I.) byl v letech 1874-1891 král Havajských ostrovů. Byl jediným panovníkem Havajského království z dynastie Kalaimamahu. Byl to král jeohž vláda byla ze všech nejkratší, ale zato byl ze všech nejliberálnější.

Lunalilo zvolen králem

Když v roce 1872 zemřel bez dědice poslední havajský král Kamehameha V. z dynastie Kamehameha a před smrtí neměl následníka ani nástupce neurčil, rozhodovala o budoucím králi vláda podle královské konstituce. Kandidáti na krále byly pouze 2 urození královi příbuzní. Prvním byl králův bratranec William C. Lunalilo a druhým byl další bratranec David Kalākaua, každý z jiného rodu.

Jelikož byl Kalakaua více konzervativnější než Lunalilo který byl spíše liberálnější a také více oblíbený a tak to byl právě Lunalilo kdo byl zvolen králem. David Kalākaua tuto volbu přijal. K zvolení Williema Lunalilo mohlo přispět taky to, že měl s králi z dynastie Kamehameha více společných předků, jelikož první král Kamehameha I. byl bratrem prince Kalaimamahu, který založil vlastní dynastii do níž patřil i William Lunalilo.

Lunalilova vláda

Král Lunalilo ač vládl pouze rok a 25 dní, byl nejliberálnějším ze všech havajských králů. Narozdíl od svého předchůdce Kamehameha V., který se snažil obnovit absolutní monarchii, se Lunalilo snažil rozšířit demokracii, práva lidu a více demokraticklou vládu. Počítal s přepsáním ústavy z roku 1864 do demokratičtejší a modernější podoby. Plánoval také obnovit 2 komory parlamentu, které král Kamehameha V. sloučil v jednu. V plánu měl ale i obnovu hospodářské situace v zemi.

Bohužel pro Havajany král Lunalilo I. zemřel 2. únor 1874 na tuberkulózu aniž by stejně jako Kamehameha V. zanechal dědice nebo určil nástupce. A tak byl již havajským králem zvolen David Kalākaua, který byl v předchozí volbě jedním ze dvou kandidátů. Jelikož ani král Kalākaua se svou ženou něměli žádné děti a tak se po jeho smrti stala, králova sestra Liliuokalani havajskou královnou. Ta byla proamerickými plantážní o 2 roky později svržena a z havaje se stala republika a později teritorium USA.

Nevložen titul!
18721874

Odkazy

Související články

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Lunalilo na Wikimedia Commons

Reference

  • V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lunalilo na anglické Wikipedii.

Externí odkazy

Šablona:Pahýl - HavajŠablona:Pahýl - biografie